Skocz do zawartości

Kontrola skarbowa osoby fizycznej po złożeniu deklaracji

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

czy ktoś z Was po złożeniu deklaracji podatkowych i rozliczeniu z AdSense lub programów partnerskich (polskich czy zagranicznych) miał kontrolę urzędu skarbowego lub był wzywany do wyjaśnień? Pytał wyłącznie osoby NIE prowadzące działalności gospodarczej.

Jeżeli tak to mam kilka pytań:

1) czy US pomachał Wam przed oczyma wyciągami z Waszych kont bankowych pytając o wyjaśnienia. Czy US w przypadku wyjaśnień czy kontroli (standardowej, wyrywkowej) patrzy w bilingi bankowe?

2) w przypadku programów partnerskich, które pieniądze wypłacają na PayPal - ktoś się z tego tłumaczył?

3) czy US w ogóle przeprowadza kontrolę/wyjaśnienia od osób fizycznych nie prowadzących DG patrząc w konto bankowe?

Jak się ktoś pewnie domyśla otrzymują na PayPal pieniądze z zagranicznych programów partnerskich, z których nie potrafię się rozliczyć. Część z tych programów nie ma nawet moich danych osobowych (bo nie wymaga) czy umowy, jedynie regulamin TOS.

Mam też dochody z AdSense, ale boję się z nich rozliczyć, bo na rachunkach bankowych mam też przelewy z PayPala z różnych zagranicznych PP.

Od razu uprzedzam, że nie zarabiam na rozsyłaniu nielegalnych plików (np. PP hotfile.com) a jedynie na prowizji od poleconych.

• 2 tygodnie później...
...3) czy US w ogóle przeprowadza kontrolę/wyjaśnienia od osób fizycznych nie prowadzących DG patrząc w konto bankowe?

Nie. Taki wgląd może jednak uzyskać gdy zajdzie uzasadnione podejrzenie. Kiedy? Np. jak "nie wykazując dochodów w zeznaniu podatkowym" kupisz sobie samochód, na który zgodnie ze złożoną deklarację Ciebie po prostu nie stać.

Poza tym - to co opisałeś jest prowadzeniem DG, tylko niezalegalizowanej - co oznacza, że łamiesz prawo już teraz.

zawsze mozna powiedziec, ze sie ma kase z oszczednosci z komuni B)

Taa, w Polsce można mówić że z prostytucji albo zbioru runa leśnego :)

ad2-paypal) podobno paypal wysyla dane jak sie przekroczy 9000 (chyba) ?

Podobno nie, ale trzeba wtedy przejść weryfikację danych.

ad2-paypal) podobno paypal wysyla dane jak sie przekroczy 9000 (chyba) ?

Nie prawda, pisałem o tym w innym temacie, PayPal nikogo nie powiadamia.

Nie. Taki wgląd może jednak uzyskać gdy zajdzie uzasadnione podejrzenie.

Dobra informacja dla innych.

Kiedy? Np. jak "nie wykazując dochodów w zeznaniu podatkowym" kupisz sobie samochód, na który zgodnie ze złożoną deklarację Ciebie po prostu nie stać.

To jest już oczywiste. Czyli innymi słowy jeżeli ktoś nie ma podpisanych umów (dom, samochód, wynajem) na kwoty przekraczające jego dochód (+ koszty utrzymania się, bo "życie" kosztuje) nie powinien się mocno przejmować. Jeżeli ktoś zarobił w ciągu roku kilka tysięcy złotych (najczęściej są to młode osoby) przez internet poprzez PayPal nie musi się mocno matwić urzędem skarbowym (chociaż jeżeli chce być uczciwy w świetle prawa i mieć legalny, udokumentowany dochód to musi zapłacić podatek!!!).

Wg mnie, zarabianie na PP itp. na dłuższą metę wymaga założenie DG.
Poza tym - to co opisałeś jest prowadzeniem DG, tylko niezalegalizowanej - co oznacza, że łamiesz prawo już teraz.

To już jest jakiś absurd. W jaki sposób zdobycie pieniędzy poprzez polecenie czegoś na forum w internecie, blogu lub poprzez stopkę na forum może być uznane za działalność gospodarczą?! Panowie, działalność gospodarcza jest wykonywana w sposób ciągły i zorganizoany. Otrzymanie prowizji za polecenie hostingu to dochód z innch źródeł.

Już w innym temacie napisałem, że wykosztowałem się na opinię radcy podatkowego, któremu przyniosłem wyciągi z konta bankowego. Powiedział, że takie dochody (jak i adsense) jeżeli nie prowadzę działalności gospodarczej mogę wpisać w rozliczeniu rocznym jako inne źródła dochodu.

Ważne jest, aby zapłacić podatek dochodowy. Rozliczając się w ten sposób zapłacę najwyższy możliwy podatek (ponieważ będzie to pełen podatek dochodowy bez odliczania żadnych kosztów, podatek od sumy wszystkich zysków).

Najważniejsze co się dowiedziałem to fakt, że jeżeli US z jakiś powodów uzna, że to co wykonywaliśmy jest działalnością gospodarczą jedyną konsekwencją będzie konieczność opłacenia składki ZUS (coś ponad 300 zł/mc, jeżeli nie prowadziliśmy nigdy DG, z czego około 200 zł/mc ze składki można odliczyć od podatku).

Wniosek jest taki, że w internecie możecie zostać zastraszeni odpowiedziami w stylu "popełniasz przestępstwo". Nie dajcie się zastraszać internautom snującym najczarniejsze scenariusze. Jeżeli macie dochód, z którego nie wiecie jak się rozliczyć udajcie się do radcy podatkowego, który wie co to program partnerski, PayPal i AdSense. Rozliczy Wam zeznanie i podpisze się pod tym. Dla US najważniejsze jest, abyś opłacił podatek.

Wiecie dlaczego w ogóle założyłem ten temat? Bo po tym co przeczytałem w internecie (i na tym forum) bałem się, że nie będę mógł się rozliczyć, mimo, że chciałem. Teraz już wiem, że mogę się rozliczyć. W przyszłym tygodniu wybieram sie z rozliczeniem do US. Rozliczam się z każdej złotówki, którą otrzymałem. Podejrzewam, że są szanse, że US będzie chciał mnie zapytać o źródło dochodów (ponieważ w tym roku "Inne źródła" są moim jedynym dochodem), będę wam na bierząco pisał jak sytuacja się potoczy.

To nie jest tak z takim przeswietlaniem przez US. Nie wiem kiedy siegaja po bilingi z banku, ale taka pierwsza kontrola bedzie wygladac inaczej.

Wezwa Cie i spytaja sie czemu sie w dany sposob rozliczales i co robiles. Glownie ich zainteresuje to czemu sam wplacales zaliczki, jak obliczales koszty itp. Beda weryfikowac glownie to czy poprawnie zaplaciles podatek i dobra deklaracje zlozyles.

Bo wiadomo, ze bedziesz mial przechlapane jak powiesz, ze sprzedawales sobie strony osobom fizycznym, nie wystawiajac rachunkow/faktur i nie majac DG.

W przypadku PP mozna je podciagnac pod dzialalnosc wykonywana osobiscie jako umowa zlecenia / o dzielo i powinno byc wszystko ok.

Od razu powiem, ze kontroli nie mialem, ale czytalem juz wypowiedzi osob co mialy (niekoniecznie w barnzy zwiazanej z IT) i to pierwsze spotkanie z US to jest takie bardziej w kwestii wyjasnien. Czesto US lubi wzywac osoby, ktore zastosowaly rozne odpisy, ulgi, zeby pozniej przedstawily dowody ze im to przyslugiwalo.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Zarobki w PP są na podstawie umowy o dzieło... Czyli nie wymagana jest jakakolwiek działalność. Oczywiście jest wskazana gdyż płaci się mniejsze podatki ale to muszą być naprawdę zarobki rzędu ok. 2k

Zarobki do 200zł są opłacanie ryczałtem, a powyżej tej kwoty otrzymujesz pit do rozliczenia, wiec jesteś ok wobec urzędu.

Co do AdSense nie wiem jak to się rozliczało, bo głównie działam w PP

Szybka Naprawa błędów WordPress - od ręki i profesjonalnie. 

Wezwa Cie i spytaja sie czemu sie w dany sposob rozliczales i co robiles. Glownie ich zainteresuje to czemu sam wplacales zaliczki, jak obliczales koszty itp. Beda weryfikowac glownie to czy poprawnie zaplaciles podatek i dobra deklaracje zlozyles.

Rozliczył mnie i podpisze się (? chyba jest tak na to miejsce) na rozliczeniu radca podatkowy. Jak pisałem cały dochód ląduje w rubryce "dochód z innego źródła". Nie płaciłem żadnych zaliczek (dowiedziałem się, ze jeżeli nie prowadzę DG i tak nie muszę płacić co miesiąc zaliczek), mam 0 zł kosztów, niczego sobie nie odliczyłem. Zapłacę podatek od całej kwoty dochodu. Czyli teoretycznie jedyne o co mnie mogą zapytać, to skąd ta kasa.

W przypadku PP mozna je podciagnac pod dzialalnosc wykonywana osobiscie jako umowa zlecenia / o dzielo i powinno byc wszystko ok.

Ja chce mieć święty spokój, nie będę niczego podciągał. Przy takim rozliczeniu odliczasz sobie 20%(? nieistotne) kosztów uzyskania przychodu i chyba wpłacasz zaliczki.

Ja zapłacę dochodowy od całości, bo nie wszystkie przychody są z PP, do tego firmy są z zagranicy, wypłacały w obcej walucie na PayPal. Po co mam się tłumaczyć co to PayPal i jak działa? Zapłacę podatek od całości tego co wpłynęło mi na konto. Zapłacenie teoretycznie wyższego podatku to nie przestępstwo i nie jest karane.

Zarobki do 200zł są opłacanie ryczałtem, a powyżej tej kwoty otrzymujesz pit do rozliczenia, wiec jesteś ok wobec urzędu.
Brałem udział w zagranicznych PP, firmy nie mają siedziby w Polsce. Nie dostawałem żadnych PITów, nawet poprawnie wypełnionych faktur elektronicznych od nich nie dostałem.

Ja chce mieć święty spokój, nie będę niczego podciągał.

No tak, ale sie Ciebie spytaja na jakiej zasadzie tak rozliczasz podatek i z jakiego tytulu masz przychody to co powiesz? Wg. mojego widzimisie. To co robisz to dzialalnosc wykonywana osobiscie, jakby urzad skarbowy tego nie przyjal to inaczej musisz prowadzic dzialalnosc gospodarcza.

Wg. mnie, ale zaznaczam, ze nie sprawdzalem tego w ustawie i nie jest to poglad poparty artykulami to trzeba wplacac zaliczki co miesiac. Nie mozna robic tak, ze sie wplaci podatek po roku za caly rok. Niektorzy jednak w temacie o adsense tak robili i nawet US im sie na cos takiego zgodzil i kazal im tak wplacac. Inni z koleji tak robili i im US powiedzial, ze tak nie wolno i maja zaczac wplacac zaliczki, ale nie mieli z tego powodu zadnych konsekwencji. Wydaje mi sie ze w ustawie nie ma takiej mozliwosci, ale tak jak mowie musialbym ja dokladnie przejrzec.

Jak rozlicza Cie radca prawny to on bierze za poprawnosc tego rozliczenia odpowiedzialnosc. Z pkt widzenia US moze to lepiej wygladac. Raczej nie powinni sie do Ciebie przyczepic, bo nie odliczasz kosztow, masz maly przychod i jeszcze Cie radca rozlicza wiec powinno byc ok.

Jak bedziesz szedl do US to stoj mocno przy swoim, bo mi w tamtym roku sie burzyli, ze sam zaplacilem podatek i co to jest. Baka mi nie chciala PITa przyjac i kogos tam wolala. W koncu po dluzszych wyjasnieniach przyjeli i wszystko przeszlo w porzadku. Powiedzieli, ze ew. na kontroli bede wyjasniac te umowy zagarniczne jakie mialem i czemu sam wplacalem zaliczki, ale na szczescie kontroli nie mialem.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Ja chce mieć święty spokój, nie będę niczego podciągał.

Wg. mnie, ale zaznaczam, ze nie sprawdzalem tego w ustawie i nie jest to poglad poparty artykulami to trzeba wplacac zaliczki co miesiac. Nie mozna robic tak, ze sie wplaci podatek po roku za caly rok.

W zasadzie wszystko zależy jakie to kwoty :D Jak nie duże to po rozksięgowaniu na miesiące odsetki będą za małe(do naliczenia) i wszystko będzie się zgadzać;) Ale raczej przychylnie nie patrzą na to ;d

Generalnie trzeba co miesiąc (ew. kwartalnie - dla małych).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności