Skocz do zawartości

Wydzielone z Rozrost rynku SEO, a ceny...

lena1985

Rekomendowane odpowiedzi

Lena1985, dopiero od niedawna na rynku, a jak widać dysponujesz ogromną wiedzą (albo Ci się tylko wydaje).

Pozycjonerzy mogą zlecać teksty komu chcą, nawet dzieciom z podstawówki, jeśli jakość będzie spełniała wymagania. Sama pewnie nie pójdziesz po bułkę do sklepu, gdzie kosztuje 2zł, tylko do biedronki kupić za 20gr;).

Narzędzie do kompleksowego wsparcia działań SEO - https://senuto.com

Darmowe narzędzie do w pełni automatycznej wyceny pozycjonowania

• Odpowiedzi 81
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

To czemu różni producenci bułek mają tak zróżnicowane ceny? Nie chodzi o trud i nie chodzi o skład czy ilość objetościową składników.

Chodzi o coś zupełnie innego...

- Reklama -

Podatki we Wrocławiu: biuro podatkowe wrocław

Miejscówa do parkowania przy Okęciu: parking okęcie

Ja mysle, ze problem jest jeszcze w czyms innym. Wiele osob sie tu burzy, ze mozna teksty kupic za 1zl lub nawet 50gr. Tylko, ze sa to smieciowate teksty do smieciowatych katalogow/precli. Nikt nie bedzie zlecal prawdziwym copywriterom pisanie glupot, ktore maja odrobine lepiej wygladac niz teksty z automatow. W preclach i katalogach liczy sie ilosc, a jakosc ma byc minimalna by ja zatwierdzil moderator. Dodatkowo wiele jest niemoderowanych wiec tam mozna wrzucac co popadnie.

Natomiast jak sa potrzebne porzadne teksty to jest wtedy potrzebny copywriter. I copywriter z prawdziwego zdarzenia to nie pisze tekstow do precli tylko porzadne artykuly na dany temat, ktore sa przeznaczane do zamieszczenia na wlasna strone lub tez na inne pokrewne strony jako tzw. artykul sponsorowany. Wtedy mozna mowic o stawce 5zl i wiecej. Bo do precli to mozna stukac 1000 znakow jakie akurat nam na mysl przyjda, a sa zwiazane z danym tematem.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Sprostowanie Leny:

Informuję wszystkie osoby biorące udział w dyskusji, że moje wpisy w tym temacie nie dążyły do tego, aby zleceniodawcy płacili za teksty Pressel Pages, jak za artykuły tematyczne na strony www.

Czytając pierwszy raz temat zrozumiałam, że rozmawiamy właśnie o artykułach tematycznych, a nie o tekstach Pressel Pages, co wynika z dzisiejszej ponownej analizy tematu.

Autor świadomie lub nieświadomie wprowadził mnie w błąd, bo artykuł tematyczny to nie to samo, co tekst do Pressel Pages.

Teksty do Pressel Pages pisałam sama, na swoje potrzeby i powiem tak (co będzie całkowitą prawdą) : Napisanie tekstu 1000 znakowego i włożenie do niego słowa kluczowego zajmowało mi 2-3 minuty ( nie, nie robię sobie żartów – takie są moje doświadczenia). Myślę więc, że napisanie minimum 20 tekstów w godzinę i otrzymanie wynagrodzenia 20 zł/ h nie jest najniższą krajową ( nie możemy więc mówić o wyzysku, co było tutaj sugerowane). Ja sobie wynagrodzenie nie wypłacałam za pisanie tych tekstów (świadomie nie używam słowa artykuły), ale wiem jaka była moja miesięczna oszczędność.

Apelowanie z mojej strony, o to aby zapłacić minumów 3 zł/1000 znaków było związane właśnie z tą pomyłką. Po kilku rozmowach prywatnych z osobami biorącymi udział w dyskusji, wiem że nikt nie zaproponowałby 1 zł/1000 znaków za artykuł tematyczny.

Taki artykuł wymaga specjalistycznej wiedzy ( można ją zdobyć na studiach lub w życiu), czasu spędzone w bibliotece, przeczytaniu książek i czasopim, a także wysunięciu własnych wniosków. Artykuły takie są publikowane na stronach www lub, jako artykuły do przedruku. Firmy pozycjonerskie, agencje interaktywne proponują takie zlecenia za stawkę minimum 3 zł netto, a także robią to osoby prywatne...

Nie są to jednak artykuły, które może napisać każdy, tak jak w przypadku tekstów Pressel Pages. Nie można więc oczekiwać, że zapłaci się za nie tak jak za artykuł tematyczny.

Ja rozumiem, że poświęcacie swój czas na napisanie "precelka", ale zastanówcie się jaką jakość ma ten produkt? Produkt, który może wykonać każdy.

Jeśli uważacie, że piszecie artykuły tematyczne to proszę się o zgłaszanie osób, które dobrze czują się w tematyce dietetyka ( nie mylić z dietą odchudzającą, tabletkami na odchudzanie itp), medycyna ( nie mylić z opisami chorób, poradami o leczeniu domowym), a przede wszystkim niedowaga ( nie mylić z niedożywieniem, anoreksją i bulimią). Z góry informują, że nie potrzebuję "specjlalistów od wszystkiego, czyli do niczego". Proszę nie pisać z pytaniem: "A jak ma ten artykuł wyglądać?", bo zakładam że osoby zgłaszające się mają i wiedzę i doświadczenie. Wiek nie jest żadną granicą, współpracowałam z osobą niepełnoletnią, która pisała bardzo dobre teksty z tematyki biologia. Na koniec informacja: Artykuł tematyczny to nie artykuł wyssany z palca, tylko poparty faktami, badaniami, opiniami specjlalistów ( nie zabraniam cytowania). Stawka jest znana, bo pisałam ile ja dostaję za artykuł tematyczny ( więc nie zgodzę się z tym aby płacić więcej). Na start 3 zł/1000 znaków, ale artykuł powinien mieć minimum 3000.

Pozdrawiam, Lena.

Ja mysle, ze problem jest jeszcze w czyms innym. Wiele osob sie tu burzy, ze mozna teksty kupic za 1zl lub nawet 50gr. Tylko, ze sa to smieciowate teksty do smieciowatych katalogow/precli. Nikt nie bedzie zlecal prawdziwym copywriterom pisanie glupot, ktore maja odrobine lepiej wygladac niz teksty z automatow. W preclach i katalogach liczy sie ilosc, a jakosc ma byc minimalna by ja zatwierdzil moderator. Dodatkowo wiele jest niemoderowanych wiec tam mozna wrzucac co popadnie.

Natomiast jak sa potrzebne porzadne teksty to jest wtedy potrzebny copywriter. I copywriter z prawdziwego zdarzenia to nie pisze tekstow do precli tylko porzadne artykuly na dany temat, ktore sa przeznaczane do zamieszczenia na wlasna strone lub tez na inne pokrewne strony jako tzw. artykul sponsorowany. Wtedy mozna mowic o stawce 5zl i wiecej. Bo do precli to mozna stukac 1000 znakow jakie akurat nam na mysl przyjda, a sa zwiazane z danym tematem.

Zgadzam się w 100%. Zaszło tu poważna pomyłka. Autor 'bardyt' uznał, że tekst Pressel Pages= artykuł tematyczny. A pisanie 'precelków' nie ma nic wspólnego z copywritingiem i ambitnymi tekstami.

Ja nie potrafię napisać śmieciowego artykuły dlatego też nie oferuję się po 1,50 za 1000 znaków. Zrobiłbym sobie straszną wodę z mózgu. Jeżeli są osoby, które potrafią pisać niskiej jakości teksty oraz osoby, które takich tekstów potrzebują to wszystko jest w porządku. Ci bardziej ambitni i tak zwrócą uwagę na jakość, a nie na cenę.

Zgadzam się ambitniejsza osoba będzie myśleć, aby promować stronę poprzez artykuły do przedruku, ebooki, e-ziny, blogi tematyczne...

Ja pisałam początkowo teksty Pressel Pages, ale uznałam że lepiej pominąć taką "śmieciową" formę promocji.

Oczywiście są "lepsze" katalogi Pressel Pages, ale do nich dodaje się 1-2 wpisy dziennie i nie ma wtedy potrzeby zlecenia komuś tego z zewnątrz, tym bardziej że będzie się na jakość narzekać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności