Skocz do zawartości

rel Canonical - czy to w ogóle działa? :|

keNzi

Rekomendowane odpowiedzi

Tak dzisiaj sobie sprawdzałem site w Google i... zaciekawiło mnie coś, co się pojawiło po raz pierwszy - tak działa właśnie canonical ;(

Podobna sytuacja jest takżę tutaj i tutaj

Czy ktoś na sali byłby w stanie mi odpowiedzieć na pytanie czemu tak się stało? :)

#MarTech Solutions Architect z wieloletnim doświadczeniem na placu boju w eCommerce jak i innych branżach, również tych zlokalizowanych na lokalnych rynkach. Obecnie w 100% zaangażowany w Laboratorium Marketing Automation Digi2.pl

#1 Server Response: https://videotety.pl/recenzja/193/

HTTP Status Code: HTTP/1.0 302 Found

Location: https://guide.opendns.com/?url=videotety.pl%2Frecenzja%2F193

to raz. dwa canonical nie wywala z indeksu danej podstrony, ale przekazuje moc tej do której wskazuje kanoniczny - i ta pojawia się w wynikach wyszukiwania na frazy które robisz.

Jak chcesz żeby znikneło i było przekierowanie to to co kolega wyżej pisze.

Ostatni post na blogu - Po co Ci katalog stron?

if.pl

Bo to co robisz jest nieprawidłowe. Canonical dotyczy sytuacji, gdy pod dwoma adresami jest ta sama zawartość.

/recenzja/193/ jest przekierowaniem i nie ma rel="canonical".

Zmień kod przekierowania z 302 na 301, to nie będzie tego krótszego adresu w Google.

Problem tu jest taki, że strona ta jest dostępna pod milionem innych adresów - /recenzja/193/######-jasia-karuzela/

A co do przekierowania to gapa ze mnie, bo sprawdzałem jakie jest przekierowanie z /recenzja/193 (bez znacznika na końcu ;P) i z tego było prawidłowe.

#MarTech Solutions Architect z wieloletnim doświadczeniem na placu boju w eCommerce jak i innych branżach, również tych zlokalizowanych na lokalnych rynkach. Obecnie w 100% zaangażowany w Laboratorium Marketing Automation Digi2.pl

dwa canonical nie wywala z indeksu danej podstrony

Jak strona A ma canonical B i strona B jest w indeksie, to Google po kilku tygodniach to zauważy i strona A przestanie się wyświetlać dla site: czy normalnych zapytań, a info: zacznie wskazywać na B.

Problem tu jest taki, że strona ta jest dostępna pod milionem innych adresów - /recenzja/193/######-jasia-karuzela/

I tutaj canonical zadziała.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności