Skocz do zawartości

Przekierowanie

KreatorMarket

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Będę wdzięczny za praktyczną podpowiedź jak jest lepiej.

Mam kilka ok 10 domen w home.pl podpiętych pod sklep z tym, że z tego co słyszałem najlepiej zrobić przekierowanie 301 i tu pytanie, czy dla każdej z domen będę musiał zrobić plik index.php z kodem + przekierowania wklepywać do odpowiednich podkatalogów na serwerze:

<?php

if($_SERVER['HTTP_HOST']=='domena1.pl' || $_SERVER['HTTP_HOST']=='www.domena1.pl')

{

header("HTTP/1.1 301 Moved Permanently");

header("Location: https://www.domena2.pl".$_SERVER['REQUEST_URI']);

header("Connection: close");

exit;

}

?>

Czy może przekierowanie DNS podobno w panelu home z tym że tej opcji w ogóle nie rozumiem i będę wdzięczny za instruktaż!?!?

Z góry dziękuję

OK to może ktoś mi powie czy tu jest wszystko w porządku??

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www\.)?xxxxxxx\.pl$ [NC]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www\.)?xxxxxxx\.eu$ [NC]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www\.)?xxxxxxxx\.pl$ [NC]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www\.)?xxx\.pl$ [NC]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www\.)?kreatormarket\.com.pl$ [NC]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www\.)?kreatormarket\.com$ [NC]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www\.)?xxxxxorm\.pl$ [NC]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www\.)?xxxxxa\.pl$ [NC]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www\.)?xxxxxxxxxxx\.pl$ [NC]
RewriteRule ^(.*)$ https://www.kreatormarket.pl/$1 [R=301,L]

Options +FollowSymLinks +ExecCGI
<IfModule mod_rewrite.c>
 RewriteEngine On

# uncomment the following line, if you are having trouble
 # getting no_script_name to work
 RewriteBase /
 RewriteRule ^product/image/([0-9]+)/(.+)$ index.php?module=stProduct&action=showImage&folder=$1ℑ=$2 [L]

RewriteRule ^(st_frontend_[0-9a-f]+\.([^.]+)\.(min.css|min.js))$ /sfMinifyPlugin.php?f=/$1&e=$2 [L,NC]

# we skip all files with .something
 # comment the following 3 lines to allow periods in routes

RewriteCond %{REQUEST_URI} \..+$
 RewriteCond %{REQUEST_URI} !\.html$
 RewriteRule .* - [L]

# we check if the .html version is here (caching)
 RewriteRule ^$ index.html [QSA]
 RewriteRule ^([^.]+)$ $1.html [QSA]
 RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f

# no, so we redirect to our front web controller
 RewriteRule ^(.*)$ index.php [QSA,L]
</IfModule>

# big crash from our front web controller
ErrorDocument 500 "<h2>Application error</h2>symfony application failed to start properly"
<IfModule mod_headers.c>
 <Files ~ "\.(ico|pdf|flv|jpg|jpeg|png|gif|js|css|swf)$">
Header set Expires "Thu, 15 Apr 2020 20:00:00 GMT"
 </Files>
</IfModule>

<IfDefine sote>
<FilesMatch "\.(inc|php|php3|php4|php5|php6|phtml|phps)$">
  AddHandler x-httpd-fastphp5 .inc .php .php3 .php4 .php5 .phtml
</FilesMatch>
</IfDefine>

z tym, że z tego co słyszałem najlepiej zrobić przekierowanie 301 i tu pytanie, czy dla każdej z domen będę musiał zrobić plik index.php
Przekierowanie, ale z czego i na co i w jakim celu ???

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Z domen podpiętych do sklepu na tylko jedna z nich. Zamiast kilku tysięcy podstron zaklepanych w google w głownej domenie podzielilo mi nie koniecznie po rowno na praktycznie wszystkie inne podpiete do sklepu. Interesuje mnie tylko w tym momencie czy wszystko jest ok w kodzie z pliku .htaccess

Pierwsze 14 wierszy kodu dopisane jest przeze mnie reszta już była i nie wiem czy coś się nie będzie gryzło. Obsługa z Home napisała, że tak może być ale skąd ja mam wiedzieć czy po drugiej stronie była osoba kompetentna więc pytam.

@ale skąd ja mam wiedzieć czy po drugiej stronie była osoba kompetentna więc pytam.

A skąd możesz wiedzieć, że tutaj znajdzie się osoba kompetentna - napiszesz na kolejnym forum to samo :yahoo:

https://www.forum.optymalizacja.com/index.php?showtopic=62516

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Dzięki za link i zainteresowanie, niestety nie jestem aż tak biegły w tym wszystkim (większość z tego co jest tam napisane nie rozumiem), więc będę wdzięczny za info, czy kod umieszczony przeze mnie wcześniej z .htaccess na serwerach home.pl a katalogu sklepu /soteshop (wszystkie powyższe domeny mają przekierowanie na ten katalog)będzie "łączył" całą "moc i magię" moich domen do tylko jednej a tym samym czy jest to wszystko prawidłowo napisane?

Jak długo taki proces przeindeksowania może trwać.

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź

Przekierowanie 301 nie działa w ten sposób, że masz np 100 domen i postanowisz je przekierować na jedną i dzięki temu uzyska lepszą pozycję :) Przekierowanie 301, a właściwie odpowiedź 301 serwera HTTP ma na celu zupełnie coś innego.

Nie rozwinę...

10.3.2 301 Moved Permanently

@bo po wpisaniu site:costam.pl a site:www.costam.pl wyrzuca inne wyniki.

Tak, bo z punku widzenia google są to dwa adresy uwzględnia w tym/nie uwzględnia subdomen

Prosto i zwięźle lubie takie konkrety.

OK to inaczej. Mam 14 domen i chcę aby 13 z nich kierowało do tej jednej.

Przy czym nie chcę aby podstrony były indeksowane dla tych 13 tylko dla tej jednej.

Czy uzyskam taki efekt przy tym kodzie?

Czy odindeksuje mi resztę domen z www. i bez www?

Jak długo to może trwać?

Rozumiem że podstrony zaindeksowane pod domeną xxx muszą zniknąć aby zaindeksować się pod domeną yyy?

Generalnie efekt pożądany to zaindeksowane podstrony dla jednej domeny!

Kod po poprawkach (wskazówki od pracownika SOTE)

Options +FollowSymLinks +ExecCGI
<IfModule mod_rewrite.c>
 RewriteEngine On

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www\.)?asdfasdfasdfi\.pl$ [NC,OR]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www\.)?asdfasfd\.pl$ [NC,OR]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www\.)?asdfasdf\.eu$ [NC,OR]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www\.)?asdfasdf\.pl$ [NC,OR]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www\.)?asdfasdfa\.pl$ [NC,OR]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www\.)?asdfasdf\.pl$ [NC,OR]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www\.)?kreatormarket\.com.pl$ [NC,OR]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www\.)?asdfasdfa\.pl$ [NC,OR]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www\.)?kreatormarket\.com$ [NC,OR]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www\.)?asdfasdfasfd\.pl$ [NC,OR]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www\.)?asdfasdfasfd\.pl$ [NC,OR]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www\.)?asdfasdfasdf\.pl$ [NC]

# uncomment the following line, if you are having trouble
 # getting no_script_name to work
 RewriteBase /
 RewriteRule ^product/image/([0-9]+)/(.+)$ index.php?module=stProduct&action=showImage&folder=$1ℑ=$2 [L]

RewriteRule ^(st_frontend_[0-9a-f]+\.([^.]+)\.(min.css|min.js))$ /sfMinifyPlugin.php?f=/$1&e=$2 [L,NC]

# we skip all files with .something
 # comment the following 3 lines to allow periods in routes

RewriteCond %{REQUEST_URI} \..+$
 RewriteCond %{REQUEST_URI} !\.html$
 RewriteRule .* - [L]

# we check if the .html version is here (caching)
 RewriteRule ^$ index.html [QSA]
 RewriteRule ^([^.]+)$ $1.html [QSA]
 RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f

# no, so we redirect to our front web controller
 RewriteRule ^(.*)$ index.php [QSA,L]
</IfModule>

# big crash from our front web controller
ErrorDocument 500 "<h2>Application error</h2>symfony application failed to start properly"
<IfModule mod_headers.c>
 <Files ~ "\.(ico|pdf|flv|jpg|jpeg|png|gif|js|css|swf)$">
Header set Expires "Thu, 15 Apr 2020 20:00:00 GMT"
 </Files>
</IfModule>

<IfDefine sote>
<FilesMatch "\.(inc|php|php3|php4|php5|php6|phtml|phps)$">
  AddHandler x-httpd-fastphp5 .inc .php .php3 .php4 .php5 .phtml
</FilesMatch>
</IfDefine>

Odpowiedź 301 ma na celu poinformowanie klienta, że żądany zasób został na stałe przeniesiony i wszystkie następne żądania powinny być kierowane pod adres który zostanie podany w odpowiedzi serwera.

Tak zdefiniowana reguła :

wymusza 100% zgodność adresów na kontach, A, B, C, D ... docelowy N

czyli jak klient żąda na A.pl/jakas-strona.html w odpowiedzi zostanie odesłany do N.pl/jakas-strona.html i tym sposobem strony w domenach A, B, C zostaną wy indeksowane z google.

Oczywiście nie wystąpi takie zjawisko jak np serwis A na jakieś zapytanie jest na pozycji 11, B na te same 6, C - 9 to nie oznacza, że ten N dzięki temu znajdzie się na wysoko :D. Z drugiej strony jeśli jakaś podstrona na B, C, D itd była wysoko jest duża szansa, że w tym miejscu pojawi się aktualna strona N na którą było ustawione przekierowanie.

Ile dokładnie czasu to zajmie - nie mam pojęcia, ale będzie zależne od aktywności botów na domenach A, B, C, D itd.

KreatorMarket, jeśli chcesz robić przekierowania z innych domen do jednej głównej to musisz na tych innych zamieścić plik .htaccess tylko z tym jednym przekierowaniem.

A żeby było wydajniej*, możesz zrobić coś w stylu:

<?php

Header('HTTP/1.1 301 Moved Permanently');
 Header('Location: https://www.kreatormarket.pl/');

?>

* wydajność pod tym względem, że nie trzeba wykonywać dwóch połączeń, jak w przypadku rozwiązania z mod_rewrite.

@A żeby było wydajniej*, możesz zrobić coś w stylu:

Co takiego :D

W proponowany wyżej sposób przekierują tylko żądania tyczące pliku index reszta żądań zostaje nieobsłużona co w większości wypadków jest niewłaściwe.

Przeważnie spodziewamy się żądań takich adresów jakie ma serwis wiec nic w tym dziwnego, należy przekierować również pozostałe na odpowiadające im strony w nowej lokalizacji, lub jeśli linkowanie nie jest zgodne na stronę główną serwisui.

A co z tą rzekomą niewydajnością o której piszesz - nadal nie wiemy co masz na myśli :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności