Skocz do zawartości

Page rank update

Fler

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Wygląda na to, że G wzięło się za expirki. Te co kupilem jeszcze pare miesiecy temu to PR sie delikatnie skorygowal na plus minus (glownie minus). Natomiast te co kupilem niedawno to niestety PR0.

Jak tak przgladam aukcje domen np. na godaddy to tez lipa. Domeny potracily z Pr9 na Pr1. wiekszosc wyzerowana. No to chyba koniec rynku expirek.

Czy ktos moze potwierdzic slusznosc obserwacji?

Wygląda na to, że G wzięło się za expirki. Te co kupilem jeszcze pare miesiecy temu to PR sie delikatnie skorygowal na plus minus (glownie minus). Natomiast te co kupilem niedawno to niestety PR0.

Jak tak przgladam aukcje domen np. na godaddy to tez lipa. Domeny potracily z Pr9 na Pr1. wiekszosc wyzerowana. No to chyba koniec rynku expirek.

Czy ktos moze potwierdzic slusznosc obserwacji?

Kilka moich domen ostatnio nabytych jako przechwycone straciło trochę PR (1-2 oczka), ale jak na razie niższych pozycji w SERP-ach nie odnotowałem

domeny po przechwyceniu były uzupełniane treścią o tej samej tematyce,

potwierdzam przechwycone domeny na których stały katalogi zostały wyzerowane

Jako, że nie miałem na swoich przechwyconych domenach katalogów, tylko kontent, sprawdziłem kilka katalogów, które ostatio były chyba nawet na tym forum reklamowane jako z dobrym PR 4-5 (mała grupka katalogów na WP) - wszystkie sprawdzone mają już PR 0, chociaż real PR (seomastering.com) pokazuje dane znacznie wyższe

Ja ze swojego punktu widzę, że po prostu bez linków przychodzących PR utraciły prawie wszystkie domeny przetrzymywane na sprzedaż jako SEO.

Przy tych z linkami PR sie utrzymało.

Bo PR to pewne odwzorowanie backlinków oraz zabaw linkami wychodzącymi na naszych stronach.

Trzymałem 7 domen z pr 4.

Przy 4 z linkami PR zostało, w 3 bez linków bądź minimalnymi PR zrobiło się na n/a albo 0.

Druga rzecz moje strony z treścią jeśli linkowane spamem a google poznał już to jako spam, tak samo spadek PR, niektóre strony linkowane spamem - wzrost PR, bo po prostu to jest tylko algorytm i nie kazde linki-spam od razu wyłapuje ale po czasie spadek PR tez nastąpi, jeśli byłyby aktualizacje a google pozna się skąd linkujemy.

Natomiast żadna strona delikatnie linkowana ze stron trochę "lepszych" (cokolwiek to znaczy) PR nie straciła a podstrony ładnie skoczyły.

Przechwycone domeny w okresie 3 miesięcy utrzymały swój PR.

Z tym PR wydaje mi się, ze jest prostsza sprawa niż się mówi, PR zawsze miał znaczenie a była to pewna wartość domeny w oczach google, domeny, które zostały wyzerowane, miały kłopot albo z linkami albo z za dużą ilością wyjściowych linków. Tak mniej więcej to sie przedstawia na moich obserwacjach po tej aktualizacji.

Natomiast google dazy do tego aby PR nie było wazne i byc może jest coraz mniej, to jednak nadal google tak oznacza domeny z lepszą dla niego jakością linków i paru innych rzeczy.

Na pozycje nie musi się to przekładać, bo na pozycje wpływają jeszcze inne wartości. Jednakże PR ma znaczenie dla robota, co widać po tej aktualizacji.

Wielu powie ale linkowałem spamem a PR skoczyło, no niestety google by chciało inaczej ale algorytm jest pełen błędów jeśli chodzi o spam. Po prostu nie wyłapuje wszystkiego.

Tyle, że się bezpośrednio na nie nie przekłada, a to co innego....

Czyli? Rozwiń tą wypowiedź, bo jak na razie nic z niej nie wynika.

A co tu rozwijać ?

To jest proste jak budowa cepa i każdy kto się zna na seo wie o co chodzi.

Czas na testy.

Z tą aktualizacją pageranku i "obniżeniem wskaźnika" dla serwisów w topie (ale nie dużych brandów) to genialne zagranie ze strony Google, podobnie jak disavow; specjalnie napisałem w cudzysłowiu

Investkredit.pl - gdy szukasz pośrednika finansowego lub Investto.pl - kredyty masz firmę i myślisz o leasingu albo Banki.co.pl - gdy akurat jesteś w Trójmieście.

Wskaźnik PR strony może spaść samoistnie, pomimo braku zmiany jej prawdziwej wartości pagerank. Po prostu z każdą nową stroną w internecie rośnie globalna wartość pagerank i przedziały trzeba przeskalować.

Jest to zresztą kolejny powód, aby do zielonego paseczka nie przywiązywać zbyt dużej uwagi. Co innego, gdyby publikowano rzeczywistą wartość pagerank, ale to się nie stanie nigdy.

- Przypadek? Wszechświat nie może sobie pozwolić na taki luksus.

@hyhy z całym szacunkiem ale...

fot.jpg

@tomek_25

Berbant napisał dosłownie to samo co ja, czemu jemu nie wstawisz takiego obrazka ?

Druga uwaga, to jaką kur*** z logiki ? Zastanów sie chłopaku co piszesz..

bo mi po takich wpisach ręce na tym forum opadają, zresztą nie pierwszy raz.

Czas na testy.

Bo PR znaczy nadal tyle ile znaczył. Gdyby nie znaczył to by nie było spadków i google by miało to gdzieś. Realny Page Rank jaki pokazują jakieś inne strony nie biora pod uwage tego co bierze google, linków wychodzacych i "jakości: linków przychodzących i innych zapewne rzeczy.

Zupełnie nie wiem czemu wielu się upiera, ze to nie ma nic wspólnego z witryną jak ma. Być może wynika to z tego, ze właśnie lepiej tak tłumaczyć fakt, że PR mamy n/a.

Jak pisałem wcześniej analizowałem strony i tak, spadki były przy SWL, przy stronach gdzie było dużo linków wychodzących, przy stronach, które kiedyś były nabijane masowo linkami i PR wtedy skoczył ale, ze po czasie zmieniły się te strony linkujące do nas, w śmietniska, to PR teraz spadł.

Strony linkowane z jakiś różnych serwisów, które nie służą do list Scrapeboxa, rumaka czy nie są to listy gdzie można darmowo wstawić linka, PR utrzymało elegancko.

Domeny przechwycone, gdzie treść pozostała ta sama, nawet bez nowego linkowania PR utrzymały, straciły te natomiast gdzie domeny były przetrzymywane na sprzedaż z nabitym PR i nie ma na nich żadnych treści ani linków przychodzących.

Ale za to na tych przetrzymywanych do których prowadziły dość ciekawe linki, PR się utrzymało, mimo, ze nie ma na nich serwisu.

Po tym co zaobserwowałem, PR to widocznie jest odwzorowaniem witryny dla google i tyle ale oczywiście nie tylko PR. Dlatego, to, że domena z pr 1 jest wyżej niż pr 8 nic nie znaczy.

Pr skupia się na linkach DO i Z.

Ale nie na anchorach!

A wiadomo, ze dla google raz linki są wartościowe potem nie, stąd spadki PR witryn nawet tych w topach.

Zróbcie test, weźcie słabą frazę, na jedną ze stron teraz po aktualizacji dajcie z np. seopilota 10 linków z PR2 a na drugą dajcie 10 linków z PR 5.

Zrobiłem na swoją frazę, i z PR 2, miejsce 17 z PR 5 miejsce 5. Fakt, ze było to dość dawno bo z 5 miesięcy temu ale do tej pory nic się nie zmieniło.

Google to matma i tyle.

Faktem jest natomiast, ze do tej pory można scrapem nabić PR, tyle, ze potem to spadnie, jak google oznaczy sobie te miejsca na srcapy. A to, ze ludzie przychwycili domeny z pr 6 a potem walili tam katalogi i precle i to teraz spadło to akurat nic chyba dziwnego...choć rozumiem ból :), to jednak to dość logiczne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności