Skocz do zawartości

Unikalność opisu w katalogu

Lukas_79

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 35
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Dla mnie sam skrypt katalogu powinien zadbać o unikalność strony. Czyli tak jak już było wcześniej napisane. Sam wpis to nie wszystko. To wszystko co dookoła wpisu: np. linki, reklamy, dodatkowe teksy itp. powoduje, że strona jest unikalna. Dlatego tak zrobiony katalog jak dla mnie nie powinien się bać powielanych wpisów. Trudno jest tworzyć setki unikalnych opisów. Do tego jeszcze sensownie brzmiących. Dla mnie do kryterium wystarczy dłuższy, sensowny opis. Wymóg unikalności powoduje mniejszą ilość dodanych stron, a co za tym idzie stratę w postaci mniejszego site dla właściciela katalogu i stratę dla wpisującego w postaci braku linku. Czyli więcej strat niż zysku :brawa:

To jeszcze jedno pytanie przy okazji. Jaki jest sens ograniczania wpisów do katalogu tylko dla stron z PR minimum 1 ? Wtedy nawet dobre strony, ale jeszcze nowe nie mają szansy się dostać do katalogu i muszą czekać do update PR.

To jeszcze jedno pytanie przy okazji. Jaki jest sens ograniczania wpisów do katalogu tylko dla stron z PR minimum 1 ? Wtedy nawet dobre strony, ale jeszcze nowe nie mają szansy się dostać do katalogu i muszą czekać do update PR.

ograniczenie liczby spamu, mniejsza ilosc stron do moderowania, wymuszenie wpisu platnego.

Nauka angielskiego online - https://www.e-angielski.com

To jak tak się wypowiem dość ideologicznie o unikalnej treści w katalogach - otóż wskazówki jakościowe dla webmasterów mówią tak:

Inny przydatny test to zadanie sobie pytania: ,,Czy to przynosi korzyść moim użytkownikom? Czy warto byłoby to robić, gdyby nie istniały wyszukiwarki?"

Firmy wydaja miliony na hasła reklamowe, wierszyki, piosenki, slogany aby promować swoją markę i zwiększyć jej rozpoznawalność.

Teraz wyobraźcie sobie sytuację, że chcecie komuś polecić super stronę ale nie znacie jej adresu. Nie ma wyszukiwarek, więc pewnie każdy korzysta z jakiegoś katalogu/spisu stron. Jak opisać mu stronę, której powinien szukać - najłatwiej po jakimś haśle, sloganie, czymś charakterystycznym.

Głupi przykład - choćby ktoś szuka strony dotyczącej firmy sprzątającej. Jedna ze stron ma w tle wierszyk "Gdyby każdy tak papierek rzucił sobie raz na skwerek...". Aż się ciśnie żeby powiedzieć: "Słuchaj zobacz taką stronę z wierszykiem". Jednak nie możemy jej znaleźć, bo wierszyk na który poszło X zł, został przyjęty tylko w 1 katalogu, reszta chce innego opisu.

Osobiście jest za tworzeniem sensownych opisów pod mieszarki. Jak zaznaczyłem na początku piszę tego posta tylko tak ideologicznie.

Może uda mi się zrobić coś dobrego

;)

• 2 lata później...

Witajcie możecie polecić jakies narzędzie :

- które sprawdzi po kolei automatycznie uniklaność każdego wpisu w bazie katalogu?

-wypluje adresy stron we wpisach które są niekatywne i mają przekierowanie 301?

znalazłem tylko jeden seomoderator który nie wiem czy działą bo nie potrafię go skonfigurować a autor chyba zarzucił ten projekt :(

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności