Skocz do zawartości

Target blank - wasze opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Można się sporo opinii naczytać jakie to target blank jest złe, ale są to głównie opinie z czasów internet explorera 5, gdzie target blank powodował otwarcie nowego okna, obecnie wszystkie liczące się przeglądarki stosują karty, a więc otwiera się nowa karta zamiast nowego okna co nie jest już chyba uciążliwe, a czasem nawet wygodne. Poza tym target blank chyba zwiększa prawdopodobieństwo powrotu do strony z której wychodzi link.

Jakie jest wasze zdanie na temat target _blank?

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Kobietyn - portal dla kobiet.

Webbest.eu

Stosuję czysto funkcjonalnie, kiedy link prowadzi do innej niż strona docelowa treści, a nie mam zamiaru strony docelowej zamykać / przesłaniać inną stroną, na której nie ma do niej linku ... np.:

- link z odwołaniem do walidatora W3C,

- link z odwołaniem do strony firmy, która wykonała serwis,

- linki z odwołaniem do statystyk / do źródła z których są informacje,

- itd.

I nie wiedzę nic złego w stosowaniu target="_blank" :)

Pozdrawiam ;)

Używanie target _blank jest przestarzałe i niezalecane przez w3c. W specyfikacji xhtml strict linki nawet nie mogą mieć atrybutu target _blank bo taki po prostu nie istnieje.

Ogólnie idea przyjęta przez w3c jest taka i mnie wypada się z nią zgodzić: jeżeli użytkownik chce otworzyć link w nowym oknie, to kliknie środkowym klawiszem myszy, lub użyje opcji "otwórz w nowym oknie". Chcąc nie chcąc trzeba się stosować do standardów zdefiniowanych przez w3c, bo taka jest przyszłość stron internetowych.

Jesteś bezczelny, nieuprzejmy i nie przepuszczasz kobiet w drzwiach? Zapraszam na ulubione24.pl

Używanie target _blank jest przestarzałe i niezalecane przez w3c. W specyfikacji xhtml strict linki nawet nie mogą mieć atrybutu target _blank bo taki po prostu nie istnieje.

No ale olewając w3c to taki link w niczym nie przeszkadza

jeżeli użytkownik chce otworzyć link w nowym oknie, to kliknie środkowym klawiszem myszy, lub użyje opcji "otwórz w nowym oknie".

Użytkownik który wie, że w ogóle tak można i pamięta o tym, a większość nie myśli o takich rzeczach, ludzie znający się na komputerach i internecie to jednak mniejszość ogółu internautów.

Poza tym obecnie już nawet w IE nie otworzy się nowe okno tylko nowa karata.

Chodzi mi ogólnie o to, czy zwiększa to prawdopodobieństwo powrotu do strony, skoro pozostaje otwarta, czy nie ma to wielkiego wpływu, bo jak chce to sobie da cofnij.

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Webbest.eu

No ale olewając w3c to taki link w niczym nie przeszkadza

Przeszkadza, bo otwiera nową kartę, która niepotrzebnie zajmuje miejsce na pasku kart oraz uniemożliwia normalne działanie przycisku Wstecz.

Na przykład na tym forum zamiast klikać na linki często muszę je przeciągać na pasek adresu. Mógłbym wprawdzie kliknąć na link a następnie zamknąć starą kartę, ale wtedy straciłbym historię tamtej karty.

no to kwestia preferencji, ja na przykład nie mam z tym problemów i odpowiada mi to, że na forum link otwiera nową kartę, jakoś się tka przyzwyczaiłem tym bardziej, że wracam do forum zwykle po krótkim przejrzeniu strony z linku i zamknięciu karty.

Webbest.eu

Ja osobiście unikam stosowania "_blank", często korzystam z telefonu wchodząc na internet i troszkę to kłopotliwe jak uruchamia się nowa strona, a poprzednia jest w tle. Nawet jak kieruje na inną stronę to nie stosuje otwierania w nowym oknie.

Według mnie jest tak jak piszecie ludzie, często klikają prawym i otwórz w nowym oknie, a jeszcze cześciej klikają przyciskiem w rolce by otworzy stronę w nowym oknie. Po za tym zwykle jest tak, że użytkownik wraca na naszą stronę z tej na którą został przeniesiony.

Ja również używam jak Grim i dMien - do stron zewnętrznych, chociaż coraz rzadziej to robię.

Jeżeli chodzi o seo mam dziwną przypadłość, że link bez target _blank jest mocniejszym niż ten z. Mam tak w większości przypadków, starałem się to przetestować i na ile mogłem taka zależność wychodziła :hi:

Mhm... tęskniłem?

Jeżeli szukasz kogoś, kto zrobi profesjonalne zdjęcia, to zapraszam! Fotografia Produktowa - klik klik!

• 2 tygodnie później...

Ja często używam tego parametru i wyrzucenie go z w3c jest dla mnie debilizmem. Dlaczego?

Oto przykład.

Wchodzi sobie Klient na moją stronę, wypełnia pola formularza i dochodzi do wyrażenia zgody na regulamin strony. jest tam link do regulaminu.

Można to zrobić na kilka sposobów:

- jquery na warstwie - fajna sprawa, ale nie zawsze możliwa do implementacji w serwisie

- popup - mooooocno amatorskie rozwiązanie

- nowa karta (_blank) - przydatne zwłaszcza kiedy regulamin jest długi lub ma dodatkowe podstrony lub sekcje.

- ta sama strona (link bez parametrów).

Kiedy kliknie w link bez parametrów najczęściej straci to co wpisał w formularzu i jeśli będzie musiał jeszcze raz wypełniać dane lub przeszukiwać serwis od nowa (przy danych z post'a) to jestem o jednego Klienta w plecy.

Unifikacja nie zawsze jest dobrym rozwiązaniem. Ustalanie standardów jest ok jeśli są robione z głową i nadążają za rozwojem sieci. (x)HTML, CSSy itp trochę są zacofane w stosunku do tego co dzieje się w sieci.

Moja rada to robić strony z głową, uwzględniać standardy i optymalizować stronę po różne przeglądarki, ale nie bądźmy niewolnikami schematycznego myślenia.

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności