Skocz do zawartości

Optymalizacja - phpbb2 by przemo, problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam forum na phpbb2 by przemo, ok 120.000UU, 1mln odsłon, na dedyku OVH mini (2gb ram).

Ostatnio zdarzają się wycieki pamięci w Apache, konkretnie zużycia trwające kilkanaście minut (raz na dzień, czasem rzadziej), do chodzące do poboru (z wykresu), na: 6-8gb ramu.

Wyczytałem, że phpbb by przemo strasznie zjada zasoby, zastanawiam się, czy zużycie ma związek z tym forum - błędy? (nie mam pojęcia jak to zweryfikować).

Baza ma prawie 1,5gb, jest optymalizowana.

1) Czy ktoś miał takie doświadczenia z tym forum?

2) Czy wg Was przejście na phpBB 3 może rozwiązać problem? (Nikt nie jest jasnowidzem, ale być może macie doświadczenie i znacie podobny problem).

3) W jaki sposób można weryfikować takie zużycie? Ilość zapytań do bazy? Może coś innego?

Pozdrawiam!

1. tak - miałem podobnie. W pewnym momencie kończą się możliwości tego skryptu. U Ciebie zapewne najwięcej problemów wynika z wyszukiwarki - bo to najbardziej zasobożerna część tego forum. Jeśli uparcie chcesz trwać przy tym forum - poszukaj dodatku umożliwiającego wykasowanie z tabeli search słów krótszych niż x liter.

2. Ja wybralem przejście na IPB i wszelkie problemy ustały - a oglądalność znacznie większa niż u Ciebie, serwer też w OVH.

3. Wiele zależy również od konfiguracji serwera. U mnie metodą prób i błędów admin doszedł do optymalnych ustawień pod ten właśnie skrypt, ale nie czarujmy się - w godzinach szczytu będziesz miał kłopoty, bo ilości zapytań do bazy w tym skrypcie nikt radykalnie nie zminimalizuje. Można bawić się w ograniczanie ilości nieprzeczytanych postów, optymalizować spider-friendly (jeśli go masz to zwróć uwagę, że on też masakrycznie dużo zjada zasobów - zwłaszcza gdy w przepisywanie adresów masz włączoną opcję słów kluczowych i wirtualnych katalogów), wyłączyć wyszukiwarkę itp. Ale to cały czas będzie Cię ograniczać. Przy tej wielkości forum trzeba po prostu korzystać z wydajniejszych skryptów.

Mam forum na phpbb2 by przemo, ok 120.000UU, 1mln odsłon, na dedyku OVH mini (2gb ram).

To dziennie czy miesięcznie te staty ?

Obserwuję jedno swoje forum na tym skrypcie i faktycznie problem jest w wyszukiwarce. Dodatkowo zobacz co się dziej, gdy ktoś 'kliknie' Statystyki forum - u mnie sajgon.

Jak tylko załatwię inne sprawy, natychmiast zmieniam na VBulletin.

PHPBB3 będzie skuteczny?

Dlaczego się upierasz przy phpbb ? Bo darmowy ?

M

Pozycjonowanie lokalne, Wymiana linków tematycznych, Tematyczne artykuły sponsorowane.  >>>>> Informacje na stronie :  Tani hosting

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności