Skocz do zawartości

szkolenia z pozycjonowania w marcu i kwietniu

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba nie rozumiesz samej idei referencji... Firmy nie wystawiają ich po to, żeby pochwalić się, jacy są mądrzy (popatrzcie, jak świetnie zoptymalizowaliśmy swoją stronę!), ale dlatego, że są zadwoleni z usługi, jaką zamówili, na tyle, aby polecić ją innym. Klient płaci i decyduje, na co wydaje pieniądze. Jeśli kupisz nóż do chleba a będziesz nim obierał marchewkę, to będzie to świadczyć źle o Tobie czy sprzedawcy?

Gdybym miał nadmiar czasu, jaki Ty chyba masz, to pewnie zacząłbym się czepiać Twojej polszczyzny. I jak byłbym złośliwy, to szukałbym związku z tym, jak posługujesz się innymi językami (programowania).

• Odpowiedzi 77
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Ja nie jestem złośliwy i się nie czepiam tylko pisze o tym co zaobserwowałem ....

To ty chyba nie rozumiesz samej idei szkolenia i wykorzystania DOBRZE zdobytej w ten sposób wiedzy zaczynając od własnego podwórka. Dziwny jest też FAKT, że nagle TRZY firmy które przeszły te szkolenie nie zrobiły tego co ważne, a chyba im zależy skoro musieli się szkolić ;) Może nie zrobiły, bo się o tym na szkoleniu nie dowiedzieli ?... [pytanie retoryczne]

Ale mniejsze z tym.... w końcu mój czas jest dla mnie ważniejszy niż potencjalnie stracony czas osób na szkoleniach ...

----

@to pewnie zacząłbym się czepiać Twojej polszczyzny.

Ja nie prowadzę szkolenia z języka polskiego ;)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Już Ci tłumaczyłem, że nie wiesz, co było celem ich szkolenia, proszę czytaj ze zrozumieniem... prowadzimy zindywidualizowane szkolenia pod potrzeby klienta; celem tych 2 klientów nie było pozycjonowanie własnej strony (nie doczytałeś znowu), a trzeci klient w ogóle nie był szkolony (brak czytania ze zrozumieniem); absurdalnie, niedorzecznie i infantylnie czepiasz się firm, z kórymi nie miałeś żadnego kontaktu, dlatego ja absurdalnie czepiam się Twojej polszczyzny, wnioskując, że jeśli nawet nie opanowałeś języka rodzimego, to tym bardziej języków programowania. I mógłbym tak długo, Ty pewnie też, tylko czemu to ma służyć? Własnej dumie?

Wiedza przekazywana na szkoleniu, a wykorzystanie tej wiedzy przez uczestników szkolenia to 2 różne rzeczy.

Proponuję zakończyć te przepychanki.

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

Witam wszystkich,

Nazywam się Rafał Wieteska i jestem właścicielem firmy NETImage, która oferuje między innymi pozycjonowanie. Prawie zawsze wolę słuchać niż mówić, czytać niż pisać... Prawie robi jednak różnicę... Skoro zostałem wywołany do tablicy to napiszę coś od siebie.

Zadałem sobie trud przeczytania całej tej dyskusji i zastanawiam się czy Wy ludzie nie macie co robić? Nie znalazłem nawet JEDNEJ merytorycznej wypowiedzi. Z jednej strony Pan Bartek u którego się szkoliłem w grudniu 2009 roku, z drugiej mnóstwo "specjalistów SEO", którzy nie znając zakresu szkolenia i nie mając żadnych merytorycznych podstaw oczerniają, podważają, śmieją się i robią wszystko... no właśnie po co? Żeby zaistnieć? Z nudów?

Reasumując:

1) Pan Bartek zamieścił ogłoszenie - jest wolny wybór, mamy demokrację. Chcecie iść na szkolenie to idźcie, nie chcecie to nie idźcie.

2) Szukacie opinii? To spytajcie o nie, lub ich poszukajcie w necie, a sami wypowiadajcie się o szkoleniu jak je odbędziecie. Referencje są na stronie eurobrand - można zadzwonić do kilku losowych firm i podpytać co ten Pan Bartek sobą reprezentuje.

3) Moja strona internetowa - rzeczywiście nie należy ani do najładniejszych ani do najlepiej zoptymalizowanych. Mógłbym tutaj wymienić mnóstwo rzeczy, które trzeba poprawić. Firmie oferującej SEO, SEM i Web Usability to nie przystoi. Ok - zgadzam się. Stronę poprawię, ale dla siebie i moich klientów, a nie rzeszy krzykaczy, jak tylko znajdę chwilę czasu. W moim przypadku przysłowie, że szewc bez butów chodzi się niestety sprawdza :) Ważniejsze dla mnie jest jednak to, że mimo krótkiego stażu mojej firmy rozwija się ona dosyć prężnie, a klienci są zadowoleni i polecają mi kolejnych. To jest chyba największa radość z prowadzenia biznesu.

Wracam do pracy życząc Was miłej dyskusji :D

P.S. Ja polecam szkolenia Pana Bartka - uczestniczyłem w nich jako osoba która wie, że dzwoni ale nie wie w którym kościele. Szkolenie pozwoliło mi uporządkować wiedzę i ją wzbogacić. Do dziś z niej korzystam w codziennej pracy i jest to skuteczne. Ponadto oczywiście ciągle staram się tą wiedzę poszerzać, bo bez tego w tej i każdej innej branży ani rusz :)

Serdecznie Was pozdrawiam!

• 3 tygodnie później...

Dziś odbyłem mini szkolenie więc na jutro postaram się przygotować recenzję na tyle obiektywną na ile mogę. Na razie nie zdradzam jakie jest podsumowanie - potrzymam was chwilę w niepewności, mam nadzieję że będzie to dobrze odebrane przez wszystkie strony (inne doświadczenie w tych tematach dlatego napisanie "bezstronnej" opinii nie jest takie proste jak by się mogło wydawać) i skończymy już polemizowanie na temat szkoleń.

Pozycjonowanie Stron Nie dla Leszczy ;)

Krótka recenzja ze szkolenia, jakie odbyłem – moja opinia i ocena całościowa jest głównie oparta na pytaniach, jakie zadałem z wiedzy ogólnej/technicznej/praktycznej, a nie tylko na samym szkoleniu. Ma to być z założenia opinia bezstronna, ale czy takowa może powstać? – przeczytacie i sami ocenicie (starałem się być sprawiedliwy w swojej ocenie i nie ukrywać niczego) – tak więc do dzieła:

Kilka gołych faktów na plus:

1 - Bartek ma dobrze przygotowany projekt szkolenia

2 - Tytuły dobrze odpowiadają tematom omawianym

3 - Szkolenie przebiegło w miłej atmosferze

4 - Pojawia się słownictwo techniczne, ale zostaje ono dobrze omówione i wyjaśnione

5 - Tematyka szkoleń dokładnie odpowiada temu, czemu jest poświęcony dany temat

6 – Skondensowana forma przekazu i wiedza poparta doświadczeniami (dużą ilością testów)

7 - Omówienie darmowych narzędzi, które można wykorzystać w pozycjonowaniu/SEO

Kilka gołych faktów na minus – wraz z komentarzem:

1 - Wiedza ogólna na temat SEO jest dość wąska (zdecydowanie nie wykracza poza materiał omówiony w książkach i samego forum PiO)

2 - Brak wiedzy na temat narzędzi płatnych, które można wykorzystać w pracach związanych z pozycjonowaniem/SEO (niektórych płatnych rozwiązań nie da się zastąpić żadnym darmowym)

3 - Tematy są dość dobrze omawiane, ale brakuje dobrych podsumowań opartych na przykładzie wykorzystania konkretnego oprogramowania (darmowego) – przypominam, że miałem okrojone szkolenie i może inne nieporuszone tematy mają lepsze wsparcie w rozszerzonej wersji szkolenia. Mój główny zarzut dotyczy braku znajomości narzędzi do śledzenia poczynań użytkownika na stronie oraz „gorących stref” – możliwe, że ta wiedza wykracza poza ramy pozycjonowania, ale jako szkoleniowiec powinien to znać, inaczej takie pozycjonowanie mija się z celem w mojej ocenie.

4 – Tematy, które wykraczają poza ramy szkolenia zostają bez odpowiedzi - Bartek zapewnia, że na każde pytanie udzieli odpowiedzi po jakimś czasie jednak od szkoleniowca wymaga się wiedzy na odpowiednim poziomie. Jedno pytanie zadałem ok 1-2 tyg temu i poprosiłem żeby przygotował odpowiedź, niestety odpowiedź zupełnie nie spełniła moich oczekiwań - pytanie dotyczyło linków rel="nofollow" i pozytywnego wpływu wykorzystania ich w SEO – wydaje mi się, że dużym plusem jest fakt, że Bartek lubi się doszkalać i udzielać odpowiedzi na trudne pytania, jednak pewnych braków nie powinno być w wiedzy, zwłaszcza tej praktycznej.

5 - Brak wiedzy odnośnie budowy zaplecza – np. prostego systemu piramidy etc. (dla mnie nie do wybaczenia i mam nadzieję, że Bartek szybko uzupełni ten niedostatek wiedzy)

6 - Brak wiedzy odnośnie pozycjonowania na skalę większą niż jedna strona (zaawansowane techniki SEO oraz podstawowe techniki jak wykorzystanie 301 czy też budowanie zaplecza j/w)

Ogólnie mogę powiedzieć tak, jeśli już ktoś siedzi i potrafi czytać ze zrozumieniem PiO to po kilku miesiącach „studiowania” forum już nic nowego z takiego szkolenia się nie dowie. Na pewno dla osób nowych takie szkolenie będzie miało duże znaczenie dla usystematyzowania wiedzy. Możliwości porozmawiania z kimś innym na ten temat (z Bartkiem dobrze mi się rozmawiało) i poznania innego pkt widzenia też na pewno będą dużą zaletą szkolenia dla osób zainteresowanych tematyką SEO. Z tego co zauważyłem i też to powiedziałem Bartkowi sporo czasu i energii stracił na testowanie oczywistych faktów (nie wiem czy traktować to na plus czy nie, ale dla mnie robienie testów czy description ma znaczenie dla pozycjonowania czy nie to strata czasu – tak więc ocenę tego pozostawiam każdej osobie samodzielnie). Może zabrzmię nieco złośliwie, ale dla mnie jest to odkrywanie koła na nowo, strata czasu, który można by poświęcić na zaznajomienie się z nowymi technikami lub uzupełnienie braków, o których już wcześniej wspomniałem.

Czy mogę polecić komuś to szkolenie? - długo się nad tym zastanawiałem i powiem tak, dla prawdziwego amatora owszem będzie to bardzo dobre szkolenie i tu z czystym sumieniem podpisuję się pod tym, jednak dla osoby z doświadczeniem na pewno nie. Tak samo, jeśli ktoś ma chaos w głowie i ma jakieś tam pojęcie na temat pozycjonowania na pewno będzie to dobre miejsce do poukładania tej wiedzy bo przyznam szczerze, że nie udało mi się Bartka wyprowadzić z równowagi zadając mu pytanie za pytaniem i przerywając w połowie zdania - ma cierpliwość i podejście (może wynikało to z faktu, że mogę ładnie obsmarować go na forum, ale liczę że takie samo ma podejście do szkoleń prawdziwych - o czym sam zapewniał).

Należy też pamiętać, że moja wiedza i doświadczenia zdobyte za tych kilka lat kształtują moją opinię na temat tego szkolenia i w żadnym wypadku nie należy tego traktować jak wyrocznię. Nie można też zapomnieć o fakcie subiektywnego odczucia mojego, co jest podstawą w zagadnieniach seo, a co nie dlatego przed rozmową z Bartkiem przejrzałem kilka książek i głównie opierając się na książce admina Michała stwierdzam, że wiedza jest podstawowa + forum dział dla początkujących

Mam nadzieję Bartku, że kilka moich uwag z tego szkolenia weźmiesz sobie do serca i poprawisz to gdzie wytknąłem Ci ewidentne braki i nie potraktujesz mojej wypowiedzi jako atak, ale jako w miarę obiektywną opinię osoby, która dobrze Ci życzy.

Jeśli chodzi o przekierowanie 301, to faktycznie wśród 4 zastosowań, które przedstawiłem, nie było tego, które miałeś na myśli. Niemniej wg mnie metoda, którą miałeś na myśli, jest mało elegancka, a w szerokim obszarze SEO* koncentrujemy się głownie na tym, co eleganckie:)

Jeśli chodzi o piramidę, to nie wiedziałem, że te (znane mi) działania werbalizuje się w ten sposób. Ale działa to w obie strony. Kto mi powie, co to jest efekt mostku? Tylko ktoś kto był na naszym szkoleniu. Czasem używamy własnej nomenklatury, bo mamy autorski program, a nie kopiujemy książek, ani nie tłumaczymy zagranicznych kursów pozycjonowania:)

Oczywiście w pełnej wersji szkolenia mówimy o budowie własnego zaplecza, choć nie poświęcamy na to aktualnie więcej niż 30 min. Jeśli będzie taka potrzeba, to rozszerzymy zakres programu. Ale to słuchacze wytyczają obszary zainteresowań i koncentrujemy się na tym, co ich interesuje. Na razie Piotrek był pierwszy, którego ten temat tak szczegółowo interesował, zresztą nie tylko ten.

Co do zakresu merytorycznego szkolenia, to nie twierdziłem, że wykracza poza książki i forum. Tyle, że na tym ostatnim można znaleźć dyskusje i sprzeczne opinie. My dajemy receptę, systematycznie uporządkowaną wiedzę, za którą bierzemy odpowiedzialność. A to co jest kontrowersyjne, polemiczne - sygnalizujemy.

Tak więc zapraszamy początkujących i nieco bardziej obeznanych pozycjonerów na szkolenia.

Powołując się na PiO otrzymają prezent:)

* pamiętajmy, że na temat SEO można by zrobić kikumiesięczny kurs; tymczasem my w ciągu 6 godzin zegarowych musimy przekazać wiedzę, która pozwoli na samodzielne pozycjonowanie

Za uwagi, Piotrze, dziękuję. Postaramy się, aby w niedługim czasie nasze szkolenia były jeszcze lepsze!

A cierpliwość nawet dla najbardziej wymagających i absorbujących uczestników - gwarantujemy:)

Zapewniam, że jeśli napiszesz mi na priva, jaki jest Twój cel, co chcesz osiągnąć, a co już umiesz i co osiągnąłeś, to uczciwie powiemy, na ile skorzystasz z naszego szkolenia.

Nie chodzi nam o mnożenie przychodów i niezadowolonych klientów.

Dla nas zarobione pieniądze mają sens tylko wtedy, gdy klient jest zadowolony z ich wydania!

Podsumowanie byłoby najlepsze gdybyś powiedział czy warto wydać kasę na to szkolenie.

Jeśli jesteś w grupie osób które zaczynają zabawę w seo/pozucjonowanie i chcesz szybko się czegoś nauczyć lub/i masz niezły mętlik w głowie (na PiO raz czytamy że jest tak a raz inaczej i za diabła nie da dojść się co jest prawdą a co fikcją) to zdecydowanie odpowiem że szkolenie jest warte swoich pieniędzy i tu je polecę z czystym sumieniem

Na pewno przed przystąpieniem do szkolenia należy zebrać swoje pytania gdzieś na kartce i zadać je - Bartek z tego co się dowiedziałem po szkoleniu ma przeszkolenie pedagogiczne więc wiem czemu jest taki cierpliwy i można go męczyć, nawet należy bo szkolenie bez pytań jest straconym szkoleniem i wydaniem kasy w błoto

Jak dla mnie bardzo dobrze podsumowane. Każdy kto umie czytać między wierszami wyciągnie swoje wnioski. Ja wyciągnąłem takie, że szkolenie tak jak każde inne. Dla początkujących. Ogólnie dostępna wiedza. Brak odpowiedzi na te słodziutkie / tłuściutkie / pikantne pytania to niewątpliwie minus. Cena ... ;) ja pewnie wolał bym poczytać to forum, ale nieświadomym polecam !!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności