Skocz do zawartości

Czy ruch na stronie ma wpływ na jej pozycje ?

qwas0987

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jestem w stanie tego udowodnić ale czy myślicie, że google ananlitics zostało stworzone tylko po to aby nam żyło się lepiej?

Nie sądzę...

Tylko teraz pozostaje pytanie: co ze stronami które bez podpiętego systemu maja się podobnie w wynikach? Może to właśnie dzięki temu, że jest ona podpięty na podobnych stronach dzięki czemu google może wysuwać prognozę co do ilości ruchu i jego specyfiki na podobnych stronach.

Google nie jest w stanie monitorować wejść, wyjść i innych rzeczy gdy jest tyle stron w necie.A co do tego to nie bardzo rozumiem( Może to właśnie dzięki temu, że jest ona podpięty na podobnych stronach dzięki czemu google może wysuwać prognozę co do ilości ruchu i jego specyfiki na podobnych stronach.)

Jaka ona? A jak nie mam żadnych statystyk, nie loguję się nigdy do google?

• Odpowiedzi 34
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

zdarzało się, że wpisywałem frazę w googlu, po czym wchodziłem do jakiegoś serwisu top7 100 razy na godzine. W rezultacie przez google bylem uznawany za bot'a i musiałem wpisywać kod, a stronka dziwnym trafem znajdowala się w top1. Po zmianie przeglądarki wszystko było po staremu.

Według mnie może to być sprawka seoquake, który automatycznie ustawil tak wyniki żebym nie musiał szukać. nie wiem.

Wracając do pytania czy ruch na stronie ma wpływ na pozycję ?

Wydaje mi się, że mogą brać pod uwagę tylko kliki w wyniki wyszukiwania.

To o czym piszesz to nic innego jak efekt personalizacji wyników ... kiedyś opcja dostępna tylko dla użytkowników zalogowanych, od niedawna dla wszystkich - poinformowanych czy też nie :) można wyłączyć po kliknięciu w wynikach "Historia online" :)

Pozdrawiam ;)

Google nie jest w stanie monitorować wejść, wyjść i innych rzeczy gdy jest tyle stron w necie.A co do tego to nie bardzo rozumiem( Może to właśnie dzięki temu, że jest ona podpięty na podobnych stronach dzięki czemu google może wysuwać prognozę co do ilości ruchu i jego specyfiki na podobnych stronach.)

Google monitoruje wejścia z własnej wyszukiwarki, nie po darmo każdy klik jest rejetrowany, Alexa tolbar czas i przejscia między stronami gdzie nie ma GA.

Z tego co widzę ruch ma znaczenie na pozycję o ile spełnione jest szereg wymagań, a fałszywy ruch o którym pisał Xann nic nie daje, ani na plus ani na minus.

Ale to nie jest od dzisiaj, dziwi mnie że nikt jeszcze do tego nie doszedł...

A ty niby jak doszedłeś do takich bzdur - skoro ruch ma znaczenie na pozycje to na jakie słowa kluczowe? Czyli jeżeli mam zaindeksowany sklep(1BL) z bielizną i zainwestuję sporo w jednorazową kampanię załóżmy że z linkami nofollow, opierając się na Twojej teorii wskoczę w TOP1 na słowo bielizna, a dalej to już się samo nakręci? Jakoś nie słyszałem i nie widziałem żeby po sporej akcji mailingowej i wzroście trafficu choć trochę zmieniły się pozycje dla nielinkowanej w tym czasie strony.

Wydaje mi się że część młodych stażem userów nie ma pojęcia o czym pisze i nawet w dobrej wierze mylą skutki z przyczynami - wyższa pozycja generuje ruch, jeżeli odwrotnie to tylko w przypadku: np. akcja marketingowa -> tzw. naturalne linkowanie -> wyższe pozycje.

A każdy klik z wyszukiwarki jest rejestrowany po to, by sprawdzić ile czasu użytkownik spędził na danej witrynie i czy wrócił do SERP jak już wcześniej pisałem. To można ewentualnie zakładać z dużą dozą prawdopodobieństwa, np. sporo osób klika na daną frazę w 3 stronę na liście i już nie powraca; co to oznacza? Że ta strona jest lepiej opisana(klikanie od razu nią) w SERP(title, desc.) od dwóch wyższych i ma lepszą treść docelową(sporo użytkowników nie wraca - czyli znalazło to czego szukało)...

skoro ruch ma znaczenie na pozycje to na jakie słowa kluczowe?

Na głupie pytanie równie głupia odpowiedź: Na jakie słowa kluczowe linki mają większe znaczenie ?

Czyli jeżeli mam zaindeksowany sklep(1BL) z bielizną i zainwestuję sporo w jednorazową kampanię załóżmy że z linkami nofollow, opierając się na Twojej teorii wskoczę w TOP1 na słowo bielizna, a dalej to już się samo nakręci? Jakoś nie słyszałem i nie widziałem żeby po sporej akcji mailingowej i wzroście trafficu choć trochę zmieniły się pozycje dla nielinkowanej w tym czasie strony.

Czy dzięki tej akcji uzyskałeś stały ruch wewnętrzny, stałych użytkowników czy tylko traffic przychodzący ? Ruch na stronie nie powoduje aż tak znacznej różnicy pozycjii, ale np. z miejsca 8 można wskoczyć na 3,

a jak dla mnie jest to różnica ogromna, generująca sporą różnicę w zyskach nowych użytkowników i koło się zamyka, ale pozycja już nie rośnie za to przychody tak ;)

Wydaje mi się że część młodych stażem userów nie ma pojęcia o czym pisze i nawet w dobrej wierze mylą skutki z przyczynami - wyższa pozycja generuje ruch, jeżeli odwrotnie to tylko w przypadku: np. akcja marketingowa -> tzw. naturalne linkowanie -> wyższe pozycje.

Rozbawiła mnie ta część bardzo ;) Mówisz o stażu na forum czy doświadczeniu w pozycjonowaniu ? Jakoś nie pamiętam twojego nicka wtedy kiedy na tym forum dużo się rozpisywałem na temat google...

Obserwujesz kroki konkurencji, frazy na jakie linkuje ,przyrost trafficu - analizujesz to ? Skoro sam nie wiesz o czym piszesz nie staraj się tego wmówić innym, bo z tego co widzę wiele

musisz się jeszcze nauczyć.

A każdy klik z wyszukiwarki jest rejestrowany po to, by sprawdzić ile czasu użytkownik spędził na danej witrynie i czy wrócił do SERP jak już wcześniej pisałem..... sporo osób klika na daną frazę w 3 stronę na liście i już nie powraca; co to oznacza? Że ta strona jest lepiej opisana(klikanie od razu nią) w SERP(title, desc.) od dwóch wyższych i ma lepszą treść docelową(sporo użytkowników nie wraca - czyli znalazło to czego szukało)...

Tu w zasadzie sam sobie odpowiedziałeś i obaliłeś własne zdanie na ten temat ? Więc dla przykładu, klik jest rejestrowany i wynika z takiego rejestru że nie pasuje dana pozycja pod żadnym kątem, jak myślisz co się wtedy dzieje ?

Według ciebie nic... google for fun robi taki rejestr jak i równiez for fun wydaje masę kasy na GA, alexa też for fun jest ;)

Google każdą zmianę w pozycjach wprowadza z mniejszym lub większym opóźnieniem co znacznie utrudnia wyciąganie prawidłowych wniosków.

Jeśli dobrze analizujesz co się dzieje z daną stroną oraz stronami konkurencji za pomocą zaawansowanych automatów wiele ciekawych rzeczy można zaobserwować.

Dzięki temu nauczyłem się linkować "prawie naturalnie" nie do odróżnienia od naturalnego przyrostu linków dla strony i wiem kiedy i jak można wykorzystać efekt google boom z linkami,

nie wpadając przy tym w żadny filtr a wskakując bardzo szybko na czołowe pozycje.

screw - powiedz mi, jak wygląda Twoje zaplecze do analizy takich danych ? Masz takowe czy tylko walisz z swl-i linkami i sprawdzasz pozycje a na tej podstawie chcesz mnie pouczać co i jak...

W mojej opinii:

- ruch na stronie raczej nie wpływa na jej pozycję w indeksie

- wpływ na pozycję może mieć statystyka klików w wynikach wyszukania na tle jego otoczenia.

Czyli jeżeli strona będąca na daną frazę na miejscu 10 zbiera więcej wejść od strony z pozycji 5, ma

szansę wzgledem niej awansować.

W mojej opinii:

- wpływ na pozycję może mieć statystyka klików w wynikach wyszukania na tle jego otoczenia.

Czyli jeżeli strona będąca na daną frazę na miejscu 10 zbiera więcej wejść od strony z pozycji 5, ma

Nie zgadzam się z tym. Powiedz sprawdzałes faktycznie to w jakis sposób, czy tak sobie piszesz co myslisz ...

Juz tłumaczę Ci dlaczego. Formując odpowiednie title strony można tym przyciągnąć masę osób, tak jak kiedyś

sławetny wirus "i love you" zadziałał, ale cóż z tego skoro strona jest mało warta dla użytkowników ?

Google wie, że użytkownik nie znalazł tego co szukał na tej stronie na daną frazę, wobec tego pozycja danej strony nie

jest odpowiednia w indeksie i z czasem gdy ta sytuacja będzie się powtarzać oraz algorytm nie będzie miał podejrzeń

co do działania konkurencji zapewnie spadnie niżej. Aby nie było nieporozumień dodam iz nie mówie o frazach z long taila,

tylko o takich które dziennie dają przynajmniej 1000uu w dokładnej formie danej frazy,

gdyż akurat takimi się zajmuje od długiego czasu i dla takich prowadziłem róznego rodzaju testy.

Zwróce tutaj jeszcze Waszą uwagę na kilka istotnych kwestii, google dodatkowo wie na jakiej stronie użytkownik był wcześniej,

gdy zaraz po tym wejdzie na google, gdyż jest to refererze. Wie również kiedy taka sama sytuacja ma miejsce z skrzynek mail i wielu

innych nie wziętych przez nikogo pod uwagę możliwości. Jak powiedziałem wcześniej wpływ ruchu wewnętrzengo na stonie nie przynosi

az tak wielkich zmian w pozycjach i tylko wtedy jest widoczny gdy strona oraz sposób linkowania nie jest dla algorytmu podejrzany.

Na jakie słowa kluczowe linki mają większe znaczenie ?

Słyszałeś coś na temat anchorów? :). A co do mojego pytania jest ono całkiem poważne - masz duży ruch na podstawie Alexy(nie z Google), na jakie słowa kluczowe to wpływa? Potrafisz odpowiedzieć?

z miejsca 8 można wskoczyć na 3

wyższa pozycja -> większy traffic -> wyższa pozycja ->...; to w czym problem z TOP1? Jednak jak sam piszesz

ale pozycja już nie rośnie

to w końcu kiedy to przestaje działać? Jaka jest granica?(pytanie też poważne)

Jakoś nie pamiętam twojego nicka wtedy kiedy na tym forum dużo się rozpisywałem na temat google...

Ja Twojego też jak "dużo się rozpisywałeś"

Masz jakieś kompleksy?

Skoro sam nie wiesz o czym piszesz nie staraj się tego wmówić innym

To samo mogę napisać o Tobie, jak nicki zmieniasz jak rękawiczki z takich czy innych przyczyn :) to przynajmniej kulturą wypowiedzi bez wycieczek osobistych się wykaż.

Według ciebie nic..

Gdzie tak napisałem?

wiele musisz się jeszcze nauczyć

Nie neguję tego - jak powiedział ktoś kiedyś "tylko głupiec myśli że wie już wszystko, mądry wie ile mu jeszcze brakuje"

screw - powiedz mi, jak wygląda Twoje zaplecze do analizy takich danych ? Masz takowe czy tylko walisz z swl-i linkami i sprawdzasz pozycje a na tej podstawie chcesz mnie pouczać co i jak...

Nic Ci nie muszę mówić, a już na pewno przedstawiać swojego zaplecza oraz tego czym i w co wale ;).

google dodatkowo wie na jakiej stronie użytkownik był wcześniej, gdy zaraz po tym wejdzie na google, gdyż jest to refererze.

no popatrz cały czas się człowiek uczy, a myślałem, że referrer jest tylko po przejściu przez link; na wiki też kłamią :)https://pl.wikipedia.org/wiki/HTTP_referrer

Skoro jesteś jedyny na świecie oświecony(bo nawet np. na SEOmozie nie czytałem takich rewelacji), to może się podeprzesz jakimiś przykładami lub chociaż statystykami. Oczywiście nie masz żadnego obowiązku, ale myślę że wiele osób będzie Ci za to wdzięcznych. Nie zamykam się na wiedzę, ale jak na razie nie przedstawiłeś żadnego sensownego dowodu, a w każdym poście zarzucasz innym czyste przemyślenia. Pozdrawiam

W mojej opinii:

1. Oczywiscie, ze nie wplywa, bo na jakie slowo mialby wplywac? Moze za to wplynac na PageRank i tym samym zwiekszyc widocznosc strony w wyszukiwarce, niekoniecznie na slowo na ktore nam zalezy. 

2. Moze, ale z drugiej strony dawaloby to latwy sposob na oszukanie algorytmu - np. wynajac 1000 klikaczy.

Poza tym.

- surfbary - testowalem kilka i moze nie mam szczescia, bo zaden z nich nie oszukal zadnych statystyk (GA, Piwik, Drupal)

- algorytm Google jest bardzo skomplikowany i jezeli ruch ma decydujace znaczenie to obecnie jest to < 1 procent v promil 

- jesli strona w TOP1 ma xxx wejsc, to Google doskonale wie ile mialaby wejsc jako strona na #2, #3, #10 i #100 bo to stale sprawdza. Dziwne, ze nie slyszeliscie o dziwnych filtrach, gdzie po zaprzestaniu linkowania strona wracala na pozycje.

• 2 tygodnie później...

Ja uważam, że ruch bezpośrednio nie zwiększa pozycji w SERPie ale może być tym jednym z ponad 200 czynników. Czasem warto wrócić do wytycznych Google, na logikę rzecz biorąc można wnioskować, że skoro jest ruch to i jest coś wartościowego.. no ale nie wiem, nie upieram się przy tym :)

Trudno powiedzieć, sądzę, że Google kupę kasy wydaje także na pilnowanie swoich tajemnic a nie tylko na rozwój technologii.

Jedno jest pewne - większy ruch to dłuższe wizyty bota i większe porcje przetworzonych danych.

To o czym piszesz to nic innego jak efekt personalizacji wyników ... kiedyś opcja dostępna tylko dla użytkowników zalogowanych, od niedawna dla wszystkich - poinformowanych czy też nie :) można wyłączyć po kliknięciu w wynikach "Historia online" :)

Pozdrawiam :)

to gnojki, tak mi zależało by nie węszyli, wszystko wydawało mi się że jest odchaczone... to jedno zostało

pod latarnią najciemniej, w tak oczywistym miejscu "ustawienia" nie przyszły mi do głowy

paskudy :) , te wszystkie Google toolbary inne bajery tylko stastystyki wysyła :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności