Skocz do zawartości

Jak sprawdzić programistę?

Daniello

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam taką sytuację - właśnie skończyłem studia wyższe. Od kilku lat interesuję się grafiką komputerową, pracuję w sumie od 3 lat jako freelancer. Nie zarabiam kokosów, ale 1000-1500zł na miesiąc mi wpadnie, co dla studenta było fajnym dodatkiem do życia :)

Postanowiłem spróbować sił we własnym biznesie. Skończyłem zarządzanie i marketing, jak mówię, w grafice jestem oblatany, ale kompletnie nie mam pojęcia nt. programowania. Postanowiłem otworzyć firmę, która będzie oferowała tworzenie stron internetowych (layouty sam jako tako potnę) i mam wielki problem: jak sprawdzać programistów?

Jak mówię - kompletnie się na tym nie znam, strony będą wykonywane dla klientów, skąd mogę wiedzieć, że pracownik (zatrudniony na umowę zlecenie na początku, bo firma będzie w AIP) zrobi robotę najlepiej, jak tylko potrafi?

Myślę, że wielu z Was ma podobne dylematy. Być może jakieś małe cmsy ktoś z was napisze, ale pewnie jako właściciele firm (których na forum pewnie paru jest), zatrudniacie programistów,a sami np na pozycjonowaniu się skupiacie.

Da się w ogóle tak działać? Da się stworzyć swój własny cms, zlecając go pracownikom, a nie mając pojęcia, jak tak na prawde można to sprawdzić? Bo coś może działać, ale ja nie wiem, czy np kodu nie dało się lepiej napisać, może jakoś bezpieczniej, bardziej zoptymalizowanego..

Nie mam niestety żadnego znajomego programisty i to chyba jest kłopot. Z drugiej jednak strony, chyba wielu właścicieli firm bezgraniczne ufa swoim pracownikom..Nie mowie tylko o branzy internetowej, ale także takiej 'przyziemnej', np dużo firm ma własnych księgowych itd..

Jak sądzicie, da się jakoś to pogodzić, pogodzić brak wiedzy nt programowania, a więc poniekąd brak możliwości obiektywnego i dokładnego sprawdzenia pracy pracownika z założeniem własnej firmy?

Sam tego raczej nie zweryfikujesz- albo musisz dokładnie wczytać się w CV i je zweryfikować dzwoniąc po poprzednich pracodawcach, albo zdać się na łut szczęścia. Są też jakieś gotowe proste zadania testujące programistów(trzeba poszukać) podczas rekrutacji- ale w ocenie rozwiązań musiałby Ci pomóc doświadczony programista. Ewentualnie, możesz zlecić rekrutację zewnętrznej firmie- ale zakładam, że takie wyjście nie wchodzi w grę :)

Nie oczekuj jak od pracownika roboty możliwie najlepszej (jak na jego umiejętności), ale po prostu dobrze wykonanej. Samemu jesteś w stanie sprawdzić jedynie oprogramowanie pod kątem błędów, Twoi klienci być może Ci w tym pomogą.

Jestem w podobnej sytuacji, też się nad tym zastanawiałem. Najgorsze jest określenie czasu pracy potrzebnego na zaprogramowanie danej funkcji, modułu itp. Człowiek może robić przez pół dnia coś, co można było napisać w 30 minut, a Ty mu nic nie powiesz... bo nie masz o tym pojęcia. Dlatego wydaje mi się, że jedynym rozsądnym wyjściem z sytuacji jest nauczyć się podstaw danej dziedziny (w tym przypadku programowania) lub po prostu znaleźć zaufanego specjalistę i podsunąć mu raz na jakiś wykonany projekt do weryfikacji.

Sam tego raczej nie zweryfikujesz- albo musisz dokładnie wczytać się w CV i je zweryfikować dzwoniąc po poprzednich pracodawcach, albo zdać się na łut szczęścia. Są też jakieś gotowe proste zadania testujące programistów(trzeba poszukać) podczas rekrutacji- ale w ocenie rozwiązań musiałby Ci pomóc doświadczony programista. Ewentualnie, możesz zlecić rekrutację zewnętrznej firmie- ale zakładam, że takie wyjście nie wchodzi w grę :)

"Problem" w tym, że raczej będę celował w osoby bez większego doświadczenia w pracy w firmie. Chodzi głównie o pieniądze - doświadczony pracownik musi solidnie zarabiać, a młodzi zdolni (których nie brakuje, którzy mają portfolio) jednak z pensji 2000-2500zł na początek zadowoleni będą (nie mówię o Warszawie, ale o 400-tu tysięcznym mieście).

" Dlatego wydaje mi się, że jedynym rozsądnym wyjściem z sytuacji jest nauczyć się podstaw danej dziedziny (w tym przypadku programowania) lub po prostu znaleźć zaufanego specjalistę i podsunąć mu raz na jakiś wykonany projekt do weryfikacji."

Na naukę programowania niestety nie mam czasu oraz chęci (i zdolności). O małe projekty się nie boję, ale żeby porządnie na rynku móc działać, to chciałbym mieć takie produkty, jak np jakiś własny CMS sklepu, coś bardziej skomplikowanego. No ale może na początku lepiej w sumie odkupić od kogoś jakiś sprawdzony cms, mieć do tego prawa autorskie, a gdy funduszy przybęcie, zatrudnić jednego lepszego speca..

Programisty przed zatrudnieniem nie da się inaczej sprawdzić jak po referencjach lub jego projektach.

Da się. Dajesz jeden mniejszy projekt na umowę zlecenie i sprawdzasz jak wykonany i w jakim czasie.

Nieruchomości bez pośredników? Tylko NoBroker.pl - platforma ogłoszeń bezpośrednich.

Dokładnie, to jest najlepszy sposób na sprawdzenie umiejętności i czasu jaki potrzebuje na napisanie danej aplikacji programista. Kolejna sprawa, już nawet nie musi to być coś dla klienta, tylko dać mu coś do zrobienia co sprawdzi jego umiejętności o których mówił. Najlepiej, aby to była aplikacja w której musi użyć każdy z języków które potrafi.

Równie dobrze, możesz wziąć próbkę kodu napisanego przez programistę, i dać do oceny np na forum.php.pl, dzięki temu będziesz wiedział na czym stoisz :)

Ja czarno widze ten Twoj pomysl. Wg. mnie przy tworzeniu stron najwazniejszy jest wlasnie kod. Zrobisz layout, programista to zlozy w calosc, ale klient zaraz zacznie wymyslac - ze mu nie pasuja linki po lewej, chce miec po prawej, ze chce miec ksiege gosci, ze chce miec komentarze itp. Wtedy Ty bedziesz musial dzialac jako posrednik miedzy klientem a programista i moze sie to okazac strasznie klopotliwe i malo oplacalne.

Pomysl lepiej nad sprzedaza samych layoutow i ew. proponuj jakiegos programiste, ktory to zlozy w calosc i da Ci jakis % od polecenia.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Z tego co ja wiem. to klient musi najpierw wszystko zaakceptować w tym lay i jego układ, więc wiele nie wymyśli po wcześniejszej akceptacji. A zanim nie zaakceptuje laya w całości, to nie ma sensu do ciąć, bo sobie tylko roboty narobimy, gdy będzie chciał coś w układzie zmienić.

W moim wypadku jest tak, że dostaję pełną specyfikacje danego projektu i wszystko robię zgodnie z nią, oczywiście wtedy kiedy klient stwierdzi, że to już wszystko. Może być też tak, że klient da specyfikacje i jak już robimy, to wtedy zaczyna wymyślać, a może to usunąć, a może to dodać.

Osobiście spotkałem już się z osobami, które co chwile coś innego wymyślały. Przykładowo chce jakąś funkcję np w CMS, zrobimy to wszystko, bierzemy się za kolejną rzecz, a on zacznie wymyślać, aby połowę tam pozmieniać. No i oczywiście później zdziwienie, że programista nie potrafi się wyrobić w czasie.

Równie dobrze, możesz wziąć próbkę kodu napisanego przez programistę, i dać do oceny np na forum.php.pl, dzięki temu będziesz wiedział na czym stoisz
Co za nonsens! Owszem na przedmiotowym forum są znawcy PHP, ale nie stanowią jakieś wyroczni tak samo co do kodowania nie ma jednej możliwej drogi - schematu. Ten co koduje w zend FW widząc iny sposób kodowania powie, że jest beee itd... Parafrazując podany przez Ciebie sposób Twój szef musiał by ciebie od razu wywalić z pracy, bo nie potrafisz korzystać z jquery, a to takie proste. :)

Tak, czy inaczej nie tędy droga...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

@P.S. Bo mój szef wymaga ajax

I tymi słowy sam sobie wystawiasz świadectwo znajomości zagadnienia...

Ale mniejsze z tym i jak mawiał Sokrates "wiem, że nic nie wiem"...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

grafik niech sie zajmie grafika. po co szukasz kodera, zacznij reklamowac sie jako grafik, jest mnostwo ludzi ktorzy chetnie kupia layout i dadza go pozniej swojemu zaufanemu progamiscie. jak bedziesz miec ciekawe portfolio to sami progamisci beda sie zglaszac, gdyz niestety dobrych grafikow jest jak na lekarstwo.

Nauka angielskiego online - https://www.e-angielski.com

pandha 100% się z Tobą zgadzam :wacko:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności