Skocz do zawartości

Przekierowanie 301 - mały problem

pgolob

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłem kilka tygodni temu przekierowanie domeny ze starej na nową. Dokonałem przy tym dużych zmian w strukturze serwisu, dlatego nie było możliwe przekierowanie starych podstron na nowe (ok 2 tyś.). Dlatego całość starej domeny przekierowałem na stronę główną nowej. Nowa domena zajęła miejsce starej na główną frazę. Problem w tym, że podstrony na nowej domenie po zaindeksowaniu są bardzo daleko w wynikach. A najlepsze jest to, że tydzień temu w sobotę nagle wszystkie podstrony podskoczyły w wynikach na czołowe pozycje i po około 8 godzinach ... spadły :D. Stara domena po wpisaniu site:stara.pl nadal zwraca ponad tysiąc wyników. I teraz moje pytanie: czy wina może leżeć po stronie złego przekierowani (za dużo podstron wskazuje na stronę główną nowej domeny). Czy mam na serwerze ustawić żeby tylko główna strona ze starej domeny była przekierowana na nową? Czy to może kwestia słabego podlinkowania nowej domeny?

"Problem w tym, że podstrony na nowej domenie po zaindeksowaniu są bardzo daleko w wynikach."

Strona główna, która mogła zachować stare pozycje, przekaże nieco siły dla podstron, ale niestety w dużej części musisz nad nimi na nowo pracować.

"Stara domena po wpisaniu site:stara.pl nadal zwraca ponad tysiąc wyników."

To standard w okresie przejściowym. Pozycje mogą się teraz mocno wahać m.in. ze względu na to, że stara domena nie została jeszcze w całości wyindeksowana.

Dzięki Lexy za odpowiedzi, ale chciałby jeszcze uzyskać odpowiedź na najważniejsze dla mnie pytanie: Czy przekierowanie kilku tysięcy podstron starej domeny na główną stronę nowej domeny nie zaszkodzi? Czy nie lepiej przekierować tylko główną stronę a podstrony starej domeny niech zwracają błąd 404?

Najlepiej przekierować je na podstrony tak jak to było wcześniej, samo przekierowanie na główną nie zaszkodzi, ale zmieni układ linków, bo teraz linki linkujące do podstrony, będą skierowane na główną. Dodatkowo podstrony, które były na dobrych pozycjach znikają z indeksu. Dużo pracy trzeba przeprowadzić od początku.

TestyPozycjonera.pl Testy SEO - Białe, czarne i wszelkie inne odcienie SEO w praktyce.

KsiegaPozycjonera.pl Pozycjonowanie i Optymalizacja - Twoja baza wiedzy.

NarzedziaPozycjonera.pl Narzędzia Pozycjonera - Zleć nam czarną robotę pozycjonera.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności