Skocz do zawartości

Ekran wyboru Flash a SEO

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, na początek się przywitam bo jestem tutaj świeżak ;] Witam zatem ;]

A teraz do rzeczy: klient posiada stronkę we flashu.

Chce dokładne jej odwzorowanie w html'u, ale flashową też chce utrzymać bo jest w niej zakochany. Już przekabaciłem go na kilka zmian w imię usability, ale cały czas upiera się, że chce na początku bezpośrednio pod domeną stronę z wyborem flash/html. W tej chwili pierwszym "ekranem" we flashu, jest wybór między obszarami działalności firmy: organizacja imprez/organizacja wesel/agencja modelek co IMHO jest bardzi sic! :) Też się upiera że to ma zostać. Więc w tym układzie jakikolwiek kontent będzie będzie dopiero po po 2 drugim kliknięciu, czyli na moją logikę mało co zostanie tu zindeksowane. Moje pytanie - czy moja logika się myli? Jeśli nie to znacie jakieś ciekawe tricki, żeby to wszystko zoptymalizowac pod SEO? Mi niestety nie przychodzi nic do głowy, a już prawie tydzień walczę, żeby klienta przekonać do innego rozwiązania, a sam żadnych uwag nie znalazłem na ten temat. Chyba, że faktycznie się mylę i nie ma to aż takiego dużego wpływu na pozycjonowanie, w tym układzie prosił bym o podsunięcie mocnego argumentu :) Dodam tylko, że klientowi baaardzo zależy na pozycjonowaniu na dość hasła (np. imprezy, ślub, wesele itp), ale tym już się nie przejmuję, ja tylko optymalizuję, pozycjonował będzie, któryś z molochów ;]

Pozdr

Nie rozumiem trochę podejścia. Jeżeli pozycjonować będzie ktoś inny ("moloch" czy nie, bez znaczenia), to na pewno zechce wprowadzić swoje poprawki optymalizacyjne. Wprowadź po prostu te zmiany, których zażyczy sobie firma pozycjonująca, skasuj klienta na jakąś tam kwotę i z głowy.

Nie rozumiem trochę podejścia. Jeżeli pozycjonować będzie ktoś inny ("moloch" czy nie, bez znaczenia), to na pewno zechce wprowadzić swoje poprawki optymalizacyjne. Wprowadź po prostu te zmiany, których zażyczy sobie firma pozycjonująca, skasuj klienta na jakąś tam kwotę i z głowy.

Mam zgoła inne podejście do klienta ;] Poza tym tutaj sprawa nie będzie dotyczyć tylko optymalizacji kodu, ale w wypadku innego rozwiązania, będzie to wymagać zmian w ogólnym szablonie strony, bo trzeba będzie w inny sposób dać możliwość włączenia wersji flash i przejścia do stron związanych z pozostałą działalnością klienta, a nie chciał bym czegoś robić 2 razy. Poza tym jestem nastawiony na raczej długoterminową współpracę z klientem, więc zapewniam kompleks ;]

Może kompromisem będzie zastosowanie javascript, np. na bazie jquery. Na stronie będzie treść ale odkrywana dopiero po akcji, np. kliknięciu.

No i proszę ;] Genialne w swej prostocie. Jednak brakuje mi wyobraźni ;] Co prawda chciałem uniknąć JS, i postawić na max. dostępność strony, ale lepsze to. Dzięki bardzo za dobrą radę ;] Przetestuję to rozwiązanie.

To jest normalne rozwiązanie osadzasz za pomocą JS flash-a, a pod dołem masz identyczną wersję, ale w html-u. Jeżeli chodzi o teksty to musisz się bardziej postarać nie możesz walnąć w HTML-u tekstu a we flash-u całkowicie go pominąć.

Rozwiązaniem jest dodanie we flash-u, że po najechaniu na coś pokazuje się opis np. agencji modelek, klientowi nie powinno to przeszkadzać jeżeli nie naruszysz jego koncepcji głównej strony, a w html ten sam tekst pod zdjęciem normalnie rozwinięty.

TestyPozycjonera.pl Testy SEO - Białe, czarne i wszelkie inne odcienie SEO w praktyce.

KsiegaPozycjonera.pl Pozycjonowanie i Optymalizacja - Twoja baza wiedzy.

NarzedziaPozycjonera.pl Narzędzia Pozycjonera - Zleć nam czarną robotę pozycjonera.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności