Skocz do zawartości

o12.pl - opinie o hostingu

niezawodny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, to mój pierwszy post na tym forum (oczywiście użyłem najpierw szukajki).

Będę wdzięczny za wszelkie opinie o jakości usług hostingowych o12.pl

Niestety w necie jest bardzo niewiele informacji n/t temat.

Chciałbym przenieść moje serwisy www/poczta ze Strefa.pl (Interia) na inny hosting. Szukam czegoś równie szybkiego i solidnego w działaniu - pod tym względem Strefa jest 100% OK ale na tym korzyści Strefy się kończą (kiepska funkcjonalność, kiepski BOK, wysokie ceny).

Jakoś tak przypadkiem zwróciłem uwagę na o12.pl. Do wyboru są tam 2 opcje zarządzania serwisem; C-Panej i DirectAdmin - zastanawiam się co jest lepsze?

Będę też wdzięczny jeśli możecie polecić jakiś inny - sprawdzony hosting z dobrym stosunkiem ceny do jakości i z dobrą stabilnością/szybkością działania

• Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Czy jest w PL to można sprawdzić. Znajdź strony, które hostują (w google), sprawdź ip tych subdomen i zobacz lokalizację w bazie ripe.net. :D

Prawdę powiedziawszy jest mi to obojętne, gdzie stoi serwer, byle dobrze chodził (=szybko i stabilnie) - tego właśnie próbuję się dowiedzieć. Korzystałem z okresu próbnego i było OK. BOK też się stara ale wyczytałem 2 opinie o padnięciu serwera, więc próbuję to zweryfikować. Muszę przyznać że na Interii od 5 lat nie przypominam sobie żadnego padu systemu a korzystam non stop (poczta i www)

Kolejny który poważnie rozważa na podstawie wyczytanych o dwóch padach jakby miał wydawać tysiące złotych..

Sory ale tak to z Twojego postu wynika ;)

Prowadzę firmę, której lwia część marketingu to strona firmowa www a komunikacja E-Mail jest równie ważna jak telefon, więc zawodność/niezawodność serwera ma dla mnie większą wartość niż owe tysiące złotych.

Problem w tym że choć o12.pl wygląda na całkiem sporą i sensowną firmę to opinii o niej prawie nie ma - myślałem że może tu ktoś coś wie

Jeżeli jest na prawdę tak jak piszesz to właśnie dziwie się, że rozglądasz się za hostingiem kosztującym max ~150zł netto rocznie, a nie za minimum 150zł/m-c hostingu działającym nie na pojedyńczych serwerach, a na klastrach gdzie zawodność jest bliska zeru.

MasterNET.pl od 7 lat w sieci

Infolinia: +48 12 350 20 01

Jeżeli jest na prawdę tak jak piszesz to właśnie dziwie się, że rozglądasz się za hostingiem kosztującym max ~150zł netto rocznie, a nie za minimum 150zł/m-c hostingu działającym nie na pojedyńczych serwerach, a na klastrach gdzie zawodność jest bliska zeru.

No bez przesady - banku to ja nie mam.

Po prostu szukam stabilnego i szybkiego hostingu w rozsądnej cenie. Problemem Interii jest to że na jednym koncie za 180,- PLN + VAT mogę mieć tylko 1 serwis www a m.in. w związku z pozycjonowaniem muszę postawić koło 5 stron czyli w Interii popłynąłbym na 900,- a to jest stanowczo zbyt dużo.

Rozważam Netart tyle że takie wielkie firmy często nie szanują klientów, tudzież mają zautomatyzowane podejście do niego z racji wielkości klienteli.

Pomyśl o https://www.kei.pl/ za 150zł/rok masz naprawdę niezły serwer, super obsługę i całkiem przyjemny panel - choć trzeba go poznać.

+ kupon AdWords o wartości 150zł jako bonus ;)

https://www.punktseo.pl/darmowe-bonusy/ << rozdaje: kody do katalogów firm, kody rabatowe, szablony ZennoPoster ! |---| Moje strony: https://www.s90.pl/pozycjonowanie/ | https://www.seo-stat.pl - zapraszam.                                                                                                                                                                                          

seo-stat-logo.png

• 2 tygodnie później...

Ja mam jedną moją stronę na tym koncie - niecały miesiąc. Niedługo, ale zdążyłem mieć już dwie awarie - nie mogłem załadować plików na serwer. Obsługa techniczna potrzebuje dzień na naprawienie usterki.

Czasem zdarza się, że próbuję wejść na stronę i nie chce się załadować - zdarzyło mi się to ze trzy razy. Może dlatego tak często, bo długo siedziałem ostatnio nad stroną ale fakt faktem, że były takie przerwy, które trwały z 5 lub 10 minut.

Raczej nie wykupię u nich serwera na kolejny rok, chyba że będzie przez następne 11 miesięcy bezawaryjnie w co wątpię. Zapłaciłem 50zł za serwer i myślę, że powinno być lepiej. Mam stronę na subdomenie CBA o Barwnikach spożywczych i jestem dużo bardziej zadowolony...

logo.pngOdwiedź forum o skuterach - dla właścicieli jednośladowców.

• 1 rok później...

Dużo mógłbym pisać, ale podstawowe atuty tejże firmy:

1. Awaria dysku twardego przez co usługi nie działają 2 dni [!] nie jest podstawą do rekompensaty czy choćby przeprosin, firma w ogóle nie czuje się w obowiązku czegokolwiek z tym robić więcej niż naprawić (choć raczej robią to technicy z ovh)

2. Bezprawne opłaty za usługi typu generacja backupu z cpanel, co zablokowali wszystkim użytkownikom, mogą to robić jedynie oni za 59zł netto

3. Support telefoniczny zwykle prosi o wysłanie maila, na większość ciężkich spraw odpowiada "Pan Prezes", który zwykle uważa, że prędzej tsunami czy wiatr od zachodu w Zimbabwe jest przyczyną tego, że coś nie działa, niż to, że jest jakaś awaria lub cokolwiek innego po ich stronie.

Generalnie nie polecam. Ostatnie pół roku wygląda tak, że wystąpiło kilka przerw po 1-2 dni, które kończyły się zmianą serwera, zwykle te przerwy są poprzedzane jakimś "przerywanym działaniem" poszczególnych usług, jak np. działanie tylko połowy kont pocztowych, albo brak możliwości wysyłki poczty i oczywiście to też nie jest ich wina.

Właściciel w simpleideas.pl - serwery, migracje, SEO, optymalizacja wydajnościowa i pagespeed, odwirusowywanie

Polecam serwery VPS oraz hosting z oferty webh.pl - 20% rabatu z kodem PROMO777.

Sprawdź także niezależne forum o hostingu.

• 2 tygodnie później...
Dużo mógłbym pisać, ale podstawowe atuty tejże firmy:

1. Awaria dysku twardego przez co usługi nie działają 2 dni [!] nie jest podstawą do rekompensaty czy choćby przeprosin, firma w ogóle nie czuje się w obowiązku czegokolwiek z tym robić więcej niż naprawić (choć raczej robią to technicy z ovh)

2. Bezprawne opłaty za usługi typu generacja backupu z cpanel, co zablokowali wszystkim użytkownikom, mogą to robić jedynie oni za 59zł netto

3. Support telefoniczny zwykle prosi o wysłanie maila, na większość ciężkich spraw odpowiada "Pan Prezes", który zwykle uważa, że prędzej tsunami czy wiatr od zachodu w Zimbabwe jest przyczyną tego, że coś nie działa, niż to, że jest jakaś awaria lub cokolwiek innego po ich stronie.

Generalnie nie polecam. Ostatnie pół roku wygląda tak, że wystąpiło kilka przerw po 1-2 dni, które kończyły się zmianą serwera, zwykle te przerwy są poprzedzane jakimś "przerywanym działaniem" poszczególnych usług, jak np. działanie tylko połowy kont pocztowych, albo brak możliwości wysyłki poczty i oczywiście to też nie jest ich wina.

Podpisuję się pod tą opinią obiema rękoma. Poziom świadczenia usług przez firmę o12.pl jest ŻADEN. Mamy tam od ok. 2 miesięcy stronę + pocztę i nonstop są jakieś cyrki. Średnio raz na 2 tygodnie przez 1-3 dni nie ma dostępu do www i @. Składałem tam już z 10 reklamacji, grożąc wypowiedzeniem umowy, ale oczywiście ich prezesika to nie interesuje i nie zamierza oddawać nikomu pieniędzy (usługę opłaciliśmy na rok z góry). Ponadto odpisuje w bezczelnym tonie o jakichś wyimaginowanych niezależnych przyczynach.

W ŻYCIU NIC U NICH JUŻ NIE KUPIĘ !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności