Skocz do zawartości

Czy Wordpress (lub inny CMS) może być tak efektywny jak aplikacja pisana od podstaw

biznesmen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zamierzam w końcu uruchomić lokalny serwis informacyjny (powiedzmy tak z 2000 UU dziennie).

Zastanawiam się czy pisać go od podstaw PHP/HTML/CSS. Wiadomo że tak będzie najbardziej wydajniej dla serwera (przynajmniej tak mi się wydaje) i najbardziej mi odpowiadająca funkcjonalność ... ale zkodzenia takiego CMS'a to rzut na głęboką wodę... że kilka razy padnę zanim go dokończę;/

Zauważyłem natomiast że ostatnio wyszły dość "apetycznie" wyglądające i funkcjonalne CMS'y (nie to co Mambo czy php-fusion sprzed 2-3 latek). Na pierwszy rzut oka spodobał mi się Wordpress szczególnie z jakimś exluzywnym szablonem jak np. Yamidoo Magazine (//nie jest moim tu celem spam mimo ze szablon jest komercyjny).

Ale wciąż zdarzają się małe portale legalnie nie o oparte o żadne "gotowce", czasem z tak archaicznym wyglądem jakby były w stanie pół-surowym jak np. Krosno 24 czy też Zambrów.org.

1)Chciałem zapytać gdzie jest główny haczyk z używaniem gotowych rozwiązań takich jak np. Wordpress??

2)Czy chodzi przede wszystkim o to że takie rozwiązania wymagają o wiele więcej hostingu, są technicznie miej wydajne w eksploatacji i są droższe??

3)Czy o to że używając ich zamykamy się na modyfikowalność funkcjonalności??

4)Czy też są jeszcze inne minusy użycia gotowych CMS'ów które tu pominąłem??

Wiadomo że oprogramowanie pisane od podstaw będzie lepszym rozwiązaniem, to tak samo jak np sukienka szyta u krawcowej(heh może trochę trefne porwanie :))

Jeśli dysponujesz czasem i chcesz mieć wszystko tip top warto sobie napisać własny skrypt, będzie on bardziej bezpieczny niz skrypt z otwartym kodem źródłowym itp...

Ludzie wybierają cms ponieważ koszty wdrożenia strony są o wiele niższe i przede wszystkim czas produkcji jest krótszy... Wiadomo nie wszystko oprzesz o gotowy skrypt czasami musisz wykorzystać autorskie oprogramowanie bo po prostu inaczej się nie da...

Jeśli nie robisz nic skomplikowanego ogólnodostępne CMS z dostępnymi dodatkami powinien w zupełności spełniać Twoje wymagania + zawsze jak czegoś nie ma możesz to dopisać w postaci dodatku/komponentu etc

Odnośnie Twoich pytań:

AD1

Haczyków jako tako nie ma, przynajmniej ja się nie zauważyłem:), po prostu dzięki społeczność x programistów klepie sobie kod i tworzy coś - w kupie siła B) rzadko kiedy cms tworzy pojedyncza osoba zaznaczaj są to duże społeczności gdzie każdy odpowiedzialny jest za coś (mówię tutaj o otwartych cms). To tak jak z Linuksem i wszystkim co na zasadzie open soruce.

ad2.

Nie, skrypt jak skrypt. Najpopularniejsze CMS są bdb zoptymalizowane i dzięki społeczności cały czas optymalizowane

ad3

NIE:) Masz otwarty kod, bogatą dokumentację możesz dod. modyfikować skrypt dod nowe funkcje itp...

ad4

Głównym minusem otwartych skrytpów tak jak już wcześniej pisałem jest bezpieczeństwo, musisz być czujny i cały czas go aktualizować...

Pozdrawiam

[Pozdrawiam Michał ] Jesteś z Poznania - zapraszam agencja interaktywna poznań i pozycjonowanie stron poznań i tworzenie stron poznań.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności