Skocz do zawartości

Wydzielone z Rozrost rynku SEO, a ceny...

lena1985

Rekomendowane odpowiedzi

Ja ma kilku stałych zleceniodawców umowa o dzieło/zlecenie.

Najniższe wynagrodzenie 2.50 netto, najwyższe 5.00 zł netto za artykuł tematyczny.

Przez pierwszy miesiąc napisałam 50 artykułów po 1.20-1.50, bo kierowałam się ofertami na rynku innych osób lub zleceniodawców.

Potem "zapukałam" do firm pozycjonerskich i otrzymałam po miesiącu doświadczenia takie stawki.

U nich nigdy nie usłyszałam napiszesz za 1 czy 2 zł?

Mam też kilka osób prywatnych i z nimi już jest różnie. Jeśli jest to 10-20 art w miesiącu to napiszę im po 2 zł za 1000 znaków, ale tylko wtedy kiedy tematy są dla mnie "lekkie i przyjemne".

Na pytanie dlaczego stawki spadają?

Odpowiem Ci tak:

"Bo są zleceniobiorcy, którzy chętnie za tyle napiszą".

Dopóki to się zmieni, nie możemy liczyć na wzrost wynagrodzenia.

• Odpowiedzi 81
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

W pełni się z Tobą zgadzam. Według mnie, "początkujący" czyt. "nieobeznani"/"naiwni"/"dający robić się w bambuko" piszą teksty za powiedzmy 0.5 - 1 zł co według mnie jest po prostu śmiechem na sali ;)

Do każdego, kto pisze artykuły!!!

Jeśli Twoje teksty są powyżej 1000 znaków (ze spacją) "nie wspomnę o tekstach bez spacji", jeśli są unikalne i bez błędów ortograficznych to sprzedając je poniżej 1.5 zł za tekst po prostu nie szanujesz sam siebie i swojej pracy, która nie jest łatwa, każdemu tekstowi trzeba poświęcić czas, nie każdy z nas jest alfą i omegą, na niektóre tematy po prostu nie ma się zielonego pojęcia i aby o nich pisać po prostu trzeba się dużo naczytać na ich temat.

Jak sądzicie? Dlaczego "zleceniodawcy" sami nie piszą tekstów? Przecież według nich, 0.5 - 1 zł za tekst to "dość dużo", jeśli według nich, praca którą robicie jest "dobrze płatna/"opłacalna" to dlaczego SAMI NIE PISZĄ?

Odpowiedź na to pytanie jest prosta: Zleceniodawcy Was wykorzystują w ten sposób ;)

Według mnie, administracja tego forum powinna coś zrobić aby ludzie się nawzajem nie wykorzystywali, gdyż każdy z nas coś znaczy na tym świecie. Jeśli mogę coś zaproponować to dodanie punktu do regulaminu działu ogłoszeń, który brzmieć może następująco: "Minimalna cena za jaką można wykonać tekst 1000 znaków bez spacji to 1.5 zł", osoby które by oferowały pisanie/kupowanie tekstów poniżej 1.5 zł powinny być odpowiednio "nagradzane" ;) Domyślam się, że administracja dba o nasze prawa, o to jak jesteśmy traktowani, jeśli się nie mylę co do ich "dbania o swoich użytkowników - NAS" to powinni coś z tym zrobić B)

Rynek SEO to nie pisanie artykulow a pozycjonowanie stron, a tutaj ceny raczej nie spadaja a rosna. Coraz wieksza konkurencja i zmiany w google sprawiaja ze nie kazdy sobie tutaj poradzi.

Co innego pisanie artykulow tutaj ilosc osob ktore moga pisac artykuly jest naprawde duza, poczawszy od dzieci z podstawowki, na studentach konczac. Mowie tu o artykulach do precli i na zaplecze. Bo normalne artykuly do serwisow branzowych zawsze beda w cenie.

Zreszta ceny ustala rynek. Trafi sie grupa gimnazjalistow ktorzy zeby dorobic do kieszonkowego sa w stanie pisac po 1zl byle tylko zdobyc klienta. No i reszta jesli chce miec klientow musi schodzic z cen. To sie nazywa prawo rynku albo raczej psucie rynku, no ale takie czasy. Zawsze tak bylo jest i bedzie ze prace ktore nie wymagaja zadnej wiedzy sa najgorzej platne.

Ale tuaj tez mozna zarobic, sporo firm sparzylo sie na wspolpracy z "dzieciakami" i napewno firmy swidczace uslugi pisania teksow maja tez sporo roboty i mowie tu o stawkach 3zl netto za artykul.

Ale sporo osob nie mogacych wystawiac faktur za swoje uslugi nie rozumie pewnej rzeczy. Jesli firma pisze artykuly np po 2,5 netto i wystawia na to fakture, to osoba nie majaca dzialalnosci zeby byc konkurencyjna cenowo musi to zrobic za mniej niz 2,1zl.

@lena1985 - ostatnim zdaniem potwierdziłaś moje myśli, sprzed 2h, bo to samo pisałem koledze, gdy o tym rozmawiałem.

@Pakinter - nie mówię, że firmy, nie mają co robić, gdy zlecają arty, bo owszem jakoś je tam sprawdzają więcej lub mniej. Owszem, do serwisów artykuły są w cenie, choć do samych presell page/zaplecz ceny powinny być trochę lepsze niż te 1-1,5zł (już nie wspomnę o niższych stawkach, które widziałem na własne oczy).

A samo powiedzenie, że artykuły prosto się pisze, było dobre może rok temu, gdyż obecnie z każdym dniem, artykułów przybywa, pole kombinacji języka się zawęża i coraz trudniej jest coś wymyślić.

EDIT:

@lena1985 - co do artykułów za 5zł to raczej bez umowy lub f-vat to trudno takie znaleźć, ale ceny po 1zł i mniejsze, to śmieszą.

Ja na przykład odkąd siedzę na tym forum, to napisałem dobre 600-700+ artykułów, dlatego, gdy widzę te ceny, to nawet nie chce mi się kontynuować rozmowy.

Zawsze tak bylo jest i bedzie ze prace ktore nie wymagaja zadnej wiedzy sa najgorzej platne.

Praca przy pisaniu artykułów nie wymaga żadnej wiedzy?

To chyba jakaś prowokacja była?

Zwrócmy uwagę na to, że osoby które oferują napisanie tekstów w przedziale

0-1,50 zł odsprzedają te teksty, a zleceniodawcom mówią, że to oni je napisali.

Więc w sumie ewidentne oszustowo, bo potem posługują się naszymi tekstami w swoim portfolio.

Skąd wiem?

Bo kiedy ja zleciłam napisanie artykuły tematycznego za stawkę 4 zł za 1000 znaków (bo tyle uważam za uczciwe), choć profesjonalnym, zaangażowanym w moje projekty i wykształconym (niestety ja bardzo lubię dyplomy) płacę 10 zł za 1000 znaków otrzymałam swój własny artykuł;)

Otrzymywałam też przepisane książki, czasopisma, ebooki w portfolio...

i te osoby oczekiwały astronomicznych stawek (czytaj 20-30 zł za 1000 znaków).

Pewnie, że bym tyle zapłaciła gdyby tekst był kosmiczny:)

A osoby uczciwe oferują bardzo niskie stawki, co jest wykorzystywane, które chcą pieniądze a nie chce się im pracować.

Na koniec jedna uwaga, nie stawiajce najniżej w hierarchii osób piszących teskty Pressel Pages, zapleczówki bo gdyby nie one, to byście nie mieli, jak pozycjonować swoich stron.

..Jak sądzicie? Dlaczego "zleceniodawcy" sami nie piszą tekstów? Przecież według nich, 0.5 - 1 zł za tekst to "dość dużo", jeśli według nich, praca którą robicie jest "dobrze płatna/"opłacalna" to dlaczego SAMI NIE PISZĄ?

Odpowiedź na to pytanie jest prosta: Zleceniodawcy Was wykorzystują w ten sposób ;)

Zleceniodawca (mowa o porządnych zleceniodawcach, a nie naciągaczach, czy pośrednikach) ma ciekawsze rzeczy do roboty niż pisanie artów.

Idąc Twoim tokiem myślenia równie dobrze mogę sam sobie samochód naprawiać, sam sobie dom wybudować i inne rzeczy bo chcę wykorzystać wszystkich, którym miałbym zapłacić za ich pracę ;)

- Reklama -

Podatki we Wrocławiu: biuro podatkowe wrocław

Miejscówa do parkowania przy Okęciu: parking okęcie

Zleceniodawca (mowa o porządnych zleceniodawcach, a nie naciągaczach, czy pośrednikach) ma ciekawsze rzeczy do roboty niż pisanie artów.

A może inne rzeczy? A nie ciekawsze?

Każdy lubi robić co innego, ale nie można poprzez słowo "ciekawsze" określać, co jest lepsze a co gorsze? Bo ja to tak odczytuję ( myślę, że większość osób piszących się ze mną zgodzi).

Ja np. zlecam zawsze grafikę, ale nie mówię "bo mam ciekawsze" rzeczy do zrobienia, ale że "mam inną pracę".

..Jak sądzicie? Dlaczego "zleceniodawcy" sami nie piszą tekstów? Przecież według nich, 0.5 - 1 zł za tekst to "dość dużo", jeśli według nich, praca którą robicie jest "dobrze płatna/"opłacalna" to dlaczego SAMI NIE PISZĄ?

Idąc Twoim tokiem myślenia równie dobrze mogę sam sobie samochód naprawiać, sam sobie dom wybudować i inne rzeczy bo chcę wykorzystać wszystkich, którym miałbym zapłacić za ich pracę ;)

Nie wiem, czy porównywanie naprawiania samochodu czy też budowania domu jest dobre, bo do samochodu trzeba mieć sporą wiedzę, której nie da się zdobyć tak w 5 minut - nie mówię tutaj o wymianie koła, bo to chyba każdy by potrafił. Co do domu, to żeby dom zbudować akurat samemu nie podołasz, bo raz, że ktoś musi przytrzymać coś z drugiej strony etc. (np. podczas montowania dachu), same cegły czy pustaki to może i złączysz sam, ale to też trzeba umieć czytać rysunki architektoniczne - co założę się, że znaczny % osób by to przerosło - bez obrazy oczywiście.

Co do wykorzystywania, byłyby lepsze stawki, to nie byłoby też tego tematu. Co do cen, nie oczekuję tutaj 30-50 zł za artykuł, do presell page/zaplecz, ale te 3zł to powinno być minimum, co zleceniodawcy płacić powinni.

EDIT:

Sporo osób w tym temacie się nie wypowie - piszę tutaj o piszących teksty, bo pewnie z jakiegoś powodu ma lęk przed wypowiedziom, jednak czasami trzeba pisać to co się myśli. Poza tym, osoby początkujące, nie napiszą, że chcą za tekst 5zł (1000 znakowy), gdy widzą przez 10 podstron ogłoszeń, ceny po 1-1,5zł, wtedy pewnie myślą: "Aha! No nic, skoro takie są stawki, muszę się do tego ustosunkować", wiele piszących amatorów, choć mogłoby z góry dostawać więcej, nie ma pojęcia pewnie o realnych cenach za to.

A może inne rzeczy? A nie ciekawsze?

Każdy lubi robić co innego, ale nie można poprzez słowo "ciekawsze" określać, co jest lepsze a co gorsze? Bo ja to tak odczytuję ( myślę, że większość osób piszących się ze mną zgodzi).

Ja np. zlecam zawsze grafikę, ale nie mówię "bo mam ciekawsze" rzeczy do zrobienia, ale że "mam inną pracę".

"ciekawsze" to pojęcie względne i nie ma co się czepiać słówek, z pewnością pisanie artów będzie ciekawsze dla humanisty, który nie załapał się na kasę do Auchana, niż dla człowieka zawalonego inną robotą

A dla leniwych: sprzątanie białystok ;]

A dla relaksu możesz zapalić kadzidełka

faceplus_banner_234x60_black.png Punkty FanCop od 3pln / 1k

SPRZEDAM: Volvo S40 1.9D, 2002; 220k przebiegu. Lokalizacja: Białystok; Tel 724-148-596

lena1985 dlatego ciekawsze, bo zakładam, że nie każdy musi robić coś bo musi, a może tak jak ja robić coś co lubi, więc pisanie artów co jest ciekawe dla Ciebie, dla mnie jest dużo mniej ciekawe niż to co ja robie ;)

bardyt a ja myśle, że nie ma znaczenia czy chodzi o pisanie artów, czy o naprawę samochodu, czy budowę domu, poważni ludzie, którzy sie pdejmuja robic coś za pieniądze powinni mieć wiedzę by zrobić to dobrze, a ja profesjonalistów traktuję tak samo niezależnie od tego, czy sprzątają ulicę, budują domy, czy piszą arty

- Reklama -

Co do wykorzystywania, byłyby lepsze stawki, to nie byłoby też tego tematu. Co do cen, nie oczekuję tutaj 30-50 zł za artykuł, do presell page/zaplecz, ale te 3zł to powinno być minimum, co zleceniodawcy płacić powinni.

Zgadzam się, że jest tak dużo wykorzystywania, iż przyszedł czas aby pisać o tym na tym forum.

Może to spowoduje, że nikt już nie będzie się godził na stawkę "poniżej krytyki"?

A wtedy wrócimy do uczciwych stawek na poziomie 3-4 zł.

Ja powiem tak, jak nie otrzymuje swojego minimum, to po prostu zajmuje się swoją inną pracą;)

Trzeba mieć zawsze "kilka drzwi otworzonych", aby potem nie "obudzić się z ręką w nocniku".

Wyjścia są dwa, albo stawki będą zadowalające, albo osoby "odpowiednie na swoim miejscu" będą w większej skali uciekać z branży.

Wybór zleceniodawców, czy chcą pracować z osobami zaangażowanymi i terminowymi, czy osobami które w tydzień wykonają 10 art, po szkole czy zajęciach lub pracy na cały etat.

Aha ja nie zamierzam być konkurencyjna na rynku, bo nie jestem żadnym produktem, ale zamierzam być profesjonalistą, bo jestem człowiekiem.

lena1985 dlatego ciekawsze, bo zakładam, że nie każdy musi robić coś bo musi, a może tak jak ja robić coś co lubi, więc pisanie artów co jest ciekawe dla Ciebie, dla mnie jest dużo mniej ciekawe niż to co ja robie ;)

Ok, przyjmuję wyjaśnienie określenia "ciekawsze".

Ok, przyjmuję wyjaśnienie określenia "ciekawsze".

lena1985 dlatego ciekawsze, bo zakładam, że nie każdy musi robić coś bo musi, a może tak jak ja robić coś co lubi, więc pisanie artów co jest ciekawe dla Ciebie, dla mnie jest dużo mniej ciekawe niż to co ja robie :)

bardyt a ja myśle, że nie ma znaczenia czy chodzi o pisanie artów, czy o naprawę samochodu, czy budowę domu, poważni ludzie, którzy sie pdejmuja robic coś za pieniądze powinni mieć wiedzę by zrobić to dobrze, a ja profesjonalistów traktuję tak samo niezależnie od tego, czy sprzątają ulicę, budują domy, czy piszą arty

Jeżeli nie dysponuję wiedzą na dany temat, na który piszę, przed napisaniem czytam trochę o tym i o tym, a dopiero potem układam sobie to w głowie i przelewam na tekst. Ostatnio coraz więcej widzę tematyk cięższych, o których nie wie się od tak sobie, o których trzeba poczytać, co oczywiście przekłada się na czas i cenę, bo trzeba się do tego przyłożyć. Zresztą pisanie tekstów pod konkretniejsze strony, jak sklepy etc. powinny być lepszej jakości, bez względu na to, czy to presell page czy też zaplecze, jeżeli artykuł nie będzie ciekawy, to spora część Internautów, nawet nie wejdzie przez niego, kiedyś dyskutując na forum, ktoś napisał, że za granicą, stosuje się artykuły po 40zł (już po przeliczeniu) choć to i tak była przykładowa cena, gdyż takie artykuły sensowniejsze, raz, że swoją drogą podnoszą stronę w wyszukiwarce, to dodatkowo rośnie zainteresowanie takim artykułem, osoby linkują potem takie artykuły, rośnie ich moc, tamte przekazują moc linkowi w tekście - przez co powstaje takie koło. W Polsce to również jest stosowane, choć wiadome, że na mniejszą skalę, teraz nie dość, że liczy się jakość, to również i zaangażowanie w dany artykuł, a wiem, że część osób przywiązuje do tego wagę. Raz pisałem dla dziennikarki, to mi napisała, żebym "aż tak bardzo do tego wagi nie przywiązywał" - jednak jak daną rzecz wykonuję to staram się to wykonać jak najlepiej.

Ja powiem tak, jak nie otrzymuje swojego minimum, to po prostu zajmuje się swoją inną pracą:)

Od pewnego czasu, też zacząłem tak robić, po prostu olewam już te stawki, bo ile można.

Macie problemy... Jak się zrobi sobie jakąś renomę, którą niekoniecznie muszą znać wszyscy, ale tylko parę osób zainteresowanych to po pierwsze primo jakaś robota do pisania jest, po drugie primo ma się odpowiednią stawkę. Po trzecie primo, najczęściej teksty za 1zł za 1k znaków to oferty osób, które mają zazwyczaj 1-10 postów na PIO i po otrzymaniu wynagrodzenia się zmywają...

Jeżeli ktoś chce czegoś więcej niż tylko lanie wody, to także raczej nie decyduje się na 1zł...

Spółki | Prawo | Sąd

Macie problemy... Jak się zrobi sobie jakąś renomę, którą niekoniecznie muszą znać wszyscy, ale tylko parę osób zainteresowanych to po pierwsze primo jakaś robota do pisania jest, po drugie primo ma się odpowiednią stawkę. Po trzecie primo, najczęściej teksty za 1zł za 1k znaków to oferty osób, które mają zazwyczaj 1-10 postów na PIO i po otrzymaniu wynagrodzenia się zmywają...

Jeżeli ktoś chce czegoś więcej niż tylko lanie wody, to także raczej nie decyduje się na 1zł...

O jakości to by można było pomówić, bo niektórzy oczekują artykułów na poziomie prac doktorskich w cenie 1zł.

Już nie wspomnę o osobach, które zlecają pisanie artykułów, potem ich nie odbierają, lub też zlecają, czasami się prześle, przed przelewem - może to i błąd, ale mi się zdarzyło, że dobre 2 razy za artykuły nie otrzymałem pieniędzy, a i tak zostały wykorzystane w Internecie.

Jeżeli ktoś przepisuje z książek, to fakt, ceny jak 1-1,5zł to ceny na miejscu, bo nie wysilił się zbytnio, a dwa, skanery posiadają możliwość wyciągania tekstu ze skanu, przez co zeskanowanie kartki to 2 minuty, wyciągnięcie tekstu to minuta, no i weź potem takim płać, nie wiem, czy ktoś to stosuje, ale kto jest sprytny to pewnie tak. Jak sam program do skanów nie ma takiej opcji, to są do tego programy. Nie wspomnę już o tym, że artykułów zerzniętych z książki nie powinno się brać w ogóle, bo to plagiat jakich mało.

bardyt nie rozumiem dlaczego cytujesz mnie, a potem piszesz nie na temat (chyba, że cytat traktujesz jako początek nowej dyskusji, ale wtedy jakoś to by nie miało sensu) tego co cytujesz :)

Ja porownuję naprawę pojazdów, budowę z pisaniem artów w kontekście wykorzystywania podwykonawcy, Ty to negujesz, ja kontrargumentuję, a Ty? No wlaśnie co? No chyba, że cytujesz jedno a piszesz o czym innym :)

Trochę wracając do tematu, sorry, ale do kogo masz(cie) pretensję? Jak świat światem, to zawsze była konkurencja, a kupujący wybiera najniższą ofertę. Często ma coś za co zapłacił, czyli gniota, albo i mniej, wtedy szuka lepszego specjalisty i płaci konkretniejszą cenę. Nikt Ci nie karze pisać po 0,50 do 1,5 za art, pisz w przedziale 5-100, jak będziesz dobry w tym co robisz, napewno znajdziesz kupca, wcześniej, czy później, ale znajdziesz - moje zdanie ;)

- Reklama -

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności