Skocz do zawartości

301 i przyjazne linki zarazem

Yuras

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam stronkę już od jakiegoś czasu i w momencie jak ją tworzyłem, czy ostatnio zmieniałem domenę, nie pomyślałem, że warto było by utworzyć przyjazne linki. I teraz pytanie, czy jeśli mam dość dobre wyniki na Googlu, a URLe nie są w sumie skomplikowane (index.php?id=x; index.php?source_id=x; index.php?cat=xyz itp.), to warto tworzyć takie linki?

Bo tak sobie pomyślałem, że chyba jedynie tylko wtedy jeśli dało by się przekierować stare linki na nowe (301) i wyplewić je z indeksu:P

Zacząłem tworzyć sobie regułki

RewriteEngine On
RewriteRule ^index.php?id=([^-]+)$ artykuly/$1 [R=301] 
RewriteRule ^artykuly/([^-]+)/$ index.php?id=$1 [NC,L]

Czyli moim celem jest zamiana linku postaci: www.mojastrona.pl/index.php?id=1 na www.mojastrona.pl/artykuly/1/

O ile druga reguła działa bezproblemowo czyli mogę wejść bez problemu na link www.mojastrona.pl/artykuly/1/ o tyle stary link jest dalej aktywny...

Kombinowałem już na wiele różnych sposobów i nie mogę dojść do ładu z tym. Da się coś takiego zrobić?

• 4 tygodnie później...

Witam wszystkich po raz pierwszy.

Mam podobny problem. Od 1,5 roku prowadzę serwis społecznościowy dla ciężarnych www.brzuszek.net

Udało mi się go dobrze wypozycjonować, w googlach na słowa "xx tydzień ciąży" jestem na pierwszej pozycji.

Właśnie kończę własny silnik i niebawem będę przechodził z Joomli na swój engine. Stanąłem przed problemem zmiany odnośników z

index.php?option=com_content&task=view&id=52&Itemid=109

na

16_tydzien_ciazy.html

Próbowałem to zrobić przez .htaccess

RewriteRule ^index.php?option=com_content&task=view&id=52&Itemid=109$ 16_tydzien_ciazy.html [R=301,L]

ale to nie działa.

Czy to jest w ogóle dobry sposób, by nie stracić mocy linków, które są bardzo silne ?

Proszę o pomoc

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności