Skocz do zawartości

Słowa kluczowe - prośba o pomoc

nicelife

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Już długi czas tu siedzę, mam jednak pytanie w sprawie doboru słów kluczowych oraz przypisywaniu ich do różnych podstron portalu.

Sprawa wygląda tak, że wybrałem sobie 10 różnych słów kluczowych (nie synonimów, a różnych słów)

Typu:

Pomoc

Pomagam

Problemy

Dylematy

Generalnie każde słowo jest inne i przy każdym wypisałem sobie synonimy (czyli wychodzi 10 słów kluczowych i jakieś 40-50 razem synonimów)

I teraz mój pomysł jest taki, by strona główna miała wszystkie główne słowa kluczowe, a podstrony miks synonimów tych słów (oczywiście inne będą tematy podstron, ich opisy etc).

I teraz moje pytania:

Czy tych słów nie mam za dużo? Czy jest wporządku?

Czy bardziej powinienem umieścić jedno słowo kluczowe i 15 jego synonimów?

Czy np. na stronie Rejestracja, FAQ do strony, Reklama, O nas także robicie inne opisy, i wkładacie słowa kluczowe?

Będę wdzięczny za pomoc.

napisałeś dwa posty kolego

1 i 2. To zależy od indywidualnego podejścia, wydaje mi się że 10 słów/fraz to nie jest za dużo, sam pozycjonuję strony na słowa kluczowe w mniej więcej w tej ilości. Z całą pewnością należy kierować się natomiast ekspozycją najtrudniejszego słowa kluczowego w znacznikach H1 na stronie głównej.

3. Wszędzie gdzie wygląda to naturalnie robię opisy, może nie opisy, ale wstawiam zdanie czy dwa ze słowami kluczowymi

Dobry pomysł ... ale oczywiście musi być wsparty odpowiednim linkowaniem ;) Nie ma większego sensu pchanie głównej na 50 haseł, kiedy szczegółowe informacje na np 40 z tych 50 haseł znajdują się na podstronach :) Sama strona główna nie musi iść na hasła główne ... siła danych podstron zależy od sposobu promocji ... więc przy odpowiedniej promocji index może nie mieć siły przebicia, a np. podstrona oferta zajmie czołowe pozycje w wyszukiwarce :)

Co do opisów i tytułów - jeżeli podstrony różnią się treścią powinny zawierać inne opisy i tytuły - logiczne :) To jak jakby rozdziały w książce były identycznie ponazywane tylko dlatego, że dotyczą jednej książki - różne informacje = różne opisy i tytuły :)

Pozdrawiam B)

P.S. Im więcej słów kluczowych umieścisz tym lepiej ... pod warunkiem, że treść zachowa sens i logikę przekazu :) Im więcej słów kluczowych w sensownym tekście, tym dłuższy ten tekst :)

Mam jeszcze takie pytania.

Grim -> wielkie dzięki za posta. Co do linkowania nie mam kasy by komus to zlecic, wiec bede musial polegac na swojej pomysłowości i wiedzy.

Czy w description mogą być pytania czy raczej zdania twierdzące? Czy to bez znaczenia.

I teraz tak: Jedna z rzeczy ktorą mam jest strona zatytulowana

O wiem.pl (przykład) i na niej są podstrony typu:

- Pomagamy

- Jak pomysł?

- Jak pomagać?

- Kiedy używać wiem.pl

- Jak pomóc Wiem.pl

- Dołącz do nas

Czy keywordsy dodać z głownej strony, czy zrobić miks z innych synonimów (oczywiście rozumie, że muszą być one powiązane z treścią znajdującą się w tych postach). Chodzi mi o o czy na tych podstronach także warto wpisać miksy synonimów cay najlepiej przekopiowac te głowne?

Dzięki wielkie za pomoc.

Radek

To co umieścisz: pytanie / twierdzenia / zaprzeczenie ... czy np. ":-)" jest teoretycznie bez znaczenia, ponieważ chodzi o ciąg znaków ;) Ale w praktyce te kilka wyrazów mogą zdecydować o tym, że ktoś wejdzie na twoją stronę ... bo uzna że tytuł czy opis jest lepszy niż pozycji obok w wynikach :)

Tutaj już działają zasady marketingu ... żeby zaciekawić :) ... dlatego tytuł np. Chcesz rzucić palenie? Zapraszamy może lepiej podziałać niż np. Informacje dotyczące rzucania palenia :)

Pozdrawiam :)

P.S. To czy dawać synonimy czy nie zależy od tego jaki efekt chcesz osiągnąć :) Możesz iść w kilka haseł popularnych (przeważnie są konkurencyjne, więc trzeba popracować), które zapewnią odpowiedni ruch na stronie ... możesz iść w wiele haseł doprecyzowanych (kilkuwyrazowych, łatwo wepchnąć do TOP - dzięki optymalizacji), które zapewnią taki sam jak nie większy ruch na stronie :)

Grim chce iść na masówkę. Może to brzmi bardzo górnolotnie, ale zależy mi by jak najwięcej ludzi tam wchodziło (taka społecznościówka). Temat to problemy etc. Także i słów kluczowych jest masa i masa synonimów z longtaila.

Chce to linkować z precli ogólnodostępnych + katalogowanie i umieszczanie linków w serwisach, w których znam właścicieli (ze 3-4 się znajdą z pr3, co prawda nie tematyczne bo gry komputerowe, ale problemy występują wszędzie)

Pewno efekt nie będzie mega super, ale od czegoś się zaczyna. Sam zrobiłbym sobie jakieś zaplecze (na WP) ale nie znam żadnych tanich firm hostingowych, a do tego i tak trzeba doliczyć domeny. Pewno z kilka set złotych jak nic

Tekst który jest na stronie, zdania / hasła w tytule i opisie, powinny mieć sens ... więc upychając słowa bez sensu narażasz się (stronę) na przykre konsekwencje :P Strona może być pozytywnie rozpatrzona przez boty, ale nie tylko boty sprawdzają treść ... wejdzie moderator, sprawdzi stronę i ją wykopie z indeksu :D

Pozdrawiam B)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności