Skocz do zawartości

Google Adsense Ryczałt Działalność Gospodorcza

RybakWedka

Rekomendowane odpowiedzi

Nie przytoczę Ci teraz konkretnych przepisów ale kiedyś drążyłem temat pod kątem własnym i wyszło, że trzeba mieć księgę przychodów i rozchodów. Pamiętam, że po analizie prawnej wyszło, że działalność polegająca na sprzedaży/najmie powierzchni reklamowej na stronach www nie mieści się w kategoriach dopuszczalnych dla ryczałtowców.

a czy na Forum nie ma nikogo kto sie rozlicza z fiskusem jako firma z adsense? ... :|

Pewnie jest wiele takich osób, ale nie na ryczałcie. Może zastanów się co da się wrzucić w koszty? Może się okazać, że KPiR wyjdzie lepiej.

Niestety nie wyjdzie. Ryczałt byłby OK, ale chciałbym aby było wszystko w porządku. Mógłbym nawet zapłacić za jakąś pewną poradę, pieniądze tutaj dla mnie roli nie grają chce po prostu spać spokojnie i rozliczać się jak najbardziej OK. Żeby nie okazało się że mimo że się rozliczam robię to źle i wszystko o du**ę rozbić...

Śląsk - stąd pochodzę i jak znacie jakieś namiary na pewne księgowe to poproszę, chyba że po prostu w US mi to powiedzą? ale wątpię tam zawsze doradzają jak im bardziej pasuje i żeby jak najwięcej kasy podatnik wypłacał...

; ]

No tak ale tam jest odnośnie osób fiz. a nie firma...

A co Ty jesteś za firma? Spółkę masz? Jak zrozumiałem z wcześniejszego kontekstu jesteś osobą fizyczną prowadzącą działalność gospodarczą. W przytoczonej interpretacji każą gościowi założyć działalność i prowadzić księgę przych. i rozch. Działalność już masz, teraz tylko przejście na księgę.

Twoje wątpliwości wyjaśni:

USTAWA z dnia 20 listopada 1998 r. o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne.

Dz. U. z dnia 27 listopada 1998 r. Nr 144, poz. 930 z późn. zm.

Ustawa mówi w Rozdz. 2 Art. 8. 1. Przepisów rozdziału 2, z wyjątkiem art. 6 ust. 2, nie stosuje się do podatników:

bla bla bla,

punkt. e) świadczenia usług wymienionych w załączniku nr 2 do ustawy, z zastrzeżeniem ust. 4,

Idziemy do załącznika :P

A w nim mamy:

15) 72.40.10 ex Usługi baz danych - dotyczy wyłącznie baz danych dotyczących informacji handlowej i usługowej - ojoj... twoja strona www na pewno korzysta z bazy danych, robot AdSense przeszukuje treść Twojej witryny (a treść pochodzi z bazy danych) w celu dopasowania reklam, reklamy oczywiście są handlowe, a zatem Twoją usługą jest udostępnianie bazy danych do celów reklamy handlowej

dalej:

74.40.12 ex Usługi planowania, opracowywania i zamieszczania reklam - dotyczy wyłącznie reklamy handlowej - i tu jest sedno sprawy, bo Twoja usługa to zamieszczanie reklam AdSense -> NIE MOŻESZ ROZLICZAĆ SIĘ RYCZAŁTEM

Oczywiście doradcą podatkowym nie jestem, więc z pokorą przyjmę uwagi osób, które z moją interpretacją przepisów się nie zgadzają. Mam nadzieję RybakWedka, że choć trochę ci pomogłem, szkoda że wieści niedobre, nie po Twojej myśli. Ryczałt będzie dobry... do czasu najbliższej kontroli :P potem jeszcze możesz liczyć, że urzędnik nie będzie zbyt dociekliwy i się uda. Jeśli jednak chcesz na 100% dobrze to prowadź księgę lub napisz do US o interpretację Twojego przypadku (nie pytaj w okienku, bo potem nie udowodnisz co Ci radzili, koniecznie pismo).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności