Skocz do zawartości

ZG euro/dolar

ZłoKonieczne

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Do pitu 36 trzeba zlozyc pit zg, jako ze google sie przenosilo z usa do iralandii trzeba zlozyc dwa pity zg? jeden z usa na dolary? a drugi z irlandi na euro, tak?

To wtedy pytanie od kiedy liczy sie to ze google placilo nam w euro? od kad przeszlo do iralndii czy od kad ja zmienilem na swoim koncie dolara na euro?

Druga sprawa patrze w przelewach to wszystkie szly z irlandii jakies rok temu: "ARVATO FINANCE SERVICES LIMITED GILOG HOUSE EASTPOINT BUSINESS PARK FAIRVIEW DUBLIN 3 IRELAND"

ostatni: "GOOGLE IRELAND LTD GORDON HOUSE BARROW STREET 4 DUBLIN IRELAND"

Jak to z tym jest?

Czy jesteś pewien, że trzeba mieć jeden ZG na każdą walutę? Jeśli nie, to po cholerę sobie tym zawracasz głowę?

Mnie się wydaje, że jeden PIT/ZG powinieneś wypełnić dla każdego kraju, czyli musisz znaleźć informację, od której płatności zaczęliśmy mieć umowę z Google Ireland i tyle.

może i w świetle ustawy miejscem świadczenia usługi jest Irlandia ale uzyskując dochody z zagranicy pozostajemy osobiście i fizycznie na terytorium Polski, można by rzec że jest to działalność faktycznie wykonywana w kraju

więc według mnie PIT-ZG dla Adsense to zbędny dodatek

respect.gifgoogle.gif

szerzę tutaj dezinformację :) ale jak skomentujesz co poniżej:

Warto tutaj dodać, że osiąganie w Polsce (z pracy, zleceń itp. wykonywanych w Polsce) dochodów od podmiotów zagranicznych traktowane jest jak dochód osiągnięty w Polsce, opodatkowany na zasadach ogólnych, w Polsce.

https://www.pit.pl/dochody-zagraniczne/inde...0i%20zwolnienia

Obowiązek sporządzenia takiego załącznika dotyczy zarówno uzyskujących przychody z działalności gospodarczej, jak i z innych źródeł przychodów (praca, zlecenie itp.). Dotyczy to jednak jedynie osób wykonujących swoją działalność czy pracę za granicą, gdyż przedsiębiorcy, pracownicy, zleceniobiorcy itp. wykonujący swoją działalność w Polsce i otrzymujący jedynie kwoty z zagranicy rozliczają się jako osoby uzyskujące dochody krajowe, tyle że w walucie obcej.

https://www.e-deklaracje.pit.pl/print/jak_w...e_2006_2854.php

[...]czy do rocznego zeznania podatkowego, powinienem dołączyć PIT ZG, ponieważ niektórzy stosują taką metodę. Oto co otrzymałem: [...]

Jeśli chodzi o obowiązek dołączania do zeznania rocznego załącznika

PIT-ZG to obowiązek ten dotyczy wyłącznie podatników, między innymi,

uzyskujących przychody z działalności faktycznie wykonywanej osobiście poza

terytorium Polski, nie zaś przychody z działalności faktycznie wykonywanej w

Polsce (jak ma się rzecz w omawianej sytuacji), z której wynagrodzenie

otrzymywane jest z zagranicy. W konsekwencji obowiązek dołączania tego

załącznika do zeznania rocznego nie dotyczy omawianej sytuacji.

Odpowiedzi na wszystkie pytania Czytelników znajdą Państwo w Serwisie

Doradcy Podatkowego www.serwisdoradcypodatkowego.pl

Z poważaniem

Marta Grabowska

Redaktor naczelny

Serwisu Doradcy Podatkowego

https://minwestycje.net/2009/03/google-adse...datki-cz-2.html

respect.gifgoogle.gif

Powiem tak -- formularz zawiera informację, co należy w nim wpisać, wraz z odwołaniami do odpowiednich artykułów w ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych:

Wypełniają podatnicy, którzy uzyskali dochody opodatkowane zgodnie z art. 27 ust. 8

A tam napisane jest:

Jeżeli podatnik, (...) osiągał również dochody z tytułu działalności wykonywanej poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub ze źródeł przychodów znajdujących się poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej

Jak zawsze w polskich podatkach, równie dobrych możliwości pewnie jest kilka. Pewnie część urzędów skarbowych nie przypieprzy się za brak PIT/ZG, pewnie inna część przyjmie tenże formularz mimo że będzie uważać go za niepotrzebny. Moim zdaniem, lektura przepisu wskazuje na to, że powinniśmy wypełniać ten formularz również w przypadku AdSense.

Dziwią mnie trochę zacytowane przez Ciebie fragmentu, które są sprzeczne z tym, co widać w ustawie. No ale ja jestem tylko inżynierem. :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności