Skocz do zawartości

Wydzielone z Rozrost rynku SEO, a ceny...

lena1985

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 81
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Śmieszna? A może zabawna? Nie zauważyłeś ukrytego sarkazmu w wypowiedziach o konkurencyjności? Jaka szkoda...;) (Żart)

To za ile tworzę teksty to moja sprawa, ja Ci na konto nie zaglądam.

Moich pracodawców interesuje to czy mam dyplomy, może oni zatrudniają wyłącznie specjalistów do tworzenia tekstów, a nie osoby do pisania bla, bla, bla słowo kluczowe bla, bla, bla...:placze: (prowokacja do myślenia).

Każdemu podobają się inne teksty, a wiek nie ma nic wspólnego, z umiejętnościami.

Mówiąc, że pisanie tekstów to strata czasu na pewno zyskujesz "dużo" w oczach wszystkich, tu zgromadzonych copywriterów.

Odnośnie tego, że copywriter nie potrafi stworzyć "własnego projektu www" to ja nie jestem potwierdzeniem, na tę wyssaną z palca tezę.

Aha i nikt tu nie płaczę, tylko zastanawia się jak zdążyć ze wszystkim, bo oferty "godne uwagi" nie mieszczą mi się już na skrzynce:)

ale copywriting jest chyba częścią SEO, bo w seo jest pozycjonowanie, a bez tekstów nie ma pozycjonowania...

[/quote

Pewnie bardyt, bez dobrego opisu strony jak sobie poradzą?

To po co sie udzielasz w tym temacie? Bo na razie jedno, co widze to jak sie wyzalasz przez kilka stron jakie to stawki sa niskie i jak to apelujesz, zeby nikt nie zgadzal sie pisac tekstow za 1,50zl...

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

oj, jakoś będą musieli, ale tak na poważnie, to dobra, koniec o tym, czy copywriting to część SEO czy nie, bo nie o tym miał być temat.

Temat na pewno nie jest na to forum, bo zawsze ktoś

powie 1 zł to świetna stawka za 1000 znaków

tylko dla mnie będzie to wiarygodna wypowiedź dopiero wtedy, jeśli napiszą ją osoba pisząca, a często widzę i słyszę całkiem odwrotne wypowiedzi.

To gdzie Ci pisarze za 1zł zadowoleni ze swoich zleceniodawców?

Ja chętnie podejmę z nimi współpracę za kilka tygodni i na początek podwyżka.

Skoro są oni lepsi niż osoby, które piszą za 3 zł, to warto się zastanowić,

Proszę o namiary lub prywatne zgłoszenia, a przede wszystkim wypowiedź 1 zł to moja wymarzona stawka...

Ci zadowoleni są tylko w głowach zleceniodawców, a jak już naprawdę tacy są, to nie wiem, ale współczuje takim. Rozumiem, że na przykład pierwsze 10 artykułów może być po niższej stawce bo na próbę i tak dalej, ale ciągle? A spróbuj zmienić samemu stawkę, to od razu ktoś napisze, że ma inną tańszą osobę, jednak na mnie akurat te teksty nie działają, bo i tak sądzę, że takie osoby nie mają wtedy nikogo...

dodanie punktu do regulaminu działu ogłoszeń, który brzmieć może następująco: "Minimalna cena za jaką można wykonać tekst 1000 znaków bez spacji to 1.5 zł"
Może mamy jeszcze dowody osobiste i dane firmy sprawdzać?

Jeden wielki płacz, że są osoby które piszą za tanio teksty. To może wreszcie Ci piszący drożej przestaną płakać i zaczną zlecać tym piszącym za grosze, sami zaczną zarabiać na różnicy w cenie.

Równie dobrze można narzekać że Fiat nie sprzedaje samochodów w cenie Mercedesów.

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

To po co sie udzielasz w tym temacie? Bo na razie jedno, co widze to jak sie wyzalasz przez kilka stron jakie to stawki sa niskie i jak to apelujesz, zeby nikt nie zgadzal sie pisac tekstow za 1,50zl...

Udzielam się po to aby uświadomić innym copywriterom, że stawka 3 zł netto to standard na rynku w poważnych firmach pozycjonerskich, agencjach interaktywnych czy u poważnych osób prywatnych.

Chyba patrząc na wypowiedzi obawiasz się skutków dla siebie.

Coprywriterzy dowiedzą się prawdy i nie będzie komu "wciskać" tekstów po 1 zł.

Wypowiedź: "wyżalasz się" jest nie zgodna z prawdą, ja uświadamiam dlaczego stawki są niskie, a właściwie dlaczego są osoby, które dążą do tego aby takie były... a rzeczywistość jest inna.

Oczywiście, że "apeluje" aby się nie zgadzały na stawkę 1 zł. A właściwie wskazuje drogę do tego pisać, aby pisać minumum za 3 zł.

Wiesz, ja nie lubię jak się wykorzystuje innych.

To, że ja mam dobrze nie oznacza, że mam myśleć tylko o sobie.

Mogę pomyśleć, o innych bo oni kiedyś pomyślą o mnie...

Lena nie wiem jaki masz w tym interes, ale myślę, że warto abyś powiedziała sobie basta ;)

Bo temat już się przeciąga ciutkę bezsensownie...

Pisz, za tyle ile Ci odpowiada, a nie upominaj tego tańszego, żeby do Ciebie dołączył bo "jak widać można pisać po x zł"...

pozdrawiam

Del cytat

Ja już podsumowałam dyskusje, tym że należy sobie ustalić własny cennik, z którego jest się zadowolonym.

Ale jak ktoś mnie zaczepia i wmawia, że stawka 1 zł jest zadowalająca dla obu stron...to proszę o dowody w postaci wypowiedzi, osób które piszą za taką stawkę.

No i nie podoba mi się brak szacunku do copywriterów, ale to chyba oczywiste.

Dyskusje można zamknąć, bo wypowiedzi przestały odpowiadać na temat, a stały się wzajemną prowokacją.

no tak, ten temat już powoli nie ma sensu, zresztą od dobrych 2 podstron zaczął się robić "bigos". Ja chciałem uświadomić tylko to, za jakie ceny powinni ludzie pisać i jakie pieniądze powinni ludzie dawać za pisanie. Ci początkujący może wyciągną z tego wnioski - nie wiem kto czytał to, kto nie, ale mam nadzieję, że coś się zmieni, jak nie to trudno i żyje się dalej. Z doświadczenia wiem, że firmy, które się pozycjonują to w większości spore sumy, z których spokojnie da się płacić te 3zł za arta i dalej mieć coś dla siebie, ale po co? Zwykła prosta firma, raz pisała mi o kwocie 5000zł za całość - choć normalnie dało się to zrobić za 600zł. Dlatego myślę, że gdyby część zleceniodawców uderzyła się w pierś i przemyślała to, to by ceny się zmieniły.

Praca przy pisaniu artykułów nie wymaga żadnej wiedzy?

To chyba jakaś prowokacja była?

Bez przesady, kazdy srednio inteligentny czlowiek moze pisac takie artykuly, aby tylko byly poprawne gramatycznie i ortograficzne. Jak nie zna tematu to wchodzi na wikipedie czyta dany fragment i pozniej pisze. Czy ty widzisz tutaj jakis duzy problem? A moze uwazasz ze praca ta powinna byc tak samo platna jak praca np. programistow, grafikow, handlowcow czy pozycjonerow itp? Powiedz mi kto musi miec wieksza wiedze? Kazdy programista, grafik czy handlowiec napisze artykul, ba zrobi to nawet dziecko w podstawowce, ale juz nie kazdy napisze program, zrobi grafike czy bedzie skutecznie sprzedawal. Dlatego praca Wasza niestety ale zawsze bedze slabo platna i podkreslam ze mowie tu o pisaniu artykulow do precli i zaplecz. Niemniej sam uwazam ze kwota ponizej 1,5zl za pojedynczy artykul to nie jest dobra zaplata.

Praca przy pisaniu artykułów nie wymaga żadnej wiedzy?

To chyba jakaś prowokacja była?

Bez przesady, kazdy srednio inteligentny czlowiek moze pisac takie artykuly, aby tylko byly poprawne gramatycznie i ortograficzne. Jak nie zna tematu to wchodzi na wikipedie czyta dany fragment i pozniej pisze. Czy ty widzisz tutaj jakis duzy problem? A moze uwazasz ze praca ta powinna byc tak samo platna jak praca np. programistow, grafikow, handlowcow czy pozycjonerow itp? Powiedz mi kto musi miec wieksza wiedze? Kazdy programista, grafik czy handlowiec napisze artykul, ba zrobi to nawet dziecko w podstawowce, ale juz nie kazdy napisze program, zrobi grafike czy bedzie skutecznie sprzedawal. Dlatego praca Wasza niestety ale zawsze bedze slabo platna i podkreslam ze mowie tu o pisaniu artykulow do precli i zaplecz. Niemniej sam uwazam ze kwota ponizej 1,5zl za pojedynczy artykul to nie jest dobra zaplata.

Ja napisałam artykuły:)

Nie teksty do Pressel Pages, bo te wymagają znikomej wiedzy i tu się zgadzam w 100%.

Teksty zapleczowe?

Tu dużo zależy od wymagań zleceniodawcy.

Ja pisałam teksty zapleczowe po 2 zł/1000 znaków i zajmowało mi to godzinę, czasem 45 minut (10 art w sumie), ale była to tematyka "dzieci i rodzina" gdzie wiedza "sama wypływa z mojej głowy", że tak ta określę.

Pisałam też zaplecza, gdzie musiałam zajrzeć do wyników badań ankietowych, skomentować je ( nie bla, bla, bla) i wyciągnać wnioski na przyszłość (nie bla. bla. bla) wtedy negocjacja zaczynała się od 6 zł za 1000 znaków.

Myślę, że specjalistą nie nazywamy się jeśli piszemy na tematy ogólne, w których każdy ma coś do powiedzenia i wtedy musimy pogodzić się ze "średnim" lub "niskim" wynagrodzeniem. W sumie powinniśmy się cieszyć, że ktoś nam za to bla, bla, bla słowo kluczowe bla, bla, bla płaci.

Ale jeśli posiadamy specjalistyczną, znikomą wiedzą, a poza tym myślimy logiczne ( z wyników badań wynika, że jest to 10% społeczeństwa polskiego- a więc nisza) to możemy oczekiwać stawki

3 zł/1000 znaków w górę.

Przepraszam, ale ja pisałam pracę na poziomie akademickim 10 zł za stronę A4. (ale podwójny odstęp więc jakby 20 zł za 3000 znaków)

Więc nie oczekujcie, że ktoś wam zapłaci za proste teksty 3zł/1000 znaków.

Firma pozycjonerska to zrobi, ale tylko wtedy kiedy będziecie pisać

teksty pod strony zapleczowe, na specjalistyczne tematy lub strony www także na niszowe tematy.

Ja jak mówiłam powinno się płacić 3 zł osobom piszącym teksty, ale musi to być tworzenie tekstów, a nie pisanie tego co mi aktualnie do głowy przyszło.

Del cytat

Ale jak ktoś mnie zaczepia i wmawia, że stawka 1 zł jest zadowalająca dla obu stron...to proszę o dowody w postaci wypowiedzi, osób które piszą za taką stawkę.

No i nie podoba mi się brak szacunku do copywriterów, ale to chyba oczywiste.

eeee ale w czym problem? :)

musisz pisac za 1zl?

a jak tobie facet powie e no ty postawie ci 2 wina jak mi te szafki zaniesiesz na 3 pietro to pojdziesz?

to ze zul pojdzie i jeszcze bedzie zadowolony ze trafila sie 'okazja' znaczy ze ty masz tez isc?

jejku no troche asertywnosci ;)

JA: Miał Pan już nie pisać - tak trudno to zrozumieć, nie życzę sobie już od Pana maili

KLIENT: to po co Pan odpisuje? lubi Pan miec pewnie ostatnie zdanie ..ja również

@lena1985 czy tu na tym forum ktoś zmusza kogoś do pisania artów po 1 zł bo ja tu takiej nie widzę... Osoby piszące znajdują się jakby na rynku pracy a na rynku pracy ludzie ze sobą konkurują masz magistra dostaniesz więcej niż po średniej... Sprawa jest prosta... Nie chcesz pisać artów po 1 zł a nie możesz znaleźć nikogo kto zapłaci więcej może warto zmienić branże... Rynek potrzebuje dobrych projektantów stron, dużo jest ofert dla programistów pod aplikacje na iPhony jak i programistów w innych językach... Sam miałem ostatnio problem poszukując specjalisty od django...

Nie radzisz sobie w danej branży zmień branże może warto zaryzykować a zlecenia będą pewne... To nic że nie będziesz tymczasowo zarabiał/ała pieniędzy ale jak już będziesz specjalistą w danej dziedzinie to bądź pewna/ny że w zleceniach będziesz mógł/mogła przebierać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności