Skocz do zawartości

wyszukiwania a wejścia z wyników

Rekomendowane odpowiedzi

najlepszygoogleadwordsn.jpg

Obrazek przedstawia liczbę operacji wyszukiwania miesiąc styczeń.

Zastanawia mnie ile wizyt na stronie ( która jest w top10 na wyszukaną frazę) może pochodzić z np wyszukiwania na frazę praca.

Dla przykładu domena praca123.pl jest pierwsza w wyniku na frazę praca (opis i tytuł wskazuje że są tam informacje których szukamy).

1. Z jaką ilością wizyt możemy się liczyć ?. Ogólna liczba operacji wyszukiwania wynosi 55 600 000.

2. Teoretycznie jeśli zachęcimy 100% osób którym wyświetlił się wynik będziemy mieli 55 600 000 wizyt ?

3. Praktycznie jaki % mogą stanowić wejścia na naszą stronę (znajdująca się w top10) z wyszukiwania spośród wszystkich operacji wyszukiwania dla danej frazy ?

4. Jak sprawa wygląda dla top1 ?

Przyjmijmy wariant najbardziej optymistyczny, użytkownik przeczyta tytuł/opis i uzna treść za tak atrakcyjną ze wejdzie w link z wyniku.

Nie oczekuję konkretnych odpowiedzi, bo takich nie ma. Raczej o orientacyjne wartości.

Badania na temat odsetka wejść z poszczególnych stron wyszukiwarek przeprowadził iCrossing.

Wg nich 95% wejśc na strony pochodzi z pierwszej strony wyszukiwarek, niezależnie, czy był to Google, Yahoo czy też Bing. Wejścia z pozostałych stron były na poziomie 1-3%, a więc właściwie na poziomie błędu statystycznego.

Na tej podstawie Artefakt przeprowadził swoje badanie na podstawie słów kluczowych własnych klientów i wyszło, że w Polsce w przypadku Google, tylko ta wyszukiwarka właściwie się liczy na naszym rynku, wyszło, że 85% wejśc pochodzi z pierwszej strony, a niecałe 8% z drugiej. Więc właściwie kolejne strony są prawie w zupełności przypadkowymi źródłami wejśc.

Więcej na ten temat można przeczytać:

https://www.networld.pl/news/356449/Sprawdz...szukiwarki.html

Mogę powiedzieć jak to u mnie wygląda.

Mam stronę wypozycjonowaną na 4 miejscu,

w narzędziach googla jest napisane Ogólna miesięczna liczba wyszukiwań: 60 500

dla lokalnych brak danych.

W styczniu z tej frazy weszło mi na stronę 240 osób.

Coś mi tu nie pasują te dane.

Czy macie pomysł jak to wytłumaczyć ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności