Skocz do zawartości

Spadek w rankingach dobrze napisanych stron

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie forumowiczów

Nigdzie nie udało mi się znaleźć dobrej odpowiedzi na mój problem - więc zgłaszam się z pytaniem do Was.

Swoją historię w webdesignie ja i moja firma zaczynaliśmy naprawdę od pierwszych podstaw - design we Front Pagu, strony na tabelach, spamowanie słowami kluczowymi w tekście, marquee, tytułach, treści, ALTach itd - to było kilka lat temu.

Mimo tego wszystkiego strony te świetnie się pozycjonowały i szybko osiągały dobre pozycje.

Już od dłuższego czasu staramy się być na bieżąco z trendami w Internecie i pisać strony prawidłowo:

a) Strony są oparte na Wordpressie

;) Wszystkie strony posiadają przyjazne linki

c) Strony napisane są w walidującym się XHTML Trans i CSS 2

d) Prawidłowy semantycznie rozkład nagłówków, unikatowe tytuły stron dla każdej strony itd.

e) Mapy Google, konfiguracja Webmaster tools itd.

Problem z tym, że strony klientów po rewitalizacji w nowym systemie, również zoptymalizowane pod te same słowa kluczowe spadają w rankingach i to znacznie.

Często przegrywają ze stronami gdzie w tle i w ALTach są dziesiątki spamu.

Czytając fora i poradniki doszedłem do wniosku, że to się zmieni, strony ze spamem spadną, wylecą z rankingów, nasze nowe strony będą się pięły do góry względem nich (przed rewitalizacją biły je w rankingach).

Niestety tak się nie dzieje - mijają miesiące, a strony o podobnej ilości linków, które tak jak piszę są pełne spamu biją w rankingach nasze strony.

Z zaskoczeniem otwierając statystyki pozycji dla naszych starszych stron - setki tabel w tabelach, spam, zaspamowane ALTy w obrazkach designu itd - świetnie się nadal trzymają w rankingach, nigdzie nie spadły, zajmują świetne pozycje.

Przykłady?

STARA: dioryt.com.pl - pierwsza piątka dla haseł kosmetycznych + szczecin od kilku lat mimo konkurencji

NOWA: biuro.d-t.com.pl - po rewitalizacji designu, systemu i treści spadek o średnio 5-10 pozycji w rankingu na wszystkie słowa kluczowe

Jak to naprawdę jest? Bo te 2 strony to tylko przykład, mamy z doświadczenia dziesiątki stron, gdzie okazuje się, że w oczach wyszukiwarek bardziej opłaca się mieć spam, tabelę i design na obrazkach gdzie do każdego ALTa można dopisać słowa kluczowe.

Nie planuję wrócić do starej techniki pisania stron - nie wyobrażam sobie tego, ale sam fakt bardzo mnie irytuje ;)

Masz rację.

jednak przez miasto przejedziesz 50 km/h - ale 100 będzie szybciej. Pytanie, kiedy Cię złapią?

Zobacz, co zrobili w Anglii z pseudokibicami - poradzili sobie.

Kiedyś będzie może i w pozycjonowaniu.

Kiedy? CIęzko powiedzieć.

Ja też trzymam się pewnych zasad i powiem, że są Klienci, to doceniają. Plus ostatnio zauważam, że moje strony np nadal idą w górę, a konkurencja "leci"...

następny z pretensjami do garbatego, że ma proste dzieci .....

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

to niech ma pretensje do siebie a nie do innych , bo jak na razie tak ten "lament" odbieram , jeżeli chce się być lepszym od konkurencji to trzeba pewne rzeczy robić lepiej a nie narzekać , że konkurencja jest bee

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

to niech ma pretensje do siebie a nie do innych , bo jak na razie tak ten "lament" odbieram , jeżeli chce się być lepszym od konkurencji to trzeba pewne rzeczy robić lepiej a nie narzekać , że konkurencja jest bee

Widzisz, tak więc nie chodzi o to, że chce być wyżej niż konkurencja - moja firma nie zajmuje się pozycjonowaniem.

Chodzi o to, że mając stronę "A", która łamie wszystkie "teoretyczne" reguły, to po dostosowaniu jej do tych reguł spada w rankingach.

Moje pytanie to nie lament - wydaje mi się, że jest to sensowne pytanie biorąc pod uwagę, że mnóstwo osób kładzie nacisk na standardy jak gdyby były jedyną słuszną opcją a wszystkie inne strony wypadałyby z rankingu po kilku dniach.

Mam do obserwacji kilkadziesiąt stron, które monitoruje i ta zasada naprawdę się powtarza - strony pełne spamu mają wyższe pozycje.

Nie pytam o sztywne zasady - pytam o Wasze doświadczenia.

Nie ma tak, że coś się dzieje samo ... jeżeli strona spada to znaczy, że albo się przy niej robi za mało albo konkurencja robi więcej (co w sumie na jedno wychodzi) :) Strona po rewitalizacji designu, systemu i treści, którą podałeś: biuro.d-t.com.pl ... jasne ładnie i w ogóle - dużo treści, uzupełnione atrybuty title / alt i tylko 13 błędów W3C :) ... ale:

- na starcie javascript, który nie jest przyjazny dla botów,

- natężenie słów wskazuje, że strona jest promowana na hasło "z naszym biurem" ewentualnie "serdecznie zapraszamy do zapoznania się",

- TITLE długie, a DESCRIPTION nieuzupełnione,

- itd.

Poproszę lepszy przykład rewitalizacji :) ... bo na obecną chwilę uważam Twoją teorię za obaloną :(

Pozdrawiam B)

Strona na główną frazę, patrząc na title, jest u mnie 11. Jednak jak zauważył Grim - zoptymalizuj ją.

Np

Strona główna

Kadry i płace

oba h1 - jeden pod drugim.

Inne słowa upchane na siłę...

Księgowość, Księgowa

Wcześniej nie patrzyłem, jednak rzeczywiście - nie możesz mówić, że to "ich" wina...

Na końcu coś mnie tknęło, sprawdziłem, i

od kiedy to coś takiego, co jest w stopce np. tutaj https://korepetycje.biolog.pl/korki-3171.html - nie jest spamem? toż to SWL rotacyjny.

A piszesz "a strony o podobnej ilości linków, które tak jak piszę są pełne spamu biją w rankingach nasze strony."...

no comments

Dzięki za zbadanie stron - tego SWLa nie mogę znaleźć - w której stronie to jest :) ?

Usiądę i jeszcze raz zoptymalizuję strony i popatrzę co będzie dalej.

Tak jak pisałem wcześniej moje obserwacje były ogólne ale po Waszych postach widzę, że tutaj nie ma miejsca na coś takiego jak ogólne spojrzenie :)

Raz jeszcze dzięki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności