Skocz do zawartości

nowy silnik Google

niewolnikG

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 315
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Witam

U mnie dwie strony na /209.85.225.103 dużo wyżej, top 3-5 i to na kilka fraz.Też szybciej zaindeksowane zmiany na stronie.

Na "starym" DC spadły tak od tygodnia na koniec top 10 lub nawet poza top 10.Nie wiedziałem co jest , wszystko było bez zmian , cały czas linkuje i tu nagle spadek.Dzisiaj wszedłem na forum sprawdzam na /209.85.225.103 i wszystko dużo wyżej.

Jak to będzie w przyszłości?

W przyszłości będzie tak jak ci wróżka powie. Co najwyżej możemy mieć nadzieję, że cafeinka szybko wejdzie bo obecny silnik sobie już nie radzi ze sprawną ideksacją , stąd chyba prace nad nowym silnikiem w Google. Proste i wydaje mi się, że tajemnica nowego silnika jest w pełni wytłumaczona.

Chcesz zrealizować marzenia? Wykonujemy skoki spadochronowe z 4000 metrów w całej Polsce.

Faktycznie da sie zauwazyc na roznych DC caffeina. Jednak jesli to co widzimy jest prawda to uwazam go za wielka porazke. Tak prostego manipulowania wynikami nie bylo juz dawno. Google jak narazie to mydli nam oczy jakimis nowinkami, ktore wymysla (gwiazki zamiast searchwiki) a wokol caffeina zrobili szum i niby miala byc taka rewolucja a jak narazie nie ma. A jesli juz wejdzie caffeine w postaci takiej jak widzimy to beda dwie drogi, albo cie stac (kliencie) na pozycjonowanie za duze $ albo adwords za duze $.

Prawda jest taka, ze google przestalo juz jakis czas temu byc jedynym zrodlem oplacalnego ruchu. Konwersje z innych zrodel sa o wiele lepsze niz z google. Kiedys duzy nacisk klienci kladli glownie na google a teraz czesto sie slyszy ze chca miec ruch z google i z XXXX, a tez opisuja webmasterzy ze klienci prosza ich o ruch z XXXX i z google. Wiec o czyms to swiadczy.

Myślę, że google nie zawali sprawy - jeśli to faktycznie wymagało tak wielkiego zaangażowania z ich strony to zrobią to dobrze.

Gdybym miał gdybać:

Caffeine został wdrożony w jednym miejscu. Okazało się, że wszystko pyka świetnie, problem jednak jest taki, że to operacja na żywym organizmie. Dlatego też dobrze byłoby, gdyby stary silnik "zwolnił" - łatwiej byłoby dostosować coffeine do aktualnie panujących warunków. Dodatkowo, data center wymieniają się danymi, więc wdrożenie nowego silnika choćby tylko w jednym faktycznie DC nie pozostało bez wpływu na ogólne wyniki wyszukiwania. Z czasem, płynnie, DC z nowym silnikiem będzie coraz więcej, ale dopóki pozostanie choćby jeden DC ze starym enginem, to będzie to w dalszym ciągu miało wpływ na wyniki.

Nawet jeśli w nowym DC jest "bug" (duża przenośnia, ale wiadomo chyba o co mi chodzi), który powoduje wyrzucenie strony X poza np top100, to pozostałe DC to uśrednią i nie będzie zamieszania, a jedynie chwilowy spadek pozycji.

Stąd, wydaje mi się, spowolnienie indeksacji, nieuzasadnione skoki pozycji. Jeśli założymy, że Google wprowadza zmiany stopniowo i na części maszyn, to również powinniśmy założyć, że część maszyn zostaje przeznaczone na "awaryjną" sytuację typu - wdrożenie na kolejnym DC się nie powiedzie to wracamy do stanu z przed tygodnia na awaryjnej maszynie)

Czy tak, jak napisałem nie byłoby logicznie?

posprawdzałem dzisiaj różne DC (wpisując IP) i duża część z nich nie działa; może to jest odpowiedź na to, dlaczego tak wszystko zwolniło, no i można się też domyślać dlaczego duża część DC aktualnie nie działa?

@gibki - nawiązując do twojego wpisu - może to nie jest operacja na żywym organizmie, ale raczej operacja z miejscowym znieczuleniem aktualnie operowanej części organizmu ? ;)

gdzieś czytałem, że codziennie jest w innym miejscu, i losowo ludzie otrzymują wyniki z cafe

Dziś musiało na mnie trafić. Pozycje bez jakiś wielkich zmian, ale za to site od 10 do 100 razy mniejsze niż 'normalnie'.

M

Pozycjonowanie lokalne, Wymiana linków tematycznych, Tematyczne artykuły sponsorowane.  >>>>> Informacje na stronie :  Tani hosting

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności