Skocz do zawartości

PHP4 a PHP5

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na serwerze mam zainstalowany oscommerce i mini. Do wczoraj wszystko grało przy włączonym PHP5 i wyżej.

Admin serwera coś pokombinował i wszystko zepsuł. Jak ustawię PHP4 to działa oscommerce a nie działa katalog. Jak ustawię PHP5 i wyżej to działa katalog a nie działa oscommerce.

Stanąłem przed wyborem sklep albo katalog. Ja chcę obydwa i co mam zrobić. Serwer mam wykupiony do lipca więc już postanowiłem i będę przenosił swoje zabawki na inny hosting.

Ale może Ktoś wie gdzie jest pies pogrzebany ?

Pozdrawiam.

Włączać/wyłączać obsługę PHP5 w htaccess w danycm katalogu gdzie masz sklep i katalog

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Dziękuję za pomoc.

W związku z podpowiedzią Mion zacząłem szukać odpowiedniej dyrektywy do wpisania w pliku .htaccess.

Trzeba zwrócić uwagę, że w sieci znajduje się bardzo dużo informacji związanej z problematyką pliku .htaccess, ale chyba poprzez zwykłą nerwowość nie znalazłem odpowiedniej komendy służącej do zmiany funkcji PHP.

Jutro zacznę szukać dalej.

Jeszcze raz serdecznie dziękuję koledze Mion.

Pozdrawiam.

jarma13

Witam,

Dziękuję użytkownikom, którzy naprowadzili mnie na właściwą drogę poszukiwań dla celu rozwiązania problemu.

Ponieważ problem mój rozwiązałem przy pomocy oczywiście kolegów, chcę opisać jak to zrobiłem:

W cpanel kliknąłęm na ikonkę PHP i w opcjach ustawiłem "PHP4" .

Dięki temu zaczął działać oscommerce (sklep internetowy).

Przy pomocy Total Commander weszłem do katalogu w którym jest zainstalowany mini katalog.

Znajduje się tam plik .htaccess, który edytowałem przy pomocy TC.

Ze strony https://forum.joomla.org/viewtopic.php?t=100045 skopiowałem trzy dyrektywy umożliwiające zmianę PHP4 na PHP5 ale tylko w tym katalogu w którym jest zainstalowany mini.

Te dyrektyw to trzy linijki kodu:

AddType x-mapp-php5 .php

AddHandler application/x-httpd-php5 .php

AddHandler cgi-php5 .php

dopisujemy jedną z powyższych komend drogą prób i błędów w ostatniej linijce pliku .htaccess

Jak dopisać linijkę kodu ?

Ustawiamy kursor na końcu ostatniej linijki kodu znajdującego się w naszym pliku .htaccess i klikamy Enter na klawiaturze, w ten sposób na końcu linijki powstaje znak końca.

Następnie należy wklejać po jednej linijce wyżej przytoczonego kodu.

U mnie zadziałała druga linijka.

Pozdrawiam.

jarma13

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności