Skocz do zawartości

Faktura Adsense VAT [ Euro ]

sorrow

Rekomendowane odpowiedzi

Poza tym to Urząd skarbowy nie ma pojęcia co to google adsense i skąd oni mają niby wiedzieć co jest w moich raportach adsensa ? ;]

Urząd skarbowy dobrze wie co to jest Adsense, już na niejednej kontroli napewno spotkali się z zarobkami z tego źródła.

Szczególnie od kiedy można bez ograniczeń prosić o zwrot VAT-u to wielu adsensowców pewnie kontrolę zaliczyło.

Aha to rozumiem, że na przy następnej kontroli od razu poproszą o dane logowanie do google.com/adsense ? To na pewno zależy od Urzędu Skarbowego. W jednym są bardziej kumaci w innym mniej. W przypadku mojej kontroli wyglądało to tak, że nie za bardzo wiedzieli o co w tym wszystkim chodzi i dali mi spokój :)

od razu poproszą o dane logowanie do google.com/adsense ?

O dane do logowania cię nie poproszą ;) - to tak jakby cię prosili o dane do logowania do internetowego konta bankowego, bo chcą sprawdzić czy nie kręcisz wałków.

Jeśli masz prawidłowo wydrukowane i podpięte pod fakturę potwierdzenia zarobków z systemu Adsense, to nie powinni się do niczego przyczepić. Jakiś upierdliwy urzędas może ewentualnie poprosić cię żebyś się przy nim zalogował do systemu

Ale bez jaj, żadnych loginów i haseł nie wolno nikomu udostępniać.

U mnie kontrola przebiegła bez żadnych problemów, gość był dociekliwy, ale dobrze orientował się w temacie, widać że już niejedną kontrolę z zarobkami Adsense miał za sobą.

Faktury wystawiam w miesiącu otrzymania kasy a nie w miesiącu ich naliczenia i wszystko jest ok, nie robili problemów.

• 2 tygodnie później...
Jeśli masz prawidłowo wydrukowane i podpięte pod fakturę potwierdzenia zarobków z systemu Adsense, to nie powinni się do niczego przyczepić. J

Czy to jakiś wymóg? Ja nie kolekcjonuję do faktur żadnych wydruków z Adsense - przychodzi płatnosc to wystawiam f-rę na tą kwotę w PLN (konto mam jeszcze w USD). I to wszystko. Nie drukuje tez potwierdzeń z banku - faktury ksieguje jak każdą inną. Czy uwazacie ze trzeba drukowac jakies kwity z googla lub dodawac potwierdzenia z banku przelewu na konto?

Panowie z uwagi na to, że zamierzam troszeczkę poważniej wziąć się za zarobek na AdSense (może w końcu osiągnie próg wypłaty :) ) mam kilka pytań:

1) Co daje/dlaczego wystawiacie FV na AdSense?

2) Jakie PKD jest do tego potrzebne?

3) Domyślam, się, że muszę mieć w tym formularzu dla skarbówki zaznaczoną działalność na terenie całej unii (póki co tego nie mam)?

4) I co w wypadku kiedy mam konto google na prywatne dane i ustawiony do wypłat prywatny rachunek (wprawdzie mogę założyć nowe konto, na dane firmowe, ale trochę mi szkoda tych 18euro które tam aktualnie jest)?

Z góry dzięki za odpowiedzi. Jest to dla mnie dość ważne :)

Pozdrawiam :)

Panowie z uwagi na to, że zamierzam troszeczkę poważniej wziąć się za zarobek na AdSense (może w końcu osiągnie próg wypłaty :) ) mam kilka pytań:

1) Co daje/dlaczego wystawiacie FV na AdSense?

2) Jakie PKD jest do tego potrzebne?

3) Domyślam, się, że muszę mieć w tym formularzu dla skarbówki zaznaczoną działalność na terenie całej unii (póki co tego nie mam)?

4) I co w wypadku kiedy mam konto google na prywatne dane i ustawiony do wypłat prywatny rachunek (wprawdzie mogę założyć nowe konto, na dane firmowe, ale trochę mi szkoda tych 18euro które tam aktualnie jest)?

1/ Nic nie daje, jak się jest vatowcem to tak po prostu trzeba, podatki rzecz święta.

2/ Ja mam m.in.: 73.12.C Pośrednictwo w sprzedaży miejsca na cele reklamowe w mediach elektronicznych (Internet)

63.12.z Działalność portali internetowych

73.11.z Działalność agencji reklamowych

3/ No jak jestes vatowcem to chyba vat.r-ue

4/ Ja zmienilem konto prywatne na firmowe rok temu poprzez zmiane danych użytkownika na nazwę firmy i zmiane rachunku bankowego na firmowe.

To tylko moje subiektywne opinie. Nic nie doradzam.

Dzięki @okna.

Mam jeszcze pewną wątpliwość: co wpisujecie na fakturze (w sensie nazwy towaru), w miejscu na VAT wpisujecie '0%', 'zw.', czy 'np'?

Mam pytanie do osób według których wystawienie faktury równo z otrzymaniem przelewu jest błędne.

Nie dostałem jeszcze ani jednego przelewu (nie osiągnąłem progu) więc nie wiem, czy nie palnę gafy. Czyli dobrze rozumiem, że pieniądze zarobione w marcu dostanę w maju? I idąc tym tropem fakturę na AdSense za marzec mam wystawić np 1 kwietnia? Według raportu za marzec w euro?

Pozdrawiam :)

w miejscu na VAT wpisujecie '0%', 'zw.', czy 'np'?

Ja właśnie nie rozumiem czemu wszyscy zalecają tu stawkę NP. Przy dostawach wewnątrzunijnych stosuje się przecież stawkę 0%. Firma mojego Ojca wszystkie faktury unijne na swoje wyroby (dla firm z "VAT UE" oczywiście) wystawia ze stawką 0% od wielu lat i żadna kontrola US tego nie zakwestionowała. Podobnie jest w przypadku innych eksporterów. Czy więc stawka NP wynika tu z kwestii tego, że to usługa reklamowa? Ja dopiero w marcu zmieniłem Umowe na Irlandie, więc zobacze co powie na marcową fakturę z NP moje biuro rachunkowe.

Jesli chodzi o wystawianie faktury za każdy miesiąc, a nie w dniu otrzymania przelewu, to myślę, że to nie jest tak rygorystycznie sprawdzane prez US, bo VAT jest ze stawką 0%, a wszelkie działania fiskusa zmierzają właśnie do szybszego ściągania VAT-U (np, jak to ma miejsce w przypadku faktur zaliczkowych). Oczywiście nie twierdzę, że to właściwa metoda i rozumowanie.

0% VATu może oznaczać że dana usługa/towar jest według polskiego prawa skarbowego opodatkowana taką stawką

"Nie podlega" daje jasno do zrozumienia że dana usługa/towar NIE PODLEGA opodatkowaniu akurat w tej transakcji.

To jest typowy export usługi i nie ma znaczenia czy wewnątrz unii czy nie - kontrahent prowadzi DG i to jego obowiązkiem jest rozliczyć się z VATu :)

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

• 3 miesiące temu...

Ok. Rozumie, że podpisujecie się pod FV wskazanym przez autora tematu tak?

Jeszcze kilka kwestii:

Data wystawienia - dzień, w którym pojawi się płatność w toku, wpisujemy kwotę euro

Data sprzedaży - co tutaj?

Na fakturze mamy 400 złotych, a wpływa 380 zł. Co wtedy?

Numeracja FV - czy numerujemy tak jak wszystkie inne czy oddzielnie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności