Skocz do zawartości

Zaplecze a prawa autorskie

Elegant

Rekomendowane odpowiedzi

Mam stronę internetową, która miała być w przyszłości zapleczem dla innej strony internetowej. Na stronie zaplecza umieściłem skany katalogu firmowego firmy X, który nie wiem czy jest objęty prawami autorskimi, prawdopodobnie jest - na ostatniej stronie katalogu jest znaczek C w kółeczku i nic więcej.

Czy z Waszej wiedzy publikując taki katalog naruszam prawa autorskie bo jest ona nimi objęty?

Próbowałem się tego dowiedzieć mailem pisząc do biura obsługi firmy X ale otrzymałem zbywającą odpowiedź od Pani z BOK tylko m.in. takie zdanie

"Informujemy, że firma X nie wyraża zgody na zakładanie stron www, które.... wykorzystywałyby materiały X (np. zdjęcia będące własnością X)"

Katalog firmowy jest generalnie darmowy i ogólnodostępny. Znalazłem dwie strony internetowe, które też go publikują oraz jedną z której można go ściągnąć . Wszystkie strony publikują skany a nie oryginalne zdjęcia katalogu ze strony firmowej. Na jednej ze stron nie publikuje się wszystkich stron z katalogu, niewielką część się pomija.

Czy ktoś z Was miał podobny problem lub zagłębiał się w tą tematykę? Będę wdzięczny za informację

Dodam jeszcze, że na stronie zaplecza (niejako "przedstawiciela" firmy X) nie wykorzystuję żadnych innych zdjęć tej firmy a w szczególności loga. Publikowane są reklamy Google AdSense i inne.

Najtańsze domeny i tani dobry hosting www (e-poradnik o domenach i hostingu). Kupuj najtańsze domeny!

Cennik odnowień domen z VAT: .PL - od 42 do 50 zł (IDN 15 zł), .EU - 25 zł, .COM, .NET, .INFO, .BIZ, .ORG - 30 zł, REGIONALNE- 18,45 zł.

ipHosting.pl - kup domenę na hosting seo

"Informujemy, że firma X nie wyraża zgody na zakładanie stron www, które.... wykorzystywałyby materiały X (np. zdjęcia będące własnością X)"

no to masz jednoznaczną odpowiedź. Materiały sa ich i oni mają prawo decydować o ich publikacji lub nie.

Jeśli tak jest - ja zapytałem z uczciwości i nie wyrazili zgodny podczas gdy inni publikują ich katalog (pewnie bez zgody) i firma nic z tym nie robi bo mają większą sprzedaż - znam to z autopsji.

Najtańsze domeny i tani dobry hosting www (e-poradnik o domenach i hostingu). Kupuj najtańsze domeny!

Cennik odnowień domen z VAT: .PL - od 42 do 50 zł (IDN 15 zł), .EU - 25 zł, .COM, .NET, .INFO, .BIZ, .ORG - 30 zł, REGIONALNE- 18,45 zł.

Ten, jak to określasz:

... znaczek C w kółeczku ...
... to nic innego jak copyright ... dający jednoznaczną odpowiedź na pytanie: czy dane materiały są chronione prawem autorskim? Oczywiście, że TAK :)

To, że coś jest dostępne w Internecie nie znaczy, że jest do nieodpłatnego ogólnego użytku ... inaczej po co by były specjalne serwisy z darmowymi czcionkami / zdjęciami / templetkami ... skoro wszystko w Internecie by było za FREE ;)

Pozdrawiam B)

P.S. To że inni nie przestrzegają prawa nie oznacza, że tak można :P

Tak to katalog ich produktów dokładnie kosmetyków, na stronie mam jego skany do przeglądania. Jest też tam sporo ciekawych artykułów porad dla kobiet. Stronka zarabia na swoje utrzymanie z reklamy Google AdSense i AdTaily.

Na razie nikt mi nie zwrócił uwagi, pozostałym stronom najwyraźniej też nie... ale oficjalny komunikat z BOK jest znany

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności