Skocz do zawartości

Wyprzedzić google maps

Cyberek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenie w wyprzedzeniu w wynikach pozycje z google maps?

Jak trudno jest uzyskać wyższą pozycję niż google maps w porównaniu z osiągnięciem 1 miejsca (pod gm).

Przykładem może być sformułowanie:

"fzdjęcia ślubne katowice"

3 witryny ponad mapką...

wszelkie uwagi i spostrzeżenia mile widziane.

Fotografia Ślubna - Światłem Malowane - profesjonalna fotografia slubna.

Wg. mnie to trzeba miec stronke mocno podlinkowana, z historia i z przyzwoita iloscia odwiedzin. Wtedy moze sie uda przeskoczyc, bo na podobnej zasadzie Google dodaje do stron dodatkowe odnosniki pod nia jak sie ma 1 miejsce.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Właśnie sprawdzałem z ilością wyszukań - mapka pojawia się i na zapytania po 10 tys jak i po 200, ilość wpisów na mapce też nie zależy od tego. Nie wyświetla się poniżej 100.

Mam wrażenie, że jedno to ilość trafnych wyników, mapka pokazuje się niżej jak nie ma dokładnych danych (np. lokalizacja jest w pobliżu miejscowości a nie w niej). Drugie to konkurencyjność (im więcej wyników konkuruje tym mapka wyżej) - kina gniezno, kebab gniezno :) po 210 wyszukań.

Zdaje się, że mapki mają po prostu wyższy ranking przy wyszukaniach lokalizacyjnych - w sumie nie dziwne. W sumie szukasz miejsca a nie informacji.

Próbował ktoś pozycjonować własną mapkę zrobioną w Google ?

[edit:] dane do map google dostarcza pf.

Cognitive-it.pl - usługi SEO i SEM.

Cognitive-it.org - do poczytania blog o SEO i Adwords.

• 4 tygodnie później...

Mam wrażenie że o pozycji w google maps decyduje pierwszeństwo dodania oraz dopasowanie w opisie/słowach kluczowych. Tak przynajmniej sprawdziło się u mnie.

A dane do google maps można wprowadzić samemu, tylko trzeba się w cierpliwość uzbroić, bo system dodawania firm wymaga autoryzacji, a metoda sms nie zawsze działa.

Fotografia Ślubna - Światłem Malowane - profesjonalna fotografia slubna.

O pozycji na mapce decyduje kilkadziesiąt zasad i stron www ma tu znaczenie.

Mapki mogą pokazać się pod najróżniejsze hasła, których wyszukiwalność jest nieraz zerowa np. mięso ursynów.

Co do autoryzacji mapek, to nie wiem czy sms nie działa, ale telefon działa zawsze.

Wpisując hasła lokalne mapka będzie przed wynikami ... wmiesza się w wyniki (będzie poniżej TOP3-5) jeżeli wpisane hasło nie było hasłem lokalnym, ale mimo tego Google odnalazło lokalizację pytającego i oprócz normalnych wyników zwróciło mapkę, z lokalnymi firmami które na zapytanie mogą odpowiedzieć :good:

Będą to hasła w stylu np. tworzenie stron internetowych.

Pozdrawiam ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności