Skocz do zawartości

Czy ruch na stronie ma wpływ na jej pozycje ?

qwas0987

Rekomendowane odpowiedzi

A ty niby jak doszedłeś do takich bzdur - skoro ruch ma znaczenie na pozycje to na jakie słowa kluczowe?

Miałem okazję coś takiego sprawdzić w praktyce.

Serwis, który miał w title oraz domenie nazwę ABC, nie ukrywam w miarę łatwą frazę, był bardzo słabo pozycjonowany - po czym przerwa w pozycjonowaniu na około 6-7 miesięcy, za to systematycznie dodawana nowa treść.Z top 30 dobił z czasem do 5 pozycji, tylko i wyłącznie pod frazę "ABC", którą miał w title i domenie - mimo faktu, że nie był w ogóle pozycjonowany.Pod inne frazy, był konkretnie zakopany w indeksie.W top 10 były inne serwisy, z większą ilością linków.

Nie twierdzę, że to na pewno tylko i wyłącznie przez ruch na stronie, no ale ciężko to inaczej wytłumaczyć.Z pewnością na trudną frazę, taki numer w ogóle by nie przeszedł, a serwis o którym wspominałem, pewnie nie dobiłby nawet do top 30.Czyli wynika z tego, że ruch na stronie, czas przeglądania treści oraz współczynnik odrzuceń, być może, ma znikomy wpływ na pozycję.

Albo był to po prostu, dziwny zbieg okoliczności. :)

• 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 34
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Przeczytałem cały temat i aż się zmęczyłem :) Jestem tu w miarę nowy i przede wszystkim początkujący to proszę być wobec mnie wyrozumiałym. Mam kilka swoich w miarę rozbudowanych stron i kilka skromnych, które powolutku rozwijam. Wiele z nich ma bardzo małą ilość odwiedzin, ale zajmuje bardzo dobre pozycje pod wg mnie obleganymi frazami. W dodatku niektóre z tych stron są nadal bardzo słabo podlinkowane. Czyli ruch na stronie ma słaby wpływ na pozycję strony, tak? Korzystałem kiedyś z tzw surfbarów ( fakt, ze tylko około 1,5 miesiąca ) , ale ani trochę nie zmieniła się pozycja moich stron. Fakt, że wg google analitycs ruch z powiedzmy 20 odwiedzin dziennie zwiększył się na 80-100, nie wiem czy to aby też nie była przesada. Czyli jak już ktoś w tym temacie napisał ruch na stronie zwiększy się właściwie dopiero wraz ze wzrostem pozycji strony ( dość logiczne) ,czyli jest sens aby sztucznym zwiększaniem ruchu próbować poprawiać pozycję strony skoro google ma wiele sposobów, aby rozpoznać takie zabiegi?.

Pozdrawiam

• 2 miesiące temu...

spośród ponad 200 czynników w algorytmie Googla z których część jest zmienna i rotuje co jakiś czas

z całą pewnością nie możesz mieć pewności, że wpływu zupełnie nie ma

zapewne nie ma istotnego wpływu, by się tą kwestią podniecać

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności