Skocz do zawartości

MLM Marketing sieciowy

scorpi

Rekomendowane odpowiedzi

Mnie jakoś taki rodzaj biznesu nie pasuje, nie chce mi się ruszać z domu, wciskać ludziom towar osobiście, to nie dla mnie, trochę szkoda bo 10k dodatkowe by się przydało, ale niech ktoś inny się dorabia :)

Zajmuję się optymalizację oraz pozycjonowaniem stron internetowych, wystawiam F.Vat. Proszę śmiało pisać, dzwonić, chętnie odpowiem na wszelkie pytania, wycenię frazy, doradzę.

https://websy.pl/ kontakt@websy.pl, tel: 697715522, NIP: 716-254-81-05, REGON: 060330653

• Odpowiedzi 96
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Mi też nie pasuje ruszanie się z domu i prezentowanie towaru/firmy osobiście :). Dlatego - jak prawdziwy ebiznesman - opracowałem system do robienia tego w 100% online, do tego automatyzujący wiele rzeczy, z którymi osoby robiące mlm "tradycyjnie" muszę się na co dzień borykać. Zautomatyzowane mamy prezentacje biznesu - nie trzeba komuś o tym opowiadać, są odpowiednie materiały do przekazania i co ważniejsze - szkolenie nowych osób. Działając offline, kiedy kogoś zapisujesz musisz poświęcić mu trochę czasu na przekazanie całej wiedzy. U nas jest zamknięte forum, gdzie nowa osoba, jeśli naprawdę chce to wyniesie 100% wiedzy potrzebnej do zarabiania konkretnych pieniędzy.

Później zostaje tylko kontakt/pomoc osobom z grupy, którą można świadczyć przez tel/gg/skype. Szkolenie offline, które organizuję będzie bardziej w stylu zlotu+szkolenie+afterparty, tak jak wszelkie *campy w światku ebiznesu. Nic obowiązkowego, ale ot tak, żeby się poznać, bo większość grupy zbudowana jest online.

Gdybym miał robić mlm w 100% "tradycyjnie" to pewnie nigdy bym się za tą branżę nie zabrał.

MLM posiada strukturę piramidy. Nie jest to piramida finansowa która jest w naszym kraju prawnie zabroniona, tylko piramida sprzedaży. Zasady funkcjonowania poziomów itd. są identyczne, tylko inny jest "towar".

Pisanie o lepszych produktach w cenach tych powszechnie dostępnych lub nawet tańszych, to jakieś nieporozumienie. Ilość osób (pośredników) zarabiających na sprzedaży jest zdecydowanie większa niż przy sprzedaży "tradycyjnej". Sprzedając go w "tradycyjny" sposób, powinien być on jeszcze tańszy niż w mlm.

odbiera nagrody (choćby gazele biznesu)
Tego typu nagrody w naszym kraju dostaje "każda" firma, która wpłaci odpowiednią kwotę ...

Żeby nie było, miałem w życiu styczność z piramidami finansowymi i sprzedaży. Na moje szczęście, szybko zrozumiałem zasady ich działania.

Mam też znajomych którzy w tym siedzieli lub siedzą.

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

Piramidy są wszędzie w gospodarce i w mlm'ie jest ona na takiej samej zasadzie. W tradycyjnym łańcuchu dystrybucji mamy 1 producenta, 100 hurtowni, 1000 sklepów i 100 000 klientów. W korporacji masz 1 prezesa, 10 dyrków, 50 manago, 500 handlowcow, 5 tys robotnikow i też X klientów. Nawet na PiO mamy piramidke z dwoma adminami, X głównychn moderatorów, Y niegłównych moderatorów, a na końcu userów.

W samej strukturze piramidy nie ma nic złego.

Jeszcze raz zaznaczę - nie bronię całej branży MLM, nawet jej nie znam. Tak samo jak nie jestem w stanie w rozmowach z ludźmi bronić całej branży seo, bo nie wiem czy gdzieś w Pcimiu Dolnym nie chowa się firma robiąca nam złą reputację i oszukująca klientów. Na pewno są firmy MLM z beznadziejnym produktem, czy oszukujące dystrybutorów. Są też dystrybutorzy robiący płatne szkolenia jak i tacy, którzy "piorą mózgi". Ja się skupiam na swojej firmie i metodach, w których mlm to biznes jak każdy inny, beż żadnego cudownego elementu czy obiecywania złotych gór.

Irku jeśli chcesz to daj znać na PW, sprezentuję Ci na święta jakiś produkt FM'u i sam ocenisz :).

W mlm'ie pośredników praktycznie nie ma. Mówiąc na przykładzie FM'u mamy producenta Perfand, od dystrybucji jest FM Group i od nich towar trafia bezpośrednio do mnie (z tym, że perfand i fm group należy do tych samych osób, więc tak jakby to była jedna firma). Być może miałeś na myśli mnogość dystrybutorów i poziomów w "piramidzie" - dla firmy to nie ma znaczenia, bo ona sobie w planie marketingowym zakłada, że oddaje ludziom max 30% przychodów i tyle. Niech w piramidzie będzie milion poziomów, a firma odda te 30%. W ten sam sposób zakłada się np. budżety reklamowe z tradycyjnym handlu. Do tego w firmach mlm cena jest stała i naprawdę nie ma tych kosztów dodatkowych. Ja się zawsze bronię jak mogę, żeby o tym pisać bo nie uważam, że brak tych kosztów to jedyny powód "zysków" w mlm'ie, ale popatrz na to obiektywnie:

- w fm'ie jest producent, który ma koszty produkcji i działu wysyłkowego - zamawiam towar przez sklep internetowy i leci on prosto do mnie po ustalonej przez producenta cenie - jeśli chodzi o mlm to jest już koniec składowej ceny produktu, jeśli ktoś trudni się sprzedażą bezpośrednią to jeszcze dolicza marżę;

- w tradycyjnym handlu często dochodzi jeszcze dystrybutor (+zysk dla niego), hurtownik (+zysk dla niego), a potem jest sklepikarz (+zysk dla niego).

Jeśli zaś chodzi o jakość to weź pod uwagę, że dużo trudniej jest wcisnąć bubel w ramach mlm'u niż w tradycyjnym handlu. W tradycyjnym, jak to się mówi - reklama sprzeda wszystko, a ludzie często kupują produkty pod wpływem impulsu.

W mlm'ie gdzie firma musi opracować strategię tak, żeby klienci robili zakupy regularnie, ten produkt musi być po prostu przynajmniej tak dobry jak odpowiedniki dostępne w sklepach, albo lepszy. Bez tego, choćby się wyprało mózgi tysiącom ludzi to nie będzie obrotu produktem, bo każdy się w końcu obudzi.

Od znajomy w usa słyszałem o ciekawej tendencji, kupowania czego się da w firmie mlm. Bez parcia na zarobki. Po prostu jeśli ktoś kupuje coś regularnie, to woli wpisać się do firmy mlm i kupować tam te produkty (jeśli naturalnie nie jest skrajnie przywiązany do swojej marki w handlu tradycyjnym), a jeśli uda mu się od czasu do czasu komuś je polecić to plus dla niego. Takim ludziom struktury rosną całe życie i mają później zabezpieczenie na emeryturę +spadek dla dzieci, bo struktury są dziedziczne.

Niektóre nagrody w naszym kraju da się kupić, innych się nie da i mają jasno określone zasady.

https://www.gazele.pl/top/42,kto_jest_gazela_biznesu.html

https://www.networkmagazyn.pl/3-gazele-biznesu-dla-fm-group

Irku, też miałem w życiu styczność w piramidami finansowymi i z wieloma MLM'ami, mniej więcej od 2002 roku (nigdy nie uczestniczyłem, ale obserwowałem z boku). Dopiero kiedy trafiłem na odpowiednią firmę z odpowiednimi produktami (jak już wyżej wspomniałem, nikt mnie nie rekrutował, ani nie namawiał) to zająłem się tym poważniej mimo, że cały czas buduję swój biznes handlowy (tradycyjny) czy seo, bo wiem po prostu, że to w mlm'ie szybciej i stabilniej zarobię pieniądze.

Tak trochę offtopowo - często słyszę, że ktoś nie ma czasu na mlm i inne takie - na tą rozmowę poświęciłem praktycznie tyle samo czasu co inni rozmówcy, a tylko dzięki niej struktura powiększy się o kilka osób chcących aktywnie działać :).

jeśli chcesz to daj znać na PW, sprezentuję Ci na święta jakiś produkt FM'u
Dziękuję, nie skorzystam.
W mlm'ie pośredników praktycznie nie ma.
Bez znaczenia jest ilość "rąk" przez które fizycznie przejdzie towar, liczy się ilość osób zarabiających na sprzedaży jednej sztuki.

Mlm zdobywa klientów poprzez tworzenie atmosfery elitarności wokół swoich produktów i/lub firmy.

Co do niemożności kupienia nagrody, trafiłeś jak kulą w płot :)

Pokaż mi nagrody za jakość poszczególnych produktów, wtedy będzie można dyskutować o rzeczywistej jakości oferowanego towaru.

Dla kosztów producenta i wysokości ostatecznej ceny, bez znaczenia jest to ile osób zarobi na sprzedaży jednej sztuki, bo producent ustala stałą cenę produktu +stały procent tego co oddaje. A to czy wspomniane wyżej 30% zgarnie jeden dystrybutor, czy podzieli między siebie 100 dystrybutorów jest bez znaczenia - w kontekście ceny produktu i kosztów dystrybucji. Ma to wpływ tylko na realny zysk "do kieszeni" dla każdego z tych dystrybutorów.

A marki premium w jaki sposób zdobywają klientów, jak nie poprzez tworzenie atmosfery eliterności? :). Znane twarze w reklamach, klubu klienta itp. Celem każdej firmy jest nie tyle pozyskanie klienta co sprawienie, żeby był lojalny i polecał usługi/produkty danej firmy innym.

Napisałem o tym swego czasu wpis na blogu: https://www.bogatypartner.pl/czy-placenie-l...m-to-cos-zlego/

Z tym, że moim zdaniem poczuciem eliternośći można kogoś skusić do wejścia do firmy i zrobienia zakupów raz czy dwa, ale jeśli produkty są beznadziejne albo ich cena jest zdecydowanie wyższa niż odpowiedników na tradycyjnym rynku, to firma upadnie, albo w najlepszym wypadku będzie wegetowała licząc ciągle na nowych członków. A w takim fm'ie jest też masa ludzi, którzy chcą te produkty tylko nie chcą ich kupować w ramach sprzedaży bezpośredniej, tylko wolą zapisać się do firmy i mieć je 30% taniej, nie zajmując się jednocześnie budowaniem biznesu.

Jeśli chodzi o gazele to nie będę rozmawiał bo nie czuję się na tyle kompetentny - wiem tyle ile przeczytam w różnych miejscach, ale zdaje sobie sprawę z tego, że realia mogą być inne, więc nie wychylam się.

Co do nagród dla produktów - to jest dla mnie właśnie jawne "kupowanie", ale generalnie jako konsumenta nie interesują mnie one bo nie raz zawiodłem się na kupionych w sklepie produktach z różnymi znaczkami jakości. Interesuje mnie realna jakość produktu, jaką mogę sprawdzić tylko przy bezpośrednim zastosowaniu.

A marki premium w jaki sposób zdobywają klientów
Do tej pory mlm było przedstawiane jako coś dla mas, więc skad to przyrównanie do marek premium? Właśnie o tym pisałem, towar "normalny" ale firma porównywana do "premium".
jeśli produkty są beznadziejne albo ich cena jest zdecydowanie wyższa niż odpowiedników na tradycyjnym rynku
Do tej pory towar był w tej samej cenie lub tańszy przy tej samej jakości. Skąd ten "przeskok"?
A to czy wspomniane wyżej 30% zgarnie jeden dystrybutor
Nie wierzę, że na wszystko jest taka sama marża. W hurtowniach też mają różne marże i nie koniecznie muszą one być wyższe niż 30%. Tak jak hurtownia oblicza sobie marżę dzięki której opłaca im się sprzedawać dany towar, tak w mlm marża przeznaczona na sieć "pośredników" musi być na takim poziomie żeby opłacało im się tym towarem obracać.

Co do gazeli biznesu, bo może źle to trochę napisałem. Oczywiście firma musi spełniać jakieś tam minimalne kryteria przez nich ustalone. Jednak żeby mimo tego dostać taką nagrodę trzeba się o to samemu "postarać" i jeszcze za nią zapłacić.

Co do nagród dla produktów - to jest dla mnie właśnie jawne "kupowanie"
Jedne nagrody są dobra, ale inne złe. Zależy na której możemy "skorzystać".

Do tej pory mlm było przedstawiane jako coś dla mas, więc skad to przyrównanie do marek premium? Właśnie o tym pisałem, towar "normalny" ale firma porównywana do "premium".

Firmy mlm, jak już wspomniałeś starają się być właśnie takimi markami premium w "codziennych" branżach i dlatego w ten sposób się pozycjonują. Jednocześnie muszą tłumaczyć jakoś fakt, że pomimo tego, że uważają się za marki premium, to ich produkty nie są 2x droższe od "pospolitych" i tu wchodzą informacje o niższych kosztach dystrybucji. Czyli "dajemy Ci wysokiej jakości produkt, ale w podobnej cenie do tych średniej jakości ponieważ oszczędzamy w taki i siaki sposób".

Do tej pory towar był w tej samej cenie lub tańszy przy tej samej jakości. Skąd ten "przeskok"?

Przeczytaj to co napisałem w poprzednim poście :). Ja cały czas zaznaczam, że piszę o firmach, które znam. Nie bronię całej branży MLM bo nie mam do tego kompetencji, nie miałem styczności z każą jedną firmą na rynku. W "mojej" firmie produkty są w tej samej cenie lub tańsze, a to co napisałem wyżej tyczyło się hipotetycznej sytuacji, w której jeśli cena produktu w mlm'ie byłaby np. 5x większa niż podobnej rzeczy na normalnym rynku, to firma mlm w końcu by upadła.

Nie wierzę, że na wszystko jest taka sama marża. W hurtowniach też mają różne marże i nie koniecznie muszą one być wyższe niż 30%. Tak jak hurtownia oblicza sobie marżę dzięki której opłaca im się sprzedawać dany towar, tak w mlm marża przeznaczona na sieć "pośredników" musi być na takim poziomie żeby opłacało im się tym towarem obracać.

Zapewne producent na różnych rzeczach, zarabia różne kwoty, ale wartość procentowa dla dystrybutorów jest zawsze stała dla produktów, które firma sama wytwarza. Na przykładzie FM'u mamy tzw. punkty. 1 zł netto obrotu ~1 ptk w produktach, które produkuje firma. Mam 30 tys ptk obrotu i poziom 21% to moja wypłąta to (30 tys *21%) zł netto. Wyjątkiem w fm'ie jest telefonia komórkowa, która robiona jest przy współpracy z polkomtelem. Np. za doładowanie prepaida za 100 zł jest 32,72 ptk (z tym, że "zdrapke" kupujesz za 95 zł, wiec wychodzi jeszcze troche taniej). Ale na produkty, które produkuje FM we własnym zakresie, przelicznik punktowy jest stały.

Co do gazeli biznesu, bo może źle to trochę napisałem. Oczywiście firma musi spełniać jakieś tam minimalne kryteria przez nich ustalone. Jednak żeby mimo tego dostać taką nagrodę trzeba się o to samemu postarać i jeszcze za nią zapłacić.

Jak już wspomniałem, wiem tyle ile wyczytałem, ale nie ręczę głową za obiektywizm tych informacji. A wyczytałem m.in.

"Gazele Biznesu to jedna z tych nagród, których ranga jest znana w całej Polsce i za której przyznanie się nie płaci. Firmy oceniane są według obiektywnych kryteriów, opartych na analizie wyników finansowych przedsiębiorstwa."

dajemy Ci wysokiej jakości produkt, ale w podobnej cenie do tych średniej jakości ponieważ oszczędzamy w taki i siaki sposób
Właśnie tych rzekomych oszczędności w mlm nie widzę. Zwłaszcza na tej dystrybucji którą ty uważasz za oszczędniejszą. Dla mnie "trasa" towaru: producent -> hurtownia -> sklep -> konsument, może być tańsza niż stosowana w mlm. Może oczywiście być też droższa, ale to nie upoważnia mlm do pisania "nasz system jest tańszy i dlatego mamy tańszy towar".
Ja cały czas zaznaczam, że piszę o firmach, które znam.
Sam wmieszałeś w to "droższe" mlm, tylko w jakim celu? :)
W "mojej" firmie produkty są w tej samej cenie lub tańsze
Ale w porównaniu do czego, nie widziałem nigdzie testów jakościowych towaru niezależnych instytucji, więc na podstawie czego tak piszesz? Tak samo ja mogę napisać, że towar w supermarkecie jest tej samej jakości i tańszy.

To nie temat o gazeli i innych nagrodach, dlatego napiszę:

To że firma posiada jakąś nagrodę, nie oznacza że jest lepsza od firmy która jej nie posiada.

To nie GUS, gdzie pod uwagę brane są wszystkie firmy :)

Czytam czasem o różnych firmach MLM, i temat nigdy nie skupia się na towarze tylko na werbowaniu pracowników, i szkoleniach.

A widziałeś jakiś MLM z atrakcyjnym towarem? :) Na ogół jest to jakiś szajs, którego normalnie nikt by nie kupił, a tak po kolei cała piramidka wyłoży kasę na kołdry z bambusa czy nieprzypalające się garnki :)

ps. Szymon, a co Ty sprzedajesz (konkretnie jaki towar)?

Właśnie tych rzekomych oszczędności w mlm nie widzę. Zwłaszcza na tej dystrybucji którą ty uważasz za oszczędniejszą. Dla mnie "trasa" towaru: producent -> hurtownia -> sklep -> konsument, może być tańsza niż stosowana w mlm. Może oczywiście być też droższa, ale to nie upoważnia mlm do pisania "nasz system jest tańszy i dlatego mamy tańszy towar".

Firma nie ma prawa pisać "nasz system jest tańszy" bo tak jak zaznaczyłeś - można to zrobić drożej lub taniej zarówno w ramach mlm'u jak i handlu tradycyjnego. Firma wskazuje dlaczego u nich dany produkt jest w takiej, a nie innej cenie. Jako, że prowadzimy też sklepy internetowe to wiem jakie są koszty w tego typu działalności i widzę gdzie zostają pieniądze. To nie tylko marże dla hurtowni/detalisty, ale też choćby tak prozaiczne koszty jak koszty transportu czy opakowania. W mlm'ie mamy producent -> klient i tyle. Jeden koszt transportu dla firmy kurierskiej, jedna marża dla producenta.

Sam wmieszałeś w to "droższe" mlm, tylko w jakim celu? ;)

W takim celu, żeby Ci zaznaczyć, że mlm z produktem za drogim, albo za słabym nie ma szans na utrzymanie się na rynku, a już na pewno nie ma szans zwiększać regularnie obrotów i to nie tylko na nowych klubowiczach, ale też w ramach zwiększania średniej wartości obrotu osobistego.

Ale w porównaniu do czego, nie widziałem nigdzie testów jakościowych towaru niezależnych instytucji, więc na podstawie czego tak piszesz? Tak samo ja mogę napisać, że towar w supermarkecie jest tej samej jakości i tańszy.

Oczywiście, że możesz. Mówię o moich osobistych odczuciach. Nie wszystkie produkty z FM'u mi się podobają i nie ze wszystkich korzystam. Ale są takie, które kupowałem wcześniej przez wiele miesięcy u "konsultantki" zanim miałem w tym jakikolwiek interes i zanim zająłem się mlm'em bo po prostu były to wg. mnie najlepsze produkty dostępne na rynku.

@nrm - Stary, miałem Cię za poważnego człowieka :). W wielu kwestiach nadal mam, ale proszę Cię przeczytaj o czym tu piszemy. Odnoszę wrażenie, że dla Ciebie MLM=prezentacje cudownej pościeli i garnków dla starszych ludzi w remizach strażackich na wsi, a mówimy tu o całkowicie innym biznesie.

W mlm'ie mamy producent -> klient i tyle. Jeden koszt transportu dla firmy kurierskiej, jedna marża dla producenta.
To wcale nie musi być tańsze.
Mówię o moich osobistych odczuciach. Nie wszystkie produkty z FM'u mi się podobają i nie ze wszystkich korzystam.
Jaki z tego wniosek? W mlm nie ma niczego wyjątkowego, branża jak każda inna. Jak wszędzie, jedno jest lepsze inne gorsze. Więc nie wiem skąd ten zachwyt wobec mlm i wmawianie że jest czymś lepszym.

Z ciekawości:

To wcale nie musi być tańsze.

Jeśli założymy, że producent robi perfumy, flakonik kosztuje u niego 100 zł, a wszystkie koszty produkcji to 20 zł. I mamy 2 sytuacje:

1. Producent zatrudnia przedstawicieli, Ci idą do hurtowni, która kupuje towar i sprzedaje go za 120 zł do sklepu (też zatrudniając przedstawicieli handlowych), a sklep sprzedaje za 200 zł (bo ma duże koszty lokalu, pracowników, reklamy i jeszcze chce zarobić).

2. Producent zamiast przedstawicieli robi dział wysyłkowy (jak w sklepie netowym) i klienci kupują prosto u niego za 100 zł.

To mlm będzie tańszy, nie ma szans, żeby nie był. Naturalnie jeśli będą to 2 firmy z dwoma różnymi politykami to może być tak, że w pierwszym przypadku producent zadowoli się sprzedawaniem większych ilości nie za 100 zł, a za 25 zł i ostateczna cena dla klienta to będzie 90 zł. To samo technicznie może być w mlm'ie, ale jeśli porównamy dwie sytuacje, w których koszt produktu bezpośrednio u producenta jest taki sam, to w mlm'e musi być on tańszy bo cena producenta = cena dla konsumenta, a w tradycjnym handlu cena producenta musi być niższa od ceny konsumenta, chyba, że sam zajmuje się całą dystrybucją, ale wtedy też osrtateczna cena musi wzrosnąć o koszty utrzymania placówek handlowych.

Jaki z tego wniosek? W mlm nie ma niczego wyjątkowego, branża jak każda inna. Jak wszędzie, jedno jest lepsze inne gorsze. Więc nie wiem skąd ten zachwyt wobec mlm i wmawianie że jest czymś lepszym.

Ja właśnie nie wiem skąd opinia, że ktoś wmawia, że to jest lepsze :). MLM to po prostu system dystrybucji - ani lepszy ani gorszy. Jego wybór to taka sama kwestia jak wybór branży w jakiej się działą. Ot jeden woli ruszyć dystrybucję w mlm'ie, a inny woli mieć 100 sklepów w całej polsce i nie ma tu rozrównienia na lepszy czy gorszy z punktu widzenia producenta.

Ja mogę powiedzieć tylko o moim punkcie widzenia z poziomu osoby, która ma zarówno sklepy internetowe jak i buduje biznes w ramach mlm, i tu mogę powiedzieć, że w mlm'ie robi mi się biznes zdecydowanie lepiej, łatwiej i szybciej. Do tego praktyvcznie nie mam zjawiska reinwestowania. W sklepach jak zarobię w dobrym okresie np. 20 tyś miesięcznie to kombinuję jak tu się rozwinąć i jak wyprzedzić konkurencję i do kieszeni trafia mi 2 tyś. W mlm'ie jak zarobię 20 tyś w miesiąc to jadę na wakacje ;).

Nie wiem też skąd taka "nagonka" właśnie na to, że towar w mlm'ie MUSI być najlepszy na świecie, bo inaczej będzie, że firma sprzedaje buble i oszukuje :). Sklep z bielizną prowadzę od 5 lat i nikt ze środowiska biznesowego nie spytał mnie czy producenci, których oferuje są naprawdę najlepsi czy może sprzedaje buble w wysokiej cenie :).

Nie zauważyłem wcześniej tego pytania u nrm. Nie lubię słowa "sprzedaję" bo nie sprzedaję :). FM ma w ofercie:

- markowe perfumy

- kosmetyki (żele pod prysznic, szampony itp)

- kosmetyki spa (sole, peelingi)

- pełną ofertę mineralnych kosmetyków do makeup'u dla kobiet

- chemię domową (płyny, mydla)

- chemię samochodową (preparaty do mycia/pielęgnacji samochodów)

- telefonię komórkową i net mobilny (chyba jedyna oferta na rynku, gdzie jest normalna stawka do play ;), a net mobilny z transferem ponad 100GB)

Jak już wcześniej wspominałem, na wszystko oprócz telefonii jest do wyciągnięcia 30% przychodów +ew. premie w formie samochodów czy wycieczek.

Ekstrakty do produkcji perfum - flagowego produktu - są brane z firmy Drom, która odpowiada za dostarczanie ekstraktów do ok 80% producentów popularnych, drogich perfum.

Jak widać firma stawia na produkty szybko rotujące, które kupuje się praktycznie co miesiąc - dlatego obrót jest stabilny.

Jeśli założymy
Możemy przyjąć miliony taki założeń. Właśnie dlatego takie usilne wmawianie niższych kosztów w mlm jest bez sensu.
Jeśli założymy, że producent robi perfumy, flakonik kosztuje u niego 100 zł, a wszystkie koszty produkcji to 20 zł.
Jak wyżej. Może założysz, że w mlm koszt produkcji to 80zł. Skąd pomysł, że to każdego z producentów kosztuje tyle samo?
Ja właśnie nie wiem skąd opinia, że ktoś wmawia, że to jest lepsze
Hmm, może przeczytasz jeszcze raz ten temat? Czy usilne twierdzenie o mniejszych kosztach pośrednich w mlm nie jest czymś takim?
Nie wiem też skąd taka "nagonka" właśnie na to, że towar w mlm'ie MUSI być najlepszy na świecie
Bo tak właśnie twierdz większość mlm?

Kończę, trzeba trochę poświętować :)

Irek - ale ja Ci przyznałem rację w temacie tego, że zarówno w mlm'ie jak i w tradycyjnym "łańcuchu" da się zrobić coś taniej - na tym polega wolny rynek i konkurencyjność. Ale jeśli chcemy porównywać, to warto założyć, że producent jest identyczny, a reszta się zmienia, bo dyskutujemy tu o sytuacji, w której np. chcesz produkować perfumy i musisz wybrać czy ruszasz z mlm'em czy z z tradycyjnym modelem. Porównujemy sposób dystrybucji, a nie wydajność producenta.

To jak z testami w seo - muszą być zachowane pewne założenia w każdej próbie, bo inaczej co to za test jeśli sprawdzam moc różnych linków, i raz biorę nową domenę, a innym razem starą i mocno podlinkowaną.

Ja nie twierdzę usilnie, że każde wdrożenie mlm'u u producenta = zawsze niższe koszty, bo gdyby tak było to juz nie mielibyśmy tradycyjnego handlu tylko wszystko byłoby sprzedawane w ramach mlm'u.

Uważam, że mlm jest fajnym modelem biznesowym zarówno dla producenta jak i dla dystrybutorów. Moje OSOBISTE preferencje, są takie, że wolę to od tradycyjnego handlu z prostego powodu - lubię nie tylko zyski, ale też czas i spokój, a to mi daje mlm w porównaniu do np. sklepu internetowego. Za to ktoś inny woli robić biznes tradycyjny bo jego osobiste cele są takie, że chce mieć znaną w całym kraju markę i 200 sklepów fizycznych - i to jest okey. Nie jest gorsze, nie jest lepsze - po prostu jest dopasowane do człowieka.

Mnie "przeraża" jedynie to, że mlm, nawet przez ludzi biznesu, jest traktowany jak jakieś "cuda na patyku", zamiast jak normalny model biznesowy, który można sobie wybrać, ze wszystkimi jego wadami i zaletami.

Kto to jest "większość mlm"? :) Ja też mogę napisać, że "większość seo" twierdzi, że pozycjonowanie = adder, albo swl, ale to nie znaczy, że jest to prawda absolutna. Kolejny raz powtarzam - koszt wejścia w branżę mlm jest niższy niż koszt wejścia w seo, a to powoduje, że jest bardzo wiele osób z przypadku, które nie bardzo wiedzą co ze sobą zrobić i jedyne co im wychodzi to budowanie złego wizerunku branży. Widzicie na naszym podwórku ilu jest "pozycjonerów" czy ile jest pozycjonowania z allegro za 10 zł. Większość powyższej dyskusji jest analogiczna do dyskusji o branży seo, w której za wyznacznik przyjęlibyśmy pozycjonowanie z allegro.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności