Skocz do zawartości

Zakładanie firmy - 12 pytań początkującego

joketown

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Noszę się z zamiarem założenia jednoosobowej działalności gospodarczej (głównie grafika, projektowanie stron internetowych itp). Mam w związku z tym sporo pytań i wątpliwości. Nie na wszystkie mogłem znaleźć odpowiedź, stąd prośba o wypowiedź tych, którzy proces zakładania działalności mają już za sobą :) Domyślam się, że część pytań może być głupich, ale wolę zostać nazwany idiotą, niż nie wiedzieć.

Pytania:

1. Jak wygląda sprawa z przenoszeniem serwisów (moich), które do tej pory były hobbystyczne, jako część należąca do nowo powstałej firmy? Robi się w ogóle coś takiego? Czyli zakładając, że mam teraz serwis www, a jestem osoba fizyczną, za miesiąc zakładam działalność, bo chcę legalnie czerpać zyski z tego serwisu, muszę coś zrobić? Czy tą kwestią się nie przejmuje?

2. Jakie rzeczy wrzucacie w koszty, prowadząc działalność w mieszkaniu (wiadomo że komputer, soft związany z firmą, część czynszu, ale co dalej?), oczywiście full legal, nie jedynie w zależności od interpretacji ;)

3. Czy jako przedsiębiorca, mogę liczyć na jakieś przywileje? (nie wiem, przy cenach kursów specjalistycznych, kart medicover, siłowniach itd). Na jakie trafiliście?

4. Mam od paru lat konto AdSense, czy przechodząc na działałalność dalej mogę korzystać z tego konta? Czy mimo wszystko lepiej (ze względu także na AdWords, Analyticsa) założyć kompletnie nowe konto na googlach?

5. Czy komputer na którym pracujecie, może być jednocześnie waszym komputerem prywatnym? Nie ma z tym problemów? Ja rozumiem, że jeśli licencja zabrania mi użytku prywatnego, lub jest typowo komercyjna to mam się stosować, ale jeśli komputer jest moim narzędziem pracy, mogą być tam zainstalowane gry? (np. kiedy zdecyduję się dokupić pamięć i wrzucić to w koszty, czy urząd może tego nie uznać?) Co z Windowsem Home Edition?

6. Firmę będę prowadził w mieszkaniu, którego jestem właścicielem. W jaki sposób powinienem rozegrać kwestię formalną dotyczącą tego, powierzchnia jednego pokoju będzie miejscem mojej firmy. Działalność stricte internetowa, czy powinienem powiadamiać administracje? Muszę w ogóle wydzielać przestrzeń? Co z podatkiem od nieruchomości?

7. Biuro rachunkowe, czy aplikacja typu ifirma.pl? (Pierwsza działalność)

8. Z rozliczaniem AdSense zawsze był problem (różne interpretacje) przy osobach nie posiadających działalności, czy mając działalność wszystko w tym temacie jest jasne i proste?

9. Mam od kilku lat hosting w jednym miejscu, rozumiem, że wystarczy w nim zaktualizować dane?

10. Jakie macie doświadczenia, które gdybyście je mieli w pierwszej fazie rozkręcania firmy, to lepiej by się wam funkcjonowało, szybciej rozkręcało interes. Czyli jakiego rodzaju błędy popełnialiście? (organizacja, kontakt z klientem, bezużyteczny soft, podkładane nogi itp)

11. Czy istnieją jakieś dziwne obowiązki (prawne, ale nie podatkowe) działalności jednoosobowej? Czyli np "obowiązek posiadania apteczki zawierającej to to i to" (bo jak się nie ma jednej z tych rzeczy, to kara murowana), albo że w pokoju musza być takie i takie warunki pracy..

12. Vat czy nie Vat? Nie do końca jeszcze potrafię określić co bardziej opłacalne w moim wypadku. Zakładam, że klientami będą raczej firmy, ale nie wykluczam osób prywatnych.

Dzięki za pomoc

1. jeżeli jestes włascicielem domeny, to tylko zmieniasz dane na kogo mają iść faktury

2. sugeruję kontakt z jakimś ksiegowym i na początek skorzystać z usług jakiegoś biura, a po roku jak się obczaisz możesz zrezygnować, choć uważam, że sa to na tyle małe koszty, że lepiej robic cos na czym sie znasz, a cyferki zostawić komus innemu

3. jak będziesz zatrudniał troche personelu, to wtedy pewnie jakieś zniżki i duperele będą, jako sam jeden to będziesz tylko zwykłym Klientem, oczywiście będą miejsca, gdzie wejdziesz, np szkolenia tylko dla firm

5. komputer firmowy moze byc prywatnym, czemu nie, ale na wszystko co masz zainstalowane musisz mieć papierek, kupisz gre, a kupuj, ważne że jest kupiona legalnie

6. ad2

7. ad2, aplikacja do fakturowania, wystawiania rachunków

9. tak

11. obowiązki? jednoosobowa działalnośc, to raczej tylko zus i us, jak bys zatrudniał kogoś, to już wiecej zabawy :)

12. moim zdaniem vat, vatowiec tez może wystawiac rachunki, tylko tu trzeba uważac by nie wejśc w kase fiskalną, ale nie sądze być do tego doszedł ;)

- Reklama -

Podatki we Wrocławiu: biuro podatkowe wrocław

Miejscówa do parkowania przy Okęciu: parking okęcie

7. ad2, aplikacja do fakturowania, wystawiania rachunków

Co polecacie? Są jakieś dobre Open Source?

11. obowiązki? jednoosobowa działalnośc, to raczej tylko zus i us, jak bys zatrudniał kogoś, to już wiecej zabawy ;)

Aha, czyli żaden obowiązek szkolenia przeciwpożarowego mnie nie dotyczy? ;)

12. moim zdaniem vat, vatowiec tez może wystawiac rachunki, tylko tu trzeba uważac by nie wejśc w kase fiskalną, ale nie sądze być do tego doszedł ;)

A kiedy jest obowiązek przejścia na kasę fiskalną? Czy przy biznesie stricte internetowym nie wygląda to nieco inaczej? (kiedy płatności dokonywane są na konto firmowe). I czy jest to uzależnione od tego, czy jest się vatowcem, czy nie?

1. Zmiana danych fakturowania

2. Moja księgowa mówi, żeby wszystko wrzucać, w tym - dowody nadania listów, karty parkingowe i wiele innych

3. Na pewno szkolenia oraz zawsze coś tam z rzeczy prywatnych można wciągnąć w koszty

4. Wszystko jedno, ale pamiętaj żeby na obu kontach nie korzystać z kuponów AdWords, ja mimo wszystko pozostawiłbym jedno konto(z doświadczenia, bo mam dwa ;) )

5. Wszystko co piszesz jest ok, jeden warunek - wszystko musi być legalne. Nikt Ci nie będzie sprawdzał czy za pomocą PacMana retuszujesz zdjęcia, byle był legalny ;)

6. Nie ma potrzeby wydzielania niczego i z tego co się orientuję nie trzeba płacić podatku od komercyjnych nieruchomości - to jest dalej twóje mieszkanie a nie sklep.

7. Z pewnością biuro rachunkowe - masz z głowy myślenie o kwestiach prawnych, masz doradcę i część kontroli z głowy za stosunkowo niewielkie pieniądze

8. Tak

9. Tak

10. Zwracaj uwagę na koszty, do koszenia ogródka nie potrzeba kombajnu ;). Systematyzuj wszystko co robisz.

11. Nie istnieją

12. Zakładając że klientami będą firmy to z pewnością Vat, pomijając odliczanie Vatu z kosztów to inaczej(lepiej) jest to postrzegane przy pierwszym kontakcie z kontrahentem.

Edit:

Co polecacie? Są jakieś dobre Open Source?

Ja polecam infakt.pl - lepiej mieć online - wtedy masz wszędzie możliwość wystawiania faktur.

Aha, czyli żaden obowiązek szkolenia przeciwpożarowego mnie nie dotyczy?

Nie.

A kiedy jest obowiązek przejścia na kasę fiskalną? Czy przy biznesie stricte internetowym nie wygląda to nieco inaczej? (kiedy płatności dokonywane są na konto firmowe). I czy jest to uzależnione od tego, czy jest się vatowcem, czy nie?

Wystawiaj zawsze faktury, nawet klientom indywidualnym i nie przejmuj się żadnymi kasami, kasa jest jak masz dochód powyżej bodajże 40 tyś zł brutto niepoparty fakturami, tylko zewidencjonowany jako nieudokumentowany.

4. Wszystko jedno, ale pamiętaj żeby na obu kontach nie korzystać z kuponów AdWords, ja mimo wszystko pozostawiłbym jedno konto(z doświadczenia, bo mam dwa ;) )

O a to czemu? Na swoim starym koncie wykorzystałem jakiś kupon ze 2 lata temu

6. Nie ma potrzeby wydzielania niczego i z tego co się orientuję nie trzeba płacić podatku od komercyjnych nieruchomości - to jest dalej twóje mieszkanie a nie sklep.

No ok, ale czy bez wydzielenia można dalej wrzucać część czynszu w koszty?

wątek z programami i kolejny

póki nie masz pracowników, to nie musisz sie szkolić, bo odpowiadasz tylko za siebie, oczywiście w kontekście warunków pracy

obowiazek z kasa jest po przekoczeniu jakiejś tam kwoty

- Reklama -

Podatki we Wrocławiu: biuro podatkowe wrocław

Miejscówa do parkowania przy Okęciu: parking okęcie

O a to czemu? Na swoim starym koncie wykorzystałem jakiś kupon ze 2 lata temu

Miałem podobnie i zablokowali wszystkie i później były cuda żeby odblokowali chociaż jedno. Jak masz konto to pozmieniaj dane na firme i z niego korzystaj i nigdy nie używaj na siebie ponownie kuponu dla nowych osób. Mi po tych przebojach nawet zabronili używać kuponów dla obecnych klientów.

No ok, ale czy bez wydzielenia można dalej wrzucać część czynszu w koszty?

To już musisz kogoś innego zapytać ale chyba tak, ja mam umowę użyczenia lokalu w którym są 3 firmy na różne osoby i nikt nic nie wydzielał. Z tym pytaniem najlepiej udaj się do biura, żeby się potem nie okazało, że odliczyłeś sobie czynsz, zapłaciłeś podatek od powierzchni komercyjnych i jesteś na minusie. Wiem że mimo braku wydzielania możesz telefon wrzucić w koszty. Co do prądu to też bym uważał, bo na prąd komercyjny(przemysłowy) jest inna stawka(chyba że się coś zmieniło). Policz sobie dobrze, bo za 50-100zł bym nawet nie chodził i nie ryzykował, bo to też chyba inaczej z kontrolami(do mieszkania nie mogą Ci wejść bez uprzedzenia).

Ad.6 - jeżeli działalność prowadzisz w tym samym lokalu, w którym mieszkasz, śpisz itd. czyli nie masz wydzielonego pomieszczenia, w którym jest prowadzona tylko dz.gos. - nie płaci się dodatkowego (czy żadnego - jeśli do tej pory nie było) podatku od nieruchomości.

:-)

Ad.6 - jeżeli działalność prowadzisz w tym samym lokalu, w którym mieszkasz, śpisz itd. czyli nie masz wydzielonego pomieszczenia, w którym jest prowadzona tylko dz.gos. - nie płaci się dodatkowego (czy żadnego - jeśli do tej pory nie było) podatku od nieruchomości.

Aha, czyli rozumiem, że wymogu wydzielania to generalnie nie ma. A jak jest z pieniędzmi? Mam powiedzmy 2 konta: prywatne i firmowe, no i mam nieco oszczędności. Firma przy starcie jest goła. Po jej uruchomieniu, jeśli przeleje kaskę z prywatnego na firmowe, to muszę to jakoś specjalnie księgować? Druga sprawa, czy mogę kupić jakiś soft płacąc z prywatnego i wrzucić to w koszty?

Tak, nikt Ci nie sprawdza skąd, gdzie i co przelewasz. Gdyby nie faktury z numerem konta i wymóg posiadania, to jak dla mnie konto firmowe mogłoby nie istnieć. Jedyny problem jest z nim taki, że od każdego grosza zarobionego na oprocentowaniu musisz odprowadzić podatek(uwzględnić jako dochód), podobnie możesz wciągnąć utrzymanie konta w koszty, ale wtedy to już musisz się raczej pilnować z dysponowaniem nim. Ja nie podchodzę do niego jakoś szczególnie a pieniądzmi dysponuję zarówno na cele komercyjne jak i prywatne. Liczy się co masz w papierach, a nie jaką historię konta.

2. Jakie rzeczy wrzucacie w koszty, prowadząc działalność w mieszkaniu (wiadomo że komputer, soft związany z firmą, część czynszu, ale co dalej?), oczywiście full legal, nie jedynie w zależności od interpretacji wink.gif

-------- z tą "częścią czynszu" to dobrze by było być dokładnym... będziesz chyba musiał wydzielić dokładnie jakiś pokój na tą działalność i za jego powierzchnie płacić jakiś tam podatek od nieruchomości czy coś ala 15zł/m2

3. Czy jako przedsiębiorca, mogę liczyć na jakieś przywileje? (nie wiem, przy cenach kursów specjalistycznych, kart medicover, siłowniach itd). Na jakie trafiliście?

;) tak.. lepsze traktowanie w więzieniu jak ci skarbowy tam doprowadzi ;) za pomyłkę w druku

pomijając żarty - karta do sieci makro jest miłym dodatkiem ;)

pozdro

v

z vege pozdro

Veganka

Przy jednoosobowej działalności gospodarczej i uproiszczonej księgowości nie trzeba dokumentować ruchu na koncie firmowym. W praktyce musisz mieć środki na podatki, ZUS (to musi być płacone z konta firmowego) i na regulowanie należności przelewem za zakupy firmowe. Na konto firmowe przyjmujesz też wszystkie należności bezgotówkowe od klientów. W każdej chwili możesz wpłacić lub wypłacić dowolną kwotę. Za zakupy możesz płacić gotówką lub kartą przy koncie osobistym. Nie ma to znaczenia.

Co do kosztów - przy działalności domowej "pokojowej" nie opłaca się (i nie trzeba) wydzielać powierzchni dla firmy. W takim przypadku nie ma możliwości wrzucania w koszty części czynszu, opłaty za prąd lub wodę. Bez problemu wrzucisz w koszt rachunek na firmę za telefon komórkowy. W przypadku telefonu stacjonarnego czy internetu - tylko gdy masz fakturę na firmę. Inaczej pozostaje tylko ulga na internet. Zwykle opłaty za internet dla firm są droższe, więc na początek lepiej nie szaleć.

Na firmowym komputerze nie powinno być oprogramowania nie przeznaczonego do komercyjnego użytku, np. MS Office za 200 złotych (wersja domowa), bezpłatny Avast! itp. Windows Home edition. może być wykorzystywany komercyjnie. Licencja nie stawia tu ograniczeń. Gry zwykle też nie mają takich zastrzeżeń licencyjnych. Zakup gry nie będzie kosztem uzyskania przychodu, chyba że jakoś wiarygodnie uzasadnisz że gra jest kupiona w celu osiągania przychodu. Ogółem komputer firmowy jest bardziej narażony na kontrolę więc lepiej tam nie trzymać pożyczonych programów filmów lub mp3.

Kosztem mogą być materiały biurowe, eksploatacyjne do drukarki, zakup biurka, fotela, regału, paliwo do samochodu, zakup programów do pracy (programy księgowe, dtp, graficzne itp), podróże służbowe, materiały do wykonywania usług, towary handlowe i inne wydatki ponoszone w celu uzyskania przychodu. Prowadząc firmę w domu nie masz tu zbyt dużo możliwości.

Mając firmę musisz byc przygotowany na comiesięczny wydatek ok 345 złotych na ZUS. W związku z tym zakładanie firmy tylko po to by np. dorobic sobie podczas nauki nawet 500 złotych miesięcznie jest całkowicie nieopłacalne.

• 2 tygodnie później...

Kolejna porcja pytań, liczę na pomoc:

1. Czy jest jakaś różnica, jeśli najpierw podpisze się umowę z biurem rachunkowym, a dopiero potem załatwi wszystkie formalności przy zakładaniu działalności? (lub odwrotnie)? Słyszałem, że warto w Urzędzie Skarbowym wskazać biuro jako pełnomocnika, czy tak? Rozumiem, że ma to na celu, że od teraz US będzie kontaktował się z biurem jako pełnomocnikiem, czy jak?

2. Powiedzmy, że firma powstanie 1 kwietnia, to rozumiem, że PIERWSZĄ zaliczkę na podatek dochodowy wpłacam do 20 maja (nie kwietnia)?

3. Problem z kasą fiskalną. Moja działalność przewiduje projektowanie stron internetowych, ale i m. in. sprzedaż szablonów aukcyjnych. Z tego co słyszałem, wymagane (allegro) jest aby taki szablon został zamawiającemu wysłany np. na CD. Czy to wówczas nie podlega przypadkiem pod konieczność korzystania z kasy fiskalnej? Sprzedaję jakiś projekt i udostępniam go poprzez ftp, czy email, czy jakoś inaczej, a na CD to tylko kopia, czy mimo to powinno mieć się kasę? Nie czaję tego do końca..

4. Co z podatkiem dochodowym od przychodu z odsetek na koncie firmowym? Jak to rozliczać?

5. Jak wspominałem mam kilka serwisów, które będą w przyszłości zarabiały na reklamach (także AdSense). Wiem, że potrzebuję NIP europejski. Mam NIP jako osoba fizyczna, a przy rejestracji firmy mój nip zostanie zaktualizowany. Czy to dobry moment na wyrabianie NIP EU (biorąc pod uwagę, że zarobki z reklam zacznę mieć powiedzmy za pół roku)?

6. Do Warszawiaków: Macie do polecenia jakieś dobre i oczywiście w rozsądnej cenie biuro rachunkowe?

7. Ma ktoś z was kasę fiskalną? Dużo przy niej zachodu (także od finansowej strony)?

1). Nie ma różnicy aczkolwiek przy wizycie w UM będzie pole na wpisanie kto będzie Cię rozliczał.

2). Tak, 20 maja.

3). Rachunki wypisywane ręcznie lub za pomocą programu powinny załatwić sprawę.

4). Wybierz konto bez oprocentowania i problem z głowy. np. MBANK

5). Nie ma potrzeby żadnego NIP EU żeby rozliczyć adsense, jeżeli księgowa Ci tak powiedziała - zmień księgową.

6). Nie jestem Warszawiakiem.

7). Nie mam bo nie widzę potrzeby.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności