Skocz do zawartości

[ciekawostka] Dziwne wyniki SERP w google

Mion

Rekomendowane odpowiedzi

Już kolejny raz zaobserwowałem dziwne wyniki w SERPACH, ale dzisiaj było to ekstremalnie. Mianowicie jak sprawdzałem pozycję interesującej mnie strony oczy mi o mało co na wierzch nie wyszły, bo jeszcze wczoraj strona była na 19 miejscu, a w chwili sprawdzania na 1wszysm miejscu.

Może nie było by w tym nic dziwnego, więc od razu sprawdziłem w IE czyli z przeglądarki z której w zasadzie nie korzystam i pozycja była taka jak wczoraj 19. Sprawdzam za chwile w google i znowu jest pierwsze miejsce. Dopiero po wykasowaniu cookie google i kolejnym zapytaniu strona bryyyy pojawiła się na 19 pozycji.

Na przedmiotowej stronie nie ma nic od google [statystyki, rekalmy] więc tym bardziej nie mam pojęcia jaki mechanizm w tym wypadku zadziałał.

:yahoo:

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

tak, nowe algorytmy korzystają z cache i czasem wrzucają odwiedzoną stronę na 1 miejsce.

Zauważyłem też dość dziwne spadki o kilka miejsc. Na kilka fraz brnę w koło w tym samym zakresie miejsc - mimo stałego i systematycznego linkowania (kilka miejsc wydaje się - nic szczególnego, ale konkurencja się raczej nie pozycjonuje, a w drugim przypadku może nawet nigdy nie linkowała na te frazy) a spadki kilkakrotnie następowały po dodaniu linków, skojarzyłem więc to z pojawiającymi się tematami ala "im więcej linków dodaję tym bardziej spada"... może to naturalne, a może nie :yahoo:

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Kobietyn - portal dla kobiet.

Webbest.eu

Personalizacja wyników dla wszystkich użytkowników Google - mowi ci to cos ??
Owszem - występuje jak jesteś zalogowany do google, ale ja nie byłem więc w tym wypadku nie ma to związku...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności