Skocz do zawartości

Dwa foldery zamieniły się w pliki bez rozszerzenia

Ivellios

Rekomendowane odpowiedzi

Mam "drobny" problem z dwoma folderami znajdującymi się na pendrivie. Otóż w jednym folderze miałem zapisane jakieś 100 000 plików jpg - zdjęcia własne i ściągnięte z internetu, w drugim zaś folderze miałem jakieś 4 gigabajty muzyki. Dziś podłączam pendrive'a, patrzę - a tu obydwa foldery zamieniły się w pliki bez rozszerzenia i każdy ma po kilka kb objętości...

Czy mam jeszcze jakąś szansę na odzyskanie utraconych plików? Da radę je odzyskać jakimś programem do odzyskiwania danych?

Odkryłem właśnie na Pendrivie ukryty folder FOUND.001 z tysiącami plików o rozszerzeniu CHK. Domyślam się, że to fragmenty plików odzyskane przez chkdsk. Co można z takimi plikami zrobić?

Recuvą już przejechałem, większość plików odzyskał, tylko że znalazł je pod innymi lokalizacjami niż były. Gdy jeszcze wszystko było ok, przeniosłem pliki w obrębie pendrive'a z folderu X do folderu Y - Recuva odnajduje je pod folderem X.

Próbowałem również programem "Recover My Files" i ten program odnajduje pliki w folderze Y, tyle że ten wymiot kapitalizmu zanim cokolwiek zapisze żąda zapłaty za licencję ;)

A dałoby coś sformatowanie na FAT32 (czyli taka partycja jaka była) i ponowna próba odzyskania plików?

Od wczoraj nic na tym pendrivie nie zapisywałem, ino siedzę i walczę :)

Po odzyskaniu większości plików z tych dwóch folderów pendrive trochę działał, ale potem całkiem szlag go trafił - przy próbie wejścia do niego Windows wywala pytanie, czy sformatować, a gdy zaznaczam TAK to już pod koniec formatowania wywala błąd, że "System Windows nie mógł dokończyć formatowania" i że "Nie można sformatować dysku L:".

Próba sformatowania pendrive'a przy pomocy innego programu kończy się komunikatem "Device is write-protected" (chociaż nie włączałem zabezpieczenia przed zapisywaniem, więc nie wiem skąd ten error).

KillDisk z kolei pokazał w jednym momencie błąd o niemożliwości odczytania sektora 0. Odpaliłem go jeszcze raz, żeby wyzerować pena, narazie bez errorów doszedł dalej, zobaczymy co dalej.

Ma ktoś pomysł, co może być przyczyną problemów z pendrive'em? (problemy zaczęły się od magicznej przemiany dwóch folderów w pliki bez rozszerzenia)

Model to Kingston DataTraveler DTIG2/16GB.

Niestety partition magic w ogóle nie widzi pendrive'ów (mam dwa, z czego jeden w 100% sprawny), próba sformatowania pendrive'a kończy się zawsze errorem - USB Disk Storage Format Tool wywala "Failed to format the device".

CaryItEasy z kolei też wywala błąd o zabezpieczeniu przed zapisem...

Narazie próbuję zmusić go do zmartwychwstania, jak się nie uda to będzie reklamacja. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności