Skocz do zawartości

Sprzedaż domeny

godfather2008

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

W temacie pozycjonowania jestem od dość krótkiego czasu. Chciałbym się dowiedzieć co nie co na temat sprzedawania domen. Otóż zarejestrowałem sobie domenę w home.pl, a była akurat wtedy promocja zero zł za 3 domeny .eu na rok. Pytanie moje brzmi, czy mając domenkę z takiej promocji, po poprzednim wypozycjonowaniu jej i uzyskaniu PR=3 mogę ją w jakiś sposób sprzedać? A jeśli tak, to jak wygląda proces przekazania jej innemu właścicielowi? Muszę pozmieniać dane w panelu na jego dane?

Pozdrawiam!

Z tą zmianą danych to nie tak szybko. Trzeba zrobić cesję domeny. Inaczej możesz zmienić tylko dane kontaktowe.

A będzie z tym jakiś problem? Jeśli tego dokonam to mogę tak normalnie, w pełni legalnie wystawić taką domenę na aukcję, jak np. Allegro?

Albo po prostu inaczej, jak sprzedać taką domenę?

Oczywiście że możesz sprzedać domene, to jest legalne. Najprościej, aby kupujący miał konto w home.pl (tak samo jak Ty). Jeśli jednak będzie chciał przenieść domene do innego rejestratora to potrzbny jest kod authInfo za którego wydanie zapewne będziesz musiał zapłacić. Jeśli domena była kupowana w promocji to moga być jeszcze jakieś dodatkowe obostrzenia. Dlatego najlepiej aby sobie kupujący założył tam konto jeśli jeszcze go nie ma.

Jak sie dogadacie i prześle CI pieniądze to wtedy można już przenieść domene między kontami. Ale domena cały czas będzie Twoja. Dlatego trzeba zrobić cesje domeny - trzeba poszukać odpowiedniego formularza, wydrukować, wypełnić (i sprzedający i kupujący), skserować dowody osobiste i odesłać wszystko do rozpatrzenia. I dopiero oni zmienią nazwe właściciela na ta podaną we wniosku.

Bildero - super wydajny serwer zdjęć, możliwość skalowania w locie, zoom, zdjęcia obrotowe (360 stopni), własny znak wodny i wiele innych możliwości.

Oczywiście że możesz sprzedać domene, to jest legalne. Najprościej, aby kupujący miał konto w home.pl (tak samo jak Ty). Jeśli jednak będzie chciał przenieść domene do innego rejestratora to potrzbny jest kod authInfo za którego wydanie zapewne będziesz musiał zapłacić. Jeśli domena była kupowana w promocji to moga być jeszcze jakieś dodatkowe obostrzenia. Dlatego najlepiej aby sobie kupujący założył tam konto jeśli jeszcze go nie ma.

Jak sie dogadacie i prześle CI pieniądze to wtedy można już przenieść domene między kontami. Ale domena cały czas będzie Twoja. Dlatego trzeba zrobić cesje domeny - trzeba poszukać odpowiedniego formularza, wydrukować, wypełnić (i sprzedający i kupujący), skserować dowody osobiste i odesłać wszystko do rozpatrzenia. I dopiero oni zmienią nazwe właściciela na ta podaną we wniosku.

A wystarczy sama ta cesja, bez konieczności tego, że kupujący zakłada tam konto?

Jeśli przekazujesz domenę wewnątrz home.pl to kupujący musi mieć tam konto. Jeśli robisz cesję - nie musi. Pierwsza opcja jest dużo wygodniejsza przynajmniej dla mnie.

Polecam Ci forum www.di.pl - największe forum "domenowe" w Polsce. Polecam też e-book "Domeny internetowe" Filipa Lewandowskiego. Przeczytałem i jak na początek to naprawdę dobra rzecz (cena - 20zł).

A wystarczy sama ta cesja, bez konieczności tego, że kupujący zakłada tam konto?

Tak, myślę że tak. Wtedy domena zostanie w Twoim panelu. Nie wiem czy kupujący sie na to zgodzi - ja bym sie nie zgodził.

Bildero - super wydajny serwer zdjęć, możliwość skalowania w locie, zoom, zdjęcia obrotowe (360 stopni), własny znak wodny i wiele innych możliwości.

Tak, myślę że tak. Wtedy domena zostanie w Twoim panelu. Nie wiem czy kupujący sie na to zgodzi - ja bym sie nie zgodził.

No ale zawsze chyba można zrobić tą cesję, a później kupującemu po prostu dać dane do logowania. Przejdzie to?

No teoretycznie można tak zrobić, ale po co ? Nowe konto nic nie kosztuje. A przenoszenie miedzy kontami również jest bezpłatne i bezproblemowe.

Cesja domen .eu robi się elektroniczne - stare i nowe właściciel potwierdzają bezpośredni w EURID (po otrzymanie mail) - żaden kod authinfo NIE jest potrzebne.

Po takim TRADE domena jest ważna kolejne rok - trzeba zapłacić (ile należy od rejestrator).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności