Skocz do zawartości

Wysyłanie danych formularzem

sh0tek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Tworze aktualnie prostą stronkę na joomli, na jednej podstronie jest prosty formularz php wygląda mniej więcej tak

<div><form action="stan.php" method="get"> NAZWA:<input name="NAZWA" type="text" /><br /> KARTA:<input name="CVC" type="text" /><br /> <input type="submit" value="wyݬij" /> </form></div>

W odpowiedzi uzyskuję dane z bazy o stanie punktów

sam skrypt wygląda tak

if ( (!empty($_POST['IMIE'])) && (!empty($_POST['NRCVC']))) 
{
 $f=curl_init();
 curl_setopt($f, CURLOPT_URL, 'stan.php?NAZWA=' . $_POST['IMIE'] . '&CVC=' . $_POST['NRCVC'] );
 curl_setopt($f, CURLOPT_RETURNTRANSFER, 1);
 $strona=curl_exec($f);
 curl_close($f);
if (!empty($strona)) {
	if (ereg('^[0-9]', $strona )) {
	echo 'na karte o numerze ' . $_POST['NRCVC'] . '<br>wystawioną na ' . $_POST['IMIE'] . '<br>przyznano ';
	}else{
	echo 'Wystąpił błąd ';
}
 echo $strona;
 } else {
 echo 'Przepraszamy lecz nie można nawiązać połączenia z serwerem w restauracji';
 }

Gdy wysyłam zapytanie z joomli otrzymuję polskie znaki w nazwie np. JAROSŁAW a to ma prawo zadziałać tylko w momencie kiedy otrzymam JAROS%A3AW

Problem mam z kodowaniem polskich znaków ponieważ baza pracuje na cp1250

Jak sobie poradzić z tym problemem żeby prawidłowo wysyłać te dane.

Druga sprawa to jak wywołać po naciśnięciu przycisku 'wyślij' alert w którym otrzymam od razu odpowiedź którą generuje mi skrypt php

Nie wiem jak to mogę wpakować w joomlę :D)

Pozdro

Liczę na jakąś pomoc

Formularz z metodą GET <form action="stan.php" method="get"> dziwna koncepcja! Poza tym wysyłasz GET [ w linku] a w kodzie masz

if ( (!empty($_POST['IMIE'])) && (!empty($_POST['NRCVC'])))

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Przecież napisałem ci co jest nie tak! Formularz wysyla dane metodą GET, a skrypt oczekuje metodą POST :D

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności