Skocz do zawartości

Linkowanie nofollow

mperla

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Mam mały dylemat. Mam sobie bloga i w każdym wpisie dodaje jeden lub dwa linki zewnętrzne i kilka wewnętrznych. Zewnętrzne nofollow a wewnętrzne bez. Teraz pytanie. Jak to jest z tym nofollow? Czy takie linki obniżają znacznie moc strony? Przeliczy to się na PR oraz pozycje?

W wielkim skrócie istnieje hipoteza że linki wychodzące obniżają moc owych linków. Ogólnie linki nf nie mogą być bl'kami które wzmacniają pozycję.

Linki nf to bezwartościowe linki. Mogą jedynie pokierować ruch i później userzy zdecydują czy np. Dodać link do wykopu czy na swoją stronę.

Robot podąża za linkami (tymi z domyślnym fellow) gdy robot napotka link z nf ma już wskazówkę, aby nie iść za tym linkiem.

Kliknij dziękuję, to nic nie kosztuje

Szybka Naprawa błędów WordPress - od ręki i profesjonalnie. 

Nie wpływają ani na pozycję, ani na pr.

Gdyby tak było to na większość haseł bym był już wysoko, a to z powodu iż w goldenline, pozycjonowanie.pl oraz profeo mam łącznie jakieś 900 bl wg. Backlink checker dla mojej starej strony

Pytalem czy link WYCHODZACY (nie przychodzacy!) nofollow osłabia pozycje w Google. Jeżeli nie rozumiecie o co chodzi, wytlumacze. Teoretycznie moc linków wychodzacych w nowym algorytmie Google jest dzielona nawet miedzy nofollow (z tym ze te nie są indeksowane). Zatem normalne linki wych. osłabiają stronę i pytam czy nofollow tez oslabią

Było tak, że tylko linki fellow czyli te zwykłe osłabiały moc linków na danej stronie.

Problem w tym, że nie słyszałem o tym żeby było tak jak mówisz, to znaczy żeby nowy algorytm dzielił moc również na nofellow.

Nowy silnik miał mieć nowe zasady i rządzić się innymi prawami... Niestety

jakie "fellow" :D - nofollow albo dofollow.

@mperla - tak jak przeczytałeś - nic Ci nie pomaga dodawanie nofollow, bo PR przekazywany na ten link po prostu przepada (wcześniej się rozkładał na inne linki),

ALE... osłabianie strony/podstrony przez pojedyncze linki wychodzące też jest poniekąd abstrakcyjne, bo linki wewnętrze i zewnętrzne są traktowane na innych zasadach. Poza tym nawet jeżeli z pojedynczych linków wychodzących czy to nofollow, czy dofollow z danej strony/podstrony (bo w tym aspekcie trzeba to rozpatrywać) następuje jakiś niewielki odpływ mocy (jak to mówią stare teorie), to jest to niezauważalne i nie ma co sobie tym głowy zawracać.

Obecnie się nofollow używa do blokowania linków reklamowych i nietematycznych. Wcześnie webmasterzy używali nofollow do manipulowania przepływem mocny po linka wewnętrznych i kierowania PR do bardziej istotnych dla nich części strony, stąd google wprowadziło te zmiany.

Z tego, co tutaj wyczytalem, może oznaczać, że każdy link nofollow wychodzacy ze strony przyczynia się do słabszego PR i pozycji z serpach

Nie wpłynie na pozycje w serpach ani w zauważalny sposób na PR - tak jak mówiłem nawet jak są jakieś utraty mocny to są niezauważalne.

Artykuł ten mówi o tym, że po zmianie interpretacji nofollow jego stosowanie w celu zablokowania tej potencjalnie odpływającej mocy nie ma już sensu. Z tym, że wg mnie tak drobiazgowe skupianie się na przepływie PRu po stronie też nie ma w ogóle sensu, bo jak już napisałem linki wewnętrzne są traktowane na innych zasadach, a mało tego jakby nawet były traktowane na tych samych zasadach to zakładając, że na danej podstronie masz 80 linków wewnętrznych i 2 wychodzące to jaki procent PR przypadałby na te 2 wychodzące - a no w praktyce taki, że nic się nie zauważy.

P.S.

Jeżeli oczekiwałeś 100%-towej odpowiedzi w stylu tak albo nie - to nie ma czegoś takiego w tej branży :)

pozdrawiam

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Kobietyn - portal dla kobiet.

Webbest.eu

Jak napisał Adam nieważne czy masz dofollow czy nofollow i tak zawsze moc ucieka przez takie linki; jest tylko kwestia(dla Ciebie drugorzędna) gdzie? W pierwszym wypadku do linkowanej strony, w drugim w "kosmos/nicość/próżnie"

Teraz sprawa się rozbija nie jak masz otagowane(możesz spokojnie usuwać nofollow) tylko ile ich masz; według pewnych testów zbyt duża ilość wychodzących może obniżać pozycje.

Źródło: https://www.fabrykaspamu.pl/test-czy-linki-...-pozycje-stron/

To musisz sam zdecydować, bo poniekąd nofollow Cię też chroni przed zarzutami typu sprzedaż linków, czy tam sztuczne linkowanie - wszystko zależy jakie to linki.

W sumie ściągając nofollow z linków zew. też raczej nic nie zyskasz. Ogólnie olej tą sprawę:D

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Kobietyn - portal dla kobiet.

Webbest.eu

Pytalem czy link WYCHODZACY (nie przychodzacy!) nofollow osłabia pozycje w Google. Jeżeli nie rozumiecie o co chodzi, wytlumacze. Teoretycznie moc linków wychodzacych w nowym algorytmie Google jest dzielona nawet miedzy nofollow (z tym ze te nie są indeksowane). Zatem normalne linki wych. osłabiają stronę i pytam czy nofollow tez oslabią

kompletna bzdura, jak by linki wychodzące osłabiały stone to by nikt do nikogo nie linkował. linkując do innych stron nie osłabiasz swojej strony wręcz przeciwnie, a moc podzielona na ilość linków to zupełnie inna sprawa

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności