Skocz do zawartości

[start-up] - SeeTheStats.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawy projekt - życzę powodzenia.

Ale też kilka uwag ;)

Zmieniłbym regulamin i dodałbym, kto jest strona (w tej chwile seethestats.pl - to znaczy nikogo ;)) - wolę wiedzieć, kto ma dostęp do moich danych GA.

Podobno domena seethestats.pl IMHO powinno mieć jawne dane w WHOIS.

Jeśli budżet pozwala - logowanie przez https/SSL byłby przydatne.

@Przeraża mnie trochę Wasze podejście.

Czego się spodziewałeś - pieśni pochwalnych. Serwis ma taką, a nie inna funkcjonalność która dla osób zajmujących się pozycjonowaniem nie jest w zadzie potrzebna. Jeśli dwie strony będą wymagały od siebie statystyk na pewno się z tym uporają bez pośrednictwa twojej usługi.

No właśnie szczerze mówiąc trochę chciałem sprawdzić, czy następujące myślenie jest bardziej ogólne. Otóż pisząc do jednej z firm pozycjonującej maila z prośbą o wycenę pozycjonowania naszego serwisu wspomniałem również, że SeeTheStats.pl warto polecać ich klientom, którzy nie będą musieli parać się z logowaniem i klikaniem GA, tylko w prosty sposób będą mogli oglądać swoje statsy. Oto, jaką odpowiedź uzyskałem:

" Nie oferujemy i nie będziemy oferować statystyk z liczby wejść czy też innych współczynników. Z doświadczenia wiemy, że wiąże się to z niekończącymi telefonami i mailami od Klientów typu: dlaczego we wtorek mieliśmy 200 wejść, a w piątek tylko 7, dlaczego internauci nie przechodzą w następne podstrony itp."

Nie do końca zgadzamy się z tym stanowiskiem i stąd próby przekonania środowiska SEO do podjęcia bardziej otwartej współpracy z ich klientami poprzez właśnie oferowanie im SeeTheStats.pl.

W jaki sposób zamierzacie się utrzymać skoro narzędzie jest darmowe?

Jeżeli chodzi o model biznesowy, to w tej chwili trudno jest mówić o szczegółach, niemniej jednak najprawdopodobniej będzie on oparty o premium content, czyli podstawowe, bezpłatne funkcjonalności oraz dodatkowe płatne (np. rzadziej wykorzystywane statystyki lub generowanie określonych raportów). W tej chwili nie jest jeszcze ustalony termin wprowadzenia usług typu premium.

Mało ludzi tutaj utrzymuje się z szeroko rozumianej reklamy. Petycjonerzy są z natury nieufni - normalne jest rozumowanie: "ja mam dane 300 klientów ale swoich nie udostępnienie" jakby z nich nie wynikało, że jest tyluż gotowych jest zaufać. Patrząc ile ludzi tu podaje swoje dane (ponad 150 000): https://stat24.com/pl/ranking/?c=0〈=pl można powiedzieć, że rynek jest szeroki. (w stat24 nie każdy pokazuje liczby, ale łatwo je estymować z rankingu ogólnego).

Cześć Marcinie,

No właśnie przeraża mnie trochę ta Wasza nieufność. I podjęliśmy próbę z nią trochę powalczyć ;-))).

W Stat24 szczegółów nie ma - te ich rankingi są bardzo ogólne i informacje tam zebrane do niewielu chyba rzeczy mogą się przydać.

Co do krytyki GA - ciekawe, że tak wszyscy ich krytykują, marudzą, stękają - a ich tak prawie wszyscy na tym jadą.

Na popularność mają niestety bardzo nikłe szanse z uwagi na to, że oferują wyjątkowo niszową funkcję. Druga sprawa to, że choć statystyki GA są bardzo dobre i za free dużo userów mimo wszystko nie chce z nich korzystać w obawie, że "google będzie wiedzieć za dużo" ich serwisach .

PS: Sam system jest interesujący - niestety nazwał bym go dla "hobbystów" ;)

Niszowa funkcja? Naszym potencjalnym klientem jest każda witryna na świecie, której właściciel sprzedaje powierzchnię reklamową i potrzebuje chwalić się swoimi statystykami. O jakiej niszy więc mowa?

Niszowa funkcja? Naszym potencjalnym klientem jest każda witryna na świecie, której właściciel sprzedaje powierzchnię reklamową i potrzebuje chwalić się swoimi statystykami. O jakiej niszy więc mowa?
Czytaj ze zrozumieniem to co napisałem. Instalacja GA nie jest wymogiem by istnieć w sieci i sprzedawać reklamy. Co więcej nie jest też jedynym systemem do prowadzenie statystyk.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności