Skocz do zawartości

pobranie do talicy tylko słow z dużej litery

EDDY

Rekomendowane odpowiedzi

jeśli mają być wybrane tylko pozycje napisane DUŻYMI LITERAMI to zainteresowałbym się funkcją strtoupper, jeśli tylko pierwsza litera to ucfirst.

po mojemu trzeba taką tablicę przelecieć foreach'em i każdą wartość porównać do wartości strtoupper albo ucfirst na niej - jesli są inne to skasować ten element tabeli

być może da się to wyciąć jeszcze przed explode żeby do tablicy szły już tylko interesujące cię wartości, ale akurat zawalony jestem inną robotą i niestety nie mam czasu podumać :tease:

mam nadzieję, że nie walnąłem jakiejś bzdury, ale na dzień dobry tak bym to zakodował :)

Kup sobie nieruchomości Kraków albo apartamenty Zakopane. Obejrzyj też fotoblog Grzegorza Ziemiańskiego Nowa Huta na deser

tak na szybciutko

<?php 

$row[0] = "Godzilla mozilla FIREFOX eXplorer";

$tablica = explode(" ", $row[0]);
foreach ($tablica as $key => $value) {
if ($value!=ucfirst($value)) {
 unset($tablica[$key]);
}
}

print_r($tablica);

?>

ten kod sprawdza czy dany element zaczyna się wielką literą. jeśli chodzi ci o to czy coś jest napisane DUZYMI LITERAMI to zamień

if ($value!=ucfirst($value))

na

if ($value!=strtoupper($value))

niestety przy polskich literach będzie kiszka :) trzeba by jeszcze zrobić strtr do translacji polskich znaków z małych na duże

no chyba że ktoś poda tu lepsze rozwiązanie, pewnie takowe jest :) to tak na szybko w 2 minuty wymyśliłem :)

pozdrawiam

Kup sobie nieruchomości Kraków albo apartamenty Zakopane. Obejrzyj też fotoblog Grzegorza Ziemiańskiego Nowa Huta na deser

Sprwa jest łatwiejsza i szybsza...

ord() zamienia znak na wartosc CHR. Tablica duzych znakow ropoczyna sie od A=65 a konczy na Z=90

Wystarczy wiec sprawdzic czy pierwszy znak kazdego elementu tablicy miesci sie w zakresie 65->90. Niestety troche inaczej mają sie do tego polskie znaki - zalezne jest to od strony kodowej.

Rozwiązanie Vel - ucfirst jest tez ciekawe i chyba najbardziej oczywiste.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności