Skocz do zawartości

kod php w tpl mozliwe?

NetBusters Group

Rekomendowane odpowiedzi

Wiec tak mam prosty skrypcik w php lecz wszystkie pliki stron sa w tpl (Tylko index itp itd w php)

Index wyglada tak wiec nie duzo da ale podam:

<?

include ('library/loader.php');

try {

$config = new config;

$arrayConfig = $config->loadConfig('menu.ini');

registry::set('config', $config);

$db = new db("mysql:host=".$arrayConfig['db']['host'].";dbname=".$arrayConfig['db']['name'], $arrayConfig['db']['user'], $arrayConfig['db']['password']);

$db->query("SET CHARSET utf8");

$db->query("SET NAMES utf8");

registry::set('db', $db);

$router = new router($arrayConfig['router']['defaultClass'], $arrayConfig['router']['startClass'], $arrayConfig['router']['exceptions']);

registry::set('router', $router);

$router->action();

} catch (Exception $e) {

echo 'Wystąpił błąd systemu: '.$e->getMessage();

}

?>

I dotego pliki w tpl reszta i pytanie brzmi tak:) Czy da sie wstawic tu gdzies kodzik z swli zeby działało?

Tak o ile pliki TPL są includowane do plikow PHP co za tym idzie wykonywane jako całość

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

To się tyczy tylko tego archaicznego smarty. Nawet w smarty możesz wstawić kod php ale w umownych znacznikach

{php}

// kod php

{/php}

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

A takie coś nie działa?

{php}
// kod php
{/php}

EDYTA:

Mion uprzedził...

Dodatkowo:

Ja w jednym z swli, który pozwala na rozbicie linków do tablicy robię tak

1) W index.php sczytuje linki SWL i rozdzielam je na tablice 5 elementową, wynik wstawiam do zmiennej np. $linki

2) Tą zmienną $linki dodaję do widoku za pomocą np za pomocą assign('linki', $linki) (jak są to czyste Smarty)

3) W pliku tpl w pętli po takiej tablicy wypisuje sobie te linki np:

<ul>
{foreach from=$linki item=link}
  <li>{$link}</li>
{/foreach}
</ul>

Nie dziala moze podam kod tpl w ktorym musze wstawic kod

</td></tr><tr><td class="doln"></td></tr>

</tbody></table>

</td>

</tr>

</tbody></table>

<table align="center" cellpadding="0" cellspacing="0">

<tbody><tr>

<td class="foot1">Copyright by NetBusters Group | Valid HTML 4.01 & CSS</td>

d>

</tr>

</tbody></table>

</body></html>

Ale co nie działa :) PHP czy SWL.

Jeśli nie jest to oparte na smarty kod php należy umieścić klasycznie w znacznikach:

<?php

// kod testowy php wyświetli uniksowy znacznik czasu

echo "Test PHP". time();

?>

Jeśli jest to oprogramowanie oparte o jakiś inny system szablonów należy szukać w dokumentacji.

Dokładnie tak jak pisze Mion - poszukaj w dokumentacji.

Możesz jeszcze zrobić tak, że w pliku w którym zdefiniowane są zmienne dla .tpl (plik ten służy do definiowania zmiennych, PRZED wysłaniem ich do .tpl - taki plik to zwykły php) wstawić kod php i wynik zapisać do zmiennej. I wtedy taką zmienną wyświetlasz normalnie w pliku .tpl tak jak wszystkie inne zmienne.

Jesteś bezczelny, nieuprzejmy i nie przepuszczasz kobiet w drzwiach? Zapraszam na ulubione24.pl

• 4 tygodnie później...

Mam dość podobny problem więc postanowiłem zadać pytanie w tym topicu.

A więc tak:

Mam plik main.tpl, w którym chcę wstawić paginację stron.

I teraz

W pliku main.tpl includuje:

{include_php file='pagination.php'}

Natomiast w pliku php, mam taki kod:

echo '<p align="center"><a href="strona-'.$zmienna1.'-'.$zmienna1.'.html">poprzednia</a> | Strona '.$zmienna2.' | <a href="strona-'.$zmienna3.'-'.$zmienna3.'.html">następna</a></p>';

Chodzi o to żeby na stronie wyświetlało się np.: <a href="https://www.mojadomena.pl/strona-1-1.html>poprzednia</a> | Strona 2 | <a href="https://www.mojadomena.pl/strona-3-3.html>następna</a>

Problem polega na tym, że w miejscu gdzie powinny pobierać się numerki stron (w linku) jest pusto, tak jakby zmienne były puste. Jeżeli natomiast, bezpośrednio w pliku main.tpl wkleję kod:

<a href="strona-{$zmienna1}-{$zmienna1}.html">

Link buduje się prawidłowo.

Moje pytanie zatem: Czy w pliku pagination.php powinienem w jakiś sposób, jeszcze raz zdefiniować wartości zmiennych ?

If I could have my wasted days back

Would I use them to get back on track?

Stop to warm and karma’s burning

Or look ahead , but keep on turning?

--------------------

iconm.gif - Metallica

Odwiedź Tattoo Studio i zrób sobie profesjonalny tattoo

Potrzebujesz więźbę dachową lub inne drzewo - tartak

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności