Skocz do zawartości

nowy silnik Google

niewolnikG

Rekomendowane odpowiedzi

Co dziwne, od wczoraj znowu widzę wyniki z nowego silnika pod https://74.125.95.132/ mimo że przez ostatnie 2 tygodnie jakoś nie bardzo to działało. Coś dziwnie to Google ostatnio działa - co innego piszą, co innego robią.

Skuteczne pozycjonowanie stron www | Nowe randki internetowe

• Odpowiedzi 315
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Czy ktoś może mi udzielić informacji na jakiej zasadzie działa nowy silnik tzn. co bierze pod uwagę przy indeksacji stron?

Pytam ponieważ moja strona spadła w wynikach z pierwszego miejsca na 5-6 stronę i jak przypuszczam jest to wina nowego silnika.

Dodam że nic nie zmieniałem na swojej stronie, linków posiadam tyle co wcześniej, mam PR3 wcześniej miałem 4 ale inne strony związane z moja tematyka mają niższy lub równy PR i są teraz wyżej niż moja strona, strona istnieje od 8 lat.

Czy ktoś może udzielić mi jakiegoś sensowego wyjaśnienia?

www.MichaelJordan.pl

michaeljordan_pl.gif

airjordan_14.gif

Możesz Xann rozwinąć myśl na temat treści strony? Co według Twoich spostrzeżeń powinno się wstawiać w tekście względem wcześniejszej oceny przez Google. Jakie nasycenie frazy, description itp.

Chcesz zrealizować marzenia? Wykonujemy skoki spadochronowe z 4000 metrów w całej Polsce.

Mhm, możliwe iż znalazłem owe data center, bowiem ostatnimi czasy dziwiłem się dlaczego moje wyniki wyszukiwania są inne jak niżeli mojego bota do sprawdzania pozycji :D. Jeśli jest to najnowszy algorytm to bardzo się ciesze (moja strona top 10 na wiele zapytań) :)

Nigdzie tego DC nie trzeba szukać, ponieważ już chyba padał 2-3 razy w tym i poprzednim wątku dotyczącym tematu. Dla tych, którym się nie chce szukać:

https://209.85.225.103/search?hl=pl&q=f...aq=&oq=fraz

Czekam Xann na odpowiedź bo wydaje mi się, że w tym wątku mieszają się zupełnie dwie różnie kwestie - obecnego algorytmu (który faktycznie promuje treść, nasycenie frazy oraz bardzo mocno frazę w domenie, ogólnie jakość strony) oraz Caffeine - algorytm, który będzie wprowadzony i jest obecny pod podanym wyżej adresem, który jest następcą obecnego i również promuje wspomniane elementy, lecz dużo lepiej reaguje na podlinkowanie, w tym z gorszych linków.

Chcesz zrealizować marzenia? Wykonujemy skoki spadochronowe z 4000 metrów w całej Polsce.

Odświeżam temat bo coś ważnego zauważyłem. Wzrost pozycji w Caffeine, z powodu gorszych linków chyba jest wytłumaczalny. Caffeine jest o niebo szybsze od obecnego silnika jeśli chodzi o indeksacje. Potestujcie na tym DC a sami zobaczycie. Strony nowe, nie zaindeksowane w G Caffeine już indeksuje bez problemu. To samo z jedną moją średnio podlinkowaną stroną. Dokonałem na niej zmian, między innymi w title. Caffeine juz na następny dzień pokazywała nowy title - Google dalej, tydzień minął nie wprowadziło zmian. Stąd chyba wytłumaczalne jest dlaczego strony linkowane gorszymi linkami oraz rotacyjnymi są wyżej - bp te linki się szybko indeksują, w porównaniu do starego algorytmu gdzie albo indeksowały się późno albo wcale.

Czekam na Wasze testy i spostrzeżenia.

nie chciałbym dywagować odnośnie czy nowy silnik już działa czy nie, i od kiedy itd.

ale na jednej ze swoich stron zauważyłem spore skoki ilości wizyt, najpierw duży skok przez 2 dni

a potem znów po staremu, wczoraj znów skok to góry, zaglądam w serpy a tam strona wskoczyła

w TOP2 (podobne wyniki TOP1- TOP2 pokazywał kiedyś "nowy silnik") podczas gdy do tej pory od

bardzo dawna i nie zmiennie siedziała w dolnych partiach TOP10. Reasumując albo nowy silnik zaczyna

działać albo nareszcie po wielu miesiącach ciężkiej pracy udało się przeskoczyć na miejsce medalowe ;-)

"Ale kochany! Nie ma żadne "tylko"! Nic! Żadnej roboty nie wezmę, nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!"
1% dla Antka

Ania M.

coś mi się wydaje, że na 209.85.225.103 przestało działać caffeine;

przynajmniej wyniki na frazy, które sprawdzałem do tej pory, nie różnią się już tak wyraźnie w porównaniu ze starym silnikiem - są wręcz porównywalne;

Cały czas działa na tym DC.

coś mi się wydaje, że na 209.85.225.103 przestało działać caffeine;

przynajmniej wyniki na frazy, które sprawdzałem do tej pory, nie różnią się już tak wyraźnie w porównaniu ze starym silnikiem - są wręcz porównywalne;

Cały czas działa na tym DC.

faktycznie - musiałem trafić rano na jakiś dłuższy przestój;

teraz faktycznie zwraca różniące się wyniki

a czy nie macie takiego wrażenia, że nie tyle, że nowy silnik jest szybszy (bo jest), ale że stary jakby dodatkowo zwolnił, i stał się taki - nie wiem czy to określenie jest trafne - jakby bardziej ociężały jeśli chodzi o przeładowania wyników?

są jakieś minimalne ruchy, ale z dużą ilością haseł mam dzisiaj prawie że identyczną sytuację jak na początku roku, czy wręcz na przełomie 2009/2010?

na nowym silniku hasła idą w górę, natomiast na starym wręcz stoją w miejscu - sytuacja dotyczy też stron juz wypozycjonowanych - które już mnie tak nie absorbują czasowo, a jednak utrzymują sie stabilnie na osiągniętych na przełomie roku miejscach; a niektóre są już wręcz zostawione same sobie, a mimo to nie było w żadnych przypadku większego wahnięcia od końca 2009;

zacząłem jakieś 1,5 miesiąca temu pracować z pewną stroną na dosyć niszowe hasła, i na nowym silniku albo dane hasło jest już w TOP10, albo zaraz będzie, natomiast na starym silniku nie znalazłem strony na żadne hasło bliżej niż na 50 miejscu? Jeśli w ogóle gdzieś dało się stronę znaleźć;

mam też kilka haseł, z którymi do końca roku udało mi się dojść np. do TOP20, i jak wtedy zatrzymały się na 14 czy 15 miejscu, tak stoją tam do tej pory - i nie ma wyraźnych ruchów w górę czy w dół (na nowym silniku są już od dłuższego czasu w TOP10);

niektóre hasła - już tak trochę dla testów - poczęstowałem mocnymi linkami, że w Caffeine są w TOP3 czy wręcz na pierwszym miejscu, a na starym "po staremu" - w drugiej dziesiątce;

trochę mam takie odczucie jakby się serpy "zamroziły" czy "zgęstniały" na czas podmiany silnika - już abstrahując od tego, czy nowy silnik był/jest/będzie wdrożony/wdrażany;

silnik Caffeine jeszcze nie działa, ale pewnie podłoże pod wdrożenie było już przygotowane i mamy teraz taki efekt, że nowy jeszcze nie działa, a stary też już prawie nie działa, a przynajmniej nie działa tak jak działał kilka miesięcy temu;

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności