Skocz do zawartości

dotacje na e-biznes (tak zwane Dzialanie 8.1)

kangurrr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam parę pytań odnośnie dofinansowania z unii na e-biznes(tak zwane działanie 8.1). Czy ktoś wie kiedy rusza tura w 2010 roku? Jeśli rusza oczywiście. I czy ktoś mógłby napisać dokładniej o co w tym chodzi. Mam parę pomysłów na portal. Jeśli chciałbym ubiegać się o dofinansowanie na stworzenie powiedzmy portalu regionalnego to czy jest taka szansa? Czytałem że można dostać pieniądze na stworzenie portalu, sprzęt, oprogramowanie, lokal, reklamę i nawet wypłaty dla ludzi? Czy to za pięknie nie wygląda?

Pozdrawiam Serdecznie

:P

ebialystok.pl - Firmy Białystok

Nowy branżowy katalog firm województwa Podlaskiego to Podlasie Online.

Sale weselne Białystok to miejsce gdzie zorganizujesz imprezę okolicznościową.

I i II tura w 2009 to była zupełna bajka, ale do czasu. We wspomnianych dwóch turach ludzie nawyciągali gigantyczne pieniądze, bo można było na prawdę łatwo. Ja pisałem wnioski pod III turę i już tak łatwo nie bylo, a Ci co wcześniej zrobili to nierzetelnie to mieli problem bo zaczęły się kontrole. A przy takich pieniądzach to ta kontrola..... Urząd skarbowy to pikuś ;) tzn Pan Pikuś . Nie licz na łatwe pieniądze. Ileś na pewno można kombinować ale bez przesady. Pamiętaj, że pensje możesz dostawać na pracowników ale po tych dwóch latach, które najcześciej obejmuje projekt , musisz przez 3 lata utrzymać zatrudnienie na tym samym poziomie (ta zasada została wprowadzona pare tygodni przed III tura).

Ogólnie na początku wydaje się bardzo pięknie, ale wcale tak nie jest. Pieniądze dostajesz w formie refundacji. Mimo tego co piszą na stronach czasami możesz czekać i kilka miesięcy. A i zobowiązania masz. Np wskaźniki, które określasz w projekcie. Musisz je osiągnać. Nie możesz dać zaniżonych bo wtedy Twój projekt nie przejdzie.

Sam musisz zdecydować co zrobisz. Ja pisałem dwa wnioski - jeden dla siebie, drugi na zlecenie. Swojego nie złożyłem w ostatniej chwili. Pamiętaj, że jest to uwiązanie na 5 lat :D

Pisząc projekt koszty wyniosły mi ponad 550 000 zł . Po zrezygnowaniu jak już liczyłem ile muszę swoich pieniędzy wydać, żeby osiągnać takie wyniki to się okazało, że zmieszczę się w kilkudziesięciu tyś. - czyjeś łatwiej się wydaje....

I pamiętaj, że pomysł na fajny portal a raczej wortal to nie wszystko. Musi być innowacyjny, czyli coś czego jeszcze nie ma. Im mniejsza kasa na wniosku, duża liczba pracowników, coś związanego z edukacją - tym większe szanse, że dostaniesz. Pierwsze co jest sprawdzane to poprawność wniosku. Dopiero później sprawdzana jest wartość merytoryczna.

Jeśli zdecydujesz się taki wniosek składać to możesz w nim uwzględnić pracownika ( a raczej firmę ) do zajmowania się Twoim projektem, bo po podpisaniu umowy to jest bardzo dużo roboty papierkowej, bo każdy zakup, który ująłeś we wniosku np laptopa to musisz zorganizować przetarg albo wysłać kilka zapytań o cenę do różnych firm.

PS. Może być strona regionalna :)

Przedstaw swój Pomysł na biznes i pozyskaj inwestora

PIT online bardziej przyjazny niż e-deklaracje

Szukam inwestora, żeby zrealizować swoje pomysły na biznes

Witam,

Mam parę pytań odnośnie dofinansowania z unii na e-biznes(tak zwane działanie 8.1). Czy ktoś wie kiedy rusza tura w 2010 roku? Jeśli rusza oczywiście. I czy ktoś mógłby napisać dokładniej o co w tym chodzi. Mam parę pomysłów na portal. Jeśli chciałbym ubiegać się o dofinansowanie na stworzenie powiedzmy portalu regionalnego to czy jest taka szansa? Czytałem że można dostać pieniądze na stworzenie portalu, sprzęt, oprogramowanie, lokal, reklamę i nawet wypłaty dla ludzi?

tak na to wszytko możesz dostac pieniądze z unni - na płace też.

Czy to za pięknie nie wygląda?

Tak wygląda to za pięknie :D.

Mam umowę z pierwszej tury (nabór 2008) - do dzisiaj nie zobaczyłem ani złotówki z unijnych pieniędzy :)

Oczywiście daleki jestem od biadolenia - projekt i tak zarobi na siebie (w przeciwieństwie do innych unijnych wynalakuf), a i pieniądze w końcu będą musieli rozdać.

W przeciwieństwie do pierwszej rundy można próbować ciągnąc projekt z zaliczek, ale jednak warto mieć jakiś minimalny kapitał (200 000 zł przy projekcie na maksimum) no i zmierzyć się z niepojęta biurokracją - koszt etatowego prowadzenia projektu (nie przez firmę zew.) wyniesie mnie chyba 70-80K.

To tyle w temacie. Z perspektywy nie wiem czy zdecydowałbym się po raz drugi - projekt robiony samodzielnie, można zmienić w trakcie, przekierować cele tak, żeby zarabiał tu masz "święty harmonogram" i "zdefiniowane cele" - masakra. Ewentualny zwrot części kosztów z unii może nie zrekompensować tego co można zarobić na dobrym projekcie jeżeli nie blokuje go unijna biurokracja.

Chyba, że robisz projekt "pod przekręt" - tu niestety nie potrafię ci doradzić ;).

kasa wydaje się być łatwa, ale tak na prawdę chyba lepiej to zrobić ze swoich funduszy, jest kilka powodów:

1. firmy które działają w 8.1 nie mogą mieć więcej niż rok, to oznacza z reguły że mają kiepską płynność finansową. Idąc dalej sfinansowanie powiedzmy 500k z własnych środków jest niemożliwe, a kredyt też bardzo trudno (mimo że teoretycznie niektóre banki mają coś takiego).

2. firmy tracą płynność finansową nie tylko dlatego że najpierw trzeba wyłożyć kasę, ale również dlatego że trzeba bardzo długo czekać na zwrot kasy z unii

3. zmienność rynku, niestety unia nie ma tego w swoich papierkach, że po 5 latach rynek może się całkowicie zmienić, a projekt i tak trzeba zrealizować wg. założeń bardzo nieaktualnych i niedostosowanych do wymogów.

4. wszechobecna papierkologia, masa różnych pism itp. utrudnia maksymalnie sprawne działanie, potrzeba rozgarniętego człowieka na pełnym etacie aby to ogarniał, albo samemu się poświęcić.

5. kontrole - staranie przejrzą wszelkie papiery i znajdą najmniejsze niedociągnięcia

niezaleznosc-finansowa.pl - czasami coś napiszę

Hippos - Katalog stron PREMIUM

Ja nie piszę, że nie warto. Uświadamiam tylko kolegę, że trzeba także spojrzeć od tej złej strony a nie tylko się zachwycać. Z mojego punktu widzenia i w moim przypadku nie było warto. Na pewno niektórzy są z tego (z dotacji) zadowoleni.

Tylko ze tworzenie spolki Z.O.O to jest dodatkowa komplikacja, dodatkowa ilosc roboty, dodatkowe osoby do zarzadu itd itp

Moze to jest i dobre rozwiazanie ale do na prawde bardzo duzego i obszernego projektu wymagajacego bardzo duzo pracy i osiagajacego bardzo duze korzysci.

sorry za naduzycie słow "bardzo" i "duzo" :)

edit : literowka

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności