Skocz do zawartości

Jak zachęcić użytkowników do większej aktywności?

Cichy91

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek chcę zaznaczyć, że nie wiem czy w dobrym dziale założyłem temat. Jeśli nie, to proszę moderatorów o przeniesienie i przepraszam.

Wracając do tematu. Jak zachęcić użytkowników, do większej aktywności? Mam właśnie taki problem, że użytkownicy rejestrują się, odwiedzają serwis, który notuje około 600 UU na dobę, ale praktycznie nikt nie komentuje artykułów, nie pisze na forum itp.

Serwis istnieje w sieci od 2008 roku, w tym czasie przeszedł wiele modernizacji, a wszystko to dla poprawienia komfortu i wygody użytkowników. Za nic jednak nie jestem w stanie zmusić ich do większej aktywności. Czy to do skomentowania artykułu, czy napisania na forum.

Nie wiem co jest tego przyczyną. Artykuły są unikalne i nigdzie w sieci nie znajdzie się podobnych, chyba, że zostały one zlamione z mojego serwisu.

Może znacie jakieś rozwiązania? Ponad 500 userów, a aktywność mniejsza niż na niektórych portalach (znacznie brzydszych, mniej funkcjonalnych, o znacznie mniej bogatej treści), które posiadają kilkukrotnie mniej zarejestrowanych osób.

Branża jest mocno oblegana, więc nie dziw się, że aktywność użytkowników jest stosunkowa mała. Użytkownicy mając do dyspozycji wiele stron dotyczących danego tematu z reguły udzielają się na tych, na których lubią przebywać. Co to znaczy? Przede wszystkim ważna jest:

- częsta aktualizacja strony

- odpowiednia kolorystyka

- intuicyjna nawigacja

Istotne jest też to, ile użytkowników udziela się na stronie... Jeżeli nikt się nie udziela, to po co my mamy się udzielć? Na starcie duży ma lepiej...

Przeprasza jeśli urażę.

Ja jak wchodzę na strone, gdzie jest czarno, to od razu uciekam ze strony.

Dla mnie duże znaczenie ma właśnie kolorystyka, musi być ona przyjemna do oka.

Może masz źle ustawiony monitor. Szata graficzna była konsultowana przed wdrożeniem z kilkoma grafikami i nikt nie mówił, że jest ciemno. Także u mnie wszystko jest przejrzyste i czytelne.

Branża jest mocno oblegana, więc nie dziw się, że aktywność użytkowników jest stosunkowa mała. Użytkownicy mając do dyspozycji wiele stron dotyczących danego tematu z reguły udzielają się na tych, na których lubią przebywać. Co to znaczy? Przede wszystkim ważna jest:

- częsta aktualizacja strony

- odpowiednia kolorystyka

- intuicyjna nawigacja

Istotne jest też to, ile użytkowników udziela się na stronie... Jeżeli nikt się nie udziela, to po co my mamy się udzielć? Na starcie duży ma lepiej...

Branża w sensie piłki nożnej jest oblegana, ale w kwestii treningu piłkarskiego już nie i mój portal jest jednym z największych w polskiej sieci właśnie w tej tematyce. Strona jest często aktualizowana przybywa praktycznie 1 artykuł co 1-2 dni. Nawigacja po stronie także nie sprawia problemów.

Właśnie z tym udzielaniem się jest problem. Zawsze trzeba jakoś zacząć i każde forum miało kiedyś zerową liczbę postów, ale się wybiło w górę, jak?

grafik to nie jest użytkownik - jego zadaniem jest zrobić i sprzedać

pierwsze co mnie odrzuciło to brak wyrazistości ... jest za ciemno, za czarno i nie widze linkow, menu ktore się pojawia ponajechaniu na linka jest za czarne (używam 23 calowego LG HD wiec w miarę niezły monitor)

ogólnie "czarno jak u ... w du**e" - niestety witryna moze i fajna ale ciemna.

nie zrobiłes analizy konkurencji - forum musi zawierac coś czym przyciagniesz ludzi do dyskusji ...

no i warto zadbać o linkowanie.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

No ciemno jest To troszkę kolorystycznie bym podciągną do tematyki piłkarskiej - Trochę zieleni i bieli :P

No i co jest "moim" skromnym zdaniem potrzebne do rozwijania i zachęcania - kontrowersja budzi emocje - to często zmusza do pozostawienia śladu.

Podaruj 1% Oli Borwik

Wspieraj charytatywnie na SEO forum PIO

Podczepiam się niejako, bo wydaje mi się, że nie tylko w szacie graficznej tkwi siła :P Czytałem niedawno, że aktywność użytkowników można określić proporcją 1/9/90 - czyli na 100 osób odwiedzających stronę, jedna doda coś od siebie, dziewięć ową dodaną treść w jakiś sposób uzupełni, zaś 90 będzie wyłącznie korzystać z owoców pracy innych ludzi ;) W moim przekonaniu proporcja jest całkiem trafna. Weźmy nawet YouTube - aktywność ludzi na tym kanale jest kolosalna, ale o ile więcej userów ogranicza się wyłącznie do przeglądania cudzych treści?

Podobnie jest imo z forami dyskusyjnymi (wystarczy spojrzeć ile osób zarejestrowanych coś pisze, ile zarejestrowanych po prostu jest - z rzadka dodając coś od siebie, a ilu gości siedzi i przegląda wątki).

Wiele zależy imo od samych ludzi i tego, czy treść danego serwisu trafia do nich na tyle, by go polubili i zechcieli współtworzyć. Najbanalniejszy przykład mojej skromnej osoby :> Po rozmaitych forach i portalach biegam dość ostro, ale głównie je przeglądam. Na PiO też najpierw tylko czytałem, potem się zarejestrowałem, a teraz - cóż, głównie nadal czytam, ale już coś tam od siebie staram się dorzucać. Czemu? Bo ludzie na poziomie, treści mnie interesujące, no i przy okazji podłapuję trochę wiedzy. Inny przykład - trafiłem niedawno na naprawdę fajny serwis opiniotwórczy (walnąłbym link, ale nie wiem czy nie zostanie to potraktowane jako kryptoreklama or sth :)). Tematyka mi bliska, sam nie tak znowu dawno temu bawiłem się w podobny portal, ale za dużo było przy nim pracy (a i konkurencja duża). Zarejestrowałem się i coś tam sobie piszę, przy czym aktywnych userów jest tam niewielu (przy około 300 zarejestrowanych). Gości plączących się po stronie jest, ilekroć bym nie zajrzał, przynajmniej kilkunastu. Wniosek? Ludzie przeglądają i widać uznają treści za sensowne, ale już zrobić coś we własnym zakresie im się nie chce.

No i wracając do tematu z pytania - imo reguły nie ma. Można ludzi kusić rozmaitymi bonusami, ale nie zawsze "marchewka" wygra z lenistwem. Moim zdaniem kluczowa jest po prostu treść. Jeśli trafisz na zapaleńców, fanów danego tematu, którzy chcą wyrazić opinię, podzielić się wiedzą (czasem mają potrzebę, by "błysnąć" w temacie), to aktywność będzie. Mnie do szczęścia na wspomnianym portalu wystarczyło niemal odnalezienie paru jednostek lubiących (jak i ja) produkcje Angry Video Game Nerda i Nostalgia Critica. W połączeniu z miłą dla oka oprawą graficzną i sympatycznymi ludźmi (tymi, co jakąś aktywność wykazują) całość zachęciła mnie do aktywności. I tyle B)

a czym ma się zgred przejmować ?

Jak masz dobry monitor to bardzo trafnie możesz oceniać strony, gdyż najlepiej odwzorowuje kolory itd.

Kolego Piłka Nożna to zielona murawa, białe linie i słupki, piękne kobiety na trybunał i sędzia kalosz, a Ty nam prezentujesz klimaty Adamsów ;)

Zmień kolorystkę to podstawa, potem umieszczaj ciekawe, czasem nawet kontrowersyjne newsy (jak ktoś wspomniał) - tym zachęcisz ludzi do komentowania i udzielania się..

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności