Skocz do zawartości

Nowy system wymiany linków - zarys

Kojotek_OX

Podstawowe pytania  

138 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy płatny system ma sens?

• Tak
      59
    • Nie
      39
    • Nie mam zdania
      9
  2. 2. Ile może kosztować przyłączenie się do systemu?

• 150 zł
      37
    • 250 zł
      8
    • 400 zł
      12
    • Inna
      50
  3. 3. Co powinno być kluczowym założeniem systemu?

• Jakoś stron
      85
    • Ilość stron
      41
    • Łatwość przystąpienia do systemu
      23
    • Jakość moderacji
      61
    • Duży site w systemie
      17
    • Inne
      24

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Bardzo poważnie zastanawiam się nad udostępnieniem w najbliższym czasie globalnego systemu wymiany linków SWL ale opartego na zasadach prywatnych systemów (w tym przypadku mowa o OmniMAX). Podstawowe założenia jakie chciał bym zawrzeć w takim systemie to:

1 - Przystąpienie do globalnego systemu jest absolutnie dobrowolne jeśli mamy już działający systemem OmniMAX

2 - Przystąpić do globalnego systemu mogą tylko płatne wersje systemu (Pay/PRO/PLUS (+))

3 - Każdy właściciel swojej kopi systemu będzie decydował sam o tym które jego strony linkujące mogą wyświetlać linki innych osób, decydował jakie zasoby systemowe na to przeznacza, decydował co będzie się na jego stronach wyświetlać

4 - Nie będzie tu żadnych opłat za linki etc jak to jest w SWL publicznych zasada będzie prosta "wyświetlasz czyjegoś linka na 10 domenach i w każdej domenie dajesz 10 lokalizacji otrzymujesz do wydania 10 pkt domenowych i 100 pkt linkowych - daje Ci to prawo do wyświetlania swojego linka na 10 innych domenach w 100 lokalizacjach" 10 pkt linkowych = 1 pkt domenowy lub 1 pkt domenowy = 10 pkt linkowych - przy ustawianiach jakie podałem wcześniej, jeśli parametry będą inne to przeliczniki też.)

5 - Zanim jakakolwiek strona zostanie przyjęta do systemu globalnego będzie mocno sprawdzana np na ilość linków wychodzących, unikalność treści etc

6 - Na pewno będzie to płatne rozwiązanie gdyż darmowych jest naprawdę sporo, a wydaje mi się że brakuje tak naprawdę czegoś wartościowego gdzie administracja nie będzie czerpała korzyści z mocy systemu, ale zarabiała konkretną $ za sprzedaż i tym samym konkretnie przykładała się do swoich obowiązków. Dodatkowo uda się wyeliminować wszystkie śmieci bo jak już ktoś zapłaci to raczej wie za co płaci i będzie się starał utrzymać odpowiedni poziom (tak myślę :) )

7 - Nie będzie bazaru pkt i programów partnerskich (bazar to zaproszenie dla śmieci a program partnerski to strata na mocy)

8 - Osoba chcąca emitować swój link będzie mogła sama wybrać domeny gdzie by chciała mieć ten link (na podstawie dokładnych danych bez nazwy domeny)

9 - Zanim ktokolwiek zobaczy domeny z jakich może skorzystać będzie sam musiał coś udostępnić

10 - Będzie opcja informowania o nowych domenach w systemie jeśli będzie ona spełniała wcześniej określone warunki (nie będziemy musieli ciągle zajmować się sprawdzaniami czy jest coś nowego co by nas interesowało)

To już jest :D

Teraz pytanie czy jest w ogóle zainteresowanie takim systemem i czy czegoś jeszcze by wam brakowało aby przystąpić do niego ?

PS: Jeśli chodzi o samą funkcjonalność systemu po stronie użytkownika końcowego można się z nią zapoznać na stronie projektu https://www.omnimax.pl

Pozdrawiam

Pozycjonowanie Stron Nie dla Leszczy ;)

• 2 tygodnie później...

W ankiecie jest pytanie:

Ile może kosztować przyłączenie się do systemu?
spora osób podało kwotę inną i teraz moje pytanie

Jak rozumiecie tą właśnie opcję?

a) koszt wykupienia dostępu do globalnego systemu

;) koszt wykupienia licencji na oprogramowanie

Jeśli A to jaka kwota była by sensowna żeby odstraszyć dzieci neo ale nie zrobić kwoty zaporowej dla użytkowników?

Jeśli B to czy uważacie że 150 zł za licencję to dużo?

Kilka osób zasugerowało mi pomysł że wpłata powinna być kaucją zwrotną po x miesiącach przebywania w systemie globalnym jako gwarancja jakości - co o tym pomyśle sądzicie?

Jeśli ktoś faktycznie myśli poważnie o takim systemie zapraszam do pobrania najnowszej wersji żeby się z nią zapoznać (to nic nie kosztuje) i wyrazić tutaj swoją opinie - szkoda tracić czas na coś z czego prawie nikt nie będzie korzystał.

• 3 tygodnie później...

150 zeta biorą w Syropie, nie jest to dużo - sam Syrop się jakoś kręci, widać nie jest to cena zaporowa

Za porządny system nie żal mi wydać nieco więcej niż owe 150

Wartościowych systemów jest nie wiele, jest full miejsca na rynku na kolejny ale tylko porządny

jak to ma być jakieś puciu puciu to olać

• 2 tygodnie później...

Oj nie nie nic nie odłożyłem ;) Projekt jest gotowy do startu w przeciągu max 24h - nie chcę zrobić falstartu z systemem. Na razie tylko 4 osoby testują system globalny i na bieżąco nanosimy poprawki w funkcjonalności (przewidywana premiera jest datowana na wersję 1.5.0 omnimax)

W temacie bazaru: Może i mobilizuje ludzi do działania, ale moim zdaniem mobilizuje do budowania stron pod system bez wartości - a idea tego systemu ma być porządne zaplecze z którego się korzysta a nie stawia pod potrzeby systemu. Oczywiście chętnie wysłucham waszych opinii na ten temat

PS: Hosting myślę że w tym projekcie też będzie przydatny :D

To teraz powinniśmy moim zdaniem dokładnie określić co to jest porządne zaplecze. Czy np strona na domenie z prawdziwym PR 3, 4 lub wyższym z oryginalnym tekstem 10-15 podstron ma mniejszą czy większą wartość jako zaplecze od strony z np. PR 0 lub 1 z zadbaną grafiką oryginalnym tekstem, dużą ilością podstron na bieżąco aktualizowaną.

I druga sprawa to Ty określasz jakie strony będą w systemie. Jeżeli ktoś ma stronę, która spełnia wymagania systemu to dlaczego mu zabronić zarobić przez bazar? Przecież to w żaden sposób nie osłabi systemu. Wszystko zależy od jakości moderacji

To teraz powinniśmy moim zdaniem dokładnie określić co to jest porządne zaplecze. Czy np strona na domenie z prawdziwym PR 3, 4 lub wyższym z oryginalnym tekstem 10-15 podstron ma mniejszą czy większą wartość jako zaplecze od strony z np. PR 0 lub 1 z zadbaną grafiką oryginalnym tekstem, dużą ilością podstron na bieżąco aktualizowaną.

Ja stawiam na automatykę - pracujemy nad systemem który będzie określał wartości stron (coś na wzór wyceny domen) tylko że jego zadaniem będzie odfiltrowanie "śmiecia" tak żeby w dalszej części dopiero admin oceniał strony. Jednym z czynników jakie będzie brany głównie przy stronach będzie ich IP i jak u siebie będzie można mieć nawet 300 domen na 1 IP tak już do publicznej puli tego się nie wrzuci. Sam PR jest bez znaczenia dla mnie i jedyna korzyść jaka będzie wynikała z wstawiania stron z prawdziwym PR to pierwszeństwo w wyborze lokalizacji dla swoich linków u innych. Czas pobytu w systemie też będzie premiowany na równi z PR czyli dobicie się w kolejce będzie możliwe dla każdej osoby (i jeszcze kilka innych parametrów) i tu od razu dochodzimy do twojego kolejnego pytania

I druga sprawa to Ty określasz jakie strony będą w systemie. Jeżeli ktoś ma stronę, która spełnia wymagania systemu to dlaczego mu zabronić zarobić przez bazar? Przecież to w żaden sposób nie osłabi systemu. Wszystko zależy od jakości moderacji

W systemie nie ma pkt takich jak są w SWL publicznych więc nie ma bazaru (jeśli nikt u ciebie nie będzie chciał mieć linków to i Ty u nikogo nic nie wyświetlisz - system reputacji) - stawiamy na jakość i bezpieczeństwo i na przyjmowanie tylko stron własnego prawdziwego zaplecza o które się dba a nie stawiane na potrzeby systemu. Możliwe że jest to szczał w stopę samemu sobie ale wolę mieć 20 userów w systemie którzy wkładają wartościowe zaplecze (nie robione na potrzeby systemu) i też otrzymają linki na wysokiej jakości zapleczu niż tonę mało wartościowych stron stawianych pod system jak to ma miejsce teraz. Tak więc moją koncepcją nie jest publiczny system ale zbudowanie społeczności małych, średnich i dużych firm / osób prywatnych która wzajemnie się wspiera udostępniając CZĘŚĆ swojego PRYWATNEGO zaplecza z którego sami korzystają.

Wgląd do stron "publicznie" dostępnych też będzie restrykcyjny i nie każdy sobie tam zaglądnie - jeśli administracja uzna usera za mało bezpiecznego może tylko udostępnić część listy itd. Podstawą działania systemu jest omnimax (omnimax.pl dla przypomnienia) który jest przeznaczony dla prywatnego zaplecza userów, a nie do stawiania kolejnych masówek.

Żeby nie być goło słownym takich ludzi u nas nie chcemy: https://www.forum.optymalizacja.com/index.php?showtopic=78943 zamiast skupić się na SEO i dobrym zapleczu to myślą tylko o $

• 3 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności