Skocz do zawartości

domeny z "edu.pl" mają lepiej

Linkman

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 37
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Podałem możliwe przyczyny dlaczego domena .edu.pl jest wyżej niż biz.pl przy założeniu że prawdziwe są informację że BL ma lepsze edu.pl i jest młodszą domeną.

To grabowski.biz.pl ma więcej i lepsze BL

Pierwszy link w treści znaczy nic innego że jeśli do tej samej strony umieścisz 2 linki na tej samej podstronie z różnymi anchor-ami to Google zaliczy Ci tylko pierwszego (jeśli masz inne zdanie OK zrób test i przedstaw wyniki)

Te linki są nie tylko z różnymi anchorami ale też prowadza każdy do innej podstrony grabowski.biz.pl

Pisząc o domenach biz.pl mówię o starych czasach kiedy naprawdę mocno oberwały te domeny za spam - a jako przykładem posłużyłem się domenami .info (nie tak dawno była afera że Google na kilka dni te domeny wykopało z indeksów aby odfiltrować mega spam na nich) nie wydaje mi się żebym pomylił TLD

Nie wydaje mi się aby G. stosowało takie "stalinowskie" metody nie bacząc na to że karzą wartościową stronę z biz.pl

Filtr każdemu się może zdążyć i może panowie odpowiedzialni za tą domenę przesadzili z linkami czy czymś innym i strona ma filtra

Strona jest na TOP3 jako "windykacja" czy są takie słabe filtry? Może są.

Odświeżanie strony czyli aktualizacja treści a nie F5 (litości takie rzeczy też trzeba tłumaczyć :P )

Strona grabowski.biz.pl aktualizowana jest (dodawane są lub uzupełniane nowe podstrony) co najmniej raz na 2 tygodnie a windykacja.edu.pl ruszana jest raz na pół roku, to wiem.

Właśnie wpadł mi jeszcze pomysł że domena biz może stać na hostingu gdzie jest spam etc (złe sąsiedztwo)

?

To hosting interia.pl i na koncie na którym jest grabowski.biz.pl NIE MA żadnych innych domen. To tak samo na home.pl gdzie jest windykacja.edu.pl wśród pewnie setek tysięcy stron różnych właścicieli są spamy.

gov i edu są dobrze traktowane bo mają linki z ze stron z autorytetem. Dlaczego mają takie linki chyba nie trzeba pisać.

Piszemy tu o stronach na domenach edu.pl (a nie edu) które to każdy może sobie zarejestrować.

4 - częstotliwość odświeżania treści na stronie

To nie żadna bzdura. Dodając nowe treści na stronę, dajemy znak wyszukiwarce, że się stale rozwija i nie jest spamem postawionym w 5 min. Pozytywnie na ten temat wypowiadał się też Guglarz (pracownik Google) w obszernym wywiadzie (nie pamiętam adresu).

Najtańsze domeny w Polsce - 13685790121473354021 -3% kod na dowolny serwer wirtualny.

Piszemy tu o stronach na domenach edu.pl (a nie edu) które to każdy może sobie zarejestrować.

A ja piszę o tym że rozszerzenia nie mają żadnego znaczenia. Znaczenia mają linki które prowadzą do domen.

Ale widzę, że dedukcja ciężko idzie.

Ostatni post na blogu - Po co Ci katalog stron?

if.pl

[..] Dodając nowe treści na stronę, dajemy znak wyszukiwarce, że się stale rozwija i nie jest spamem postawionym w 5 min.

Rzeczywiście - podobnie jak autoblogi!

Pozytywnie na ten temat wypowiadał się też Guglarz (pracownik Google) w obszernym wywiadzie (nie pamiętam adresu).

:P

Czy Google ostrożniej podchodzi do pewnych domen funkcjonalnych? Chodzi mi tutaj na przykład o domeny ".info", które są bardzo tanie w zakupie, a potem w utrzymaniu. Na nich można znaleźć dobre serwisy jak i również całą gamę spamu (w większości przypadków).
Na ocenę domeny wpływa w pierwszej kolejności treść, nie jej rozszerzenie.

źródło : https://blog.shpyo.net/?newsID=194

A w ogóle o co chodzi w tym temacie? Skasuj sobie stronę windykacja.edu.pl i będziesz mieć Grabowskiego w top 2!

:soczek:

A ja piszę o tym że rozszerzenia nie mają żadnego znaczenia. Znaczenia mają linki które prowadzą do domen.

Ale widzę, że dedukcja ciężko idzie.

Ty napisałeś dokładnie tak: "gov i edu są dobrze traktowane bo mają linki z ze stron z autorytetem. Dlaczego mają takie linki chyba nie trzeba pisać." Czyli wypada mi napisać po części ponownie, bo "widzę że dedukcja ciężko idzie" - strony z edu.pl to często prywatne strony strony do których nie linkują żadne strony z autorytetem. Jak napisałem w temacie, uważam że traktowane są lepiej niż te z innymi rozszerzeniami i wyjaśniłem moja teorię.

A w ogóle o co chodzi w tym temacie? Skasuj sobie stronę windykacja.edu.pl i będziesz mieć Grabowskiego w top 2!

:)

Podobno był taki plan ale trochę szkoda a tak na poważnie to był plan minimalnego zdepozycjonowania np. poprzez zmianę title ale też szkoda, i postanowili ambitnie wyprzedzić. A tak w ogóle to był tylko przykład dla wskazania że edu.pl może są lepiej traktowane

shaun_black jeżeli będzie to ta sama treść, to jaka będzie różnica w trudności pozycjonowania?

Linkman, a jak z 1 linkiem z sygnaturki, podobne odczucie? I jak jest z 2 z sygnaturki?

- Reklama -

Podatki we Wrocławiu: biuro podatkowe wrocław

Miejscówa do parkowania przy Okęciu: parking okęcie

Poświęciłem moje 5 min cennego czasu :)

Więc bardzo poważna różnicą pomiędzy tymi domenami jest ..... - jak się domyślałem IP

WINDYKACJA.EDU.PL - Home.pl - 62.129.202.203

GRABOWSKI.BIZ.PL - Interia.pl - 217.74.64.33

edu.pl - pięknie https://www.bing.com/search?q=ip%3A62.129.2...LH&filt=all

biz.pl - tu dużo jest https://www.bing.com/search?q=ip%3A217.74.6...RE&filt=all

mam nadzieję że temat można już uznać za zamknięty :(

PS: Nie mylmy autoblogów ze stronami wartościowymi i jak ktoś nie wie jak to rozróżnić to już nie da się nic zrobić. Treść aktualizowana systematycznie jest bardzo ważna i dyskusja na temat jak Google to rozpoznaje to już nie ten temat - podobnie Google rozpoznaje spamy stawiane masowo na trafic i banuje szybciej niż 7dni :P (rozmowa w stylu co lepsze windows czy linux) - albo przestrzegamy wytycznych Google albo nie i tyle.

Dla mnie EOT

Pozycjonowanie Stron Nie dla Leszczy ;)

Poświęciłem moje 5 min cennego czasu :)

Więc bardzo poważna różnicą pomiędzy tymi domenami jest ..... - jak się domyślałem IP

WINDYKACJA.EDU.PL - Home.pl - 62.129.202.203

GRABOWSKI.BIZ.PL - Interia.pl - 217.74.64.33

edu.pl - pięknie https://www.bing.com/search?q=ip%3A62.129.2...LH&filt=all

biz.pl - tu dużo jest https://www.bing.com/search?q=ip%3A217.74.6...RE&filt=all

A to coś nowego. Wiem o tym, że te wszystkie strony na IP grabowskiego nie należą do grabowskiego. Czy one mogą szkodzić przez to że są na tym samym IP? Czy w takiej sytuacji należy zmienić hosting na taki w którym na tym samym IP są tylko strony jednego właściciela?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności