Skocz do zawartości

[CSS] Problem z IE

Lagotek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, otoz niedawno zajalem sie projektowaniem stron internetowych i zaczalem zaglebiac CSS-a...

I ... tworzac strone ponizej zauwazylem ze w operze oraz firefoxie wszystko gra... ale w IE niestety jest maly problem i nie wiem jak go rozwiazac...

Po otwarciu tego linku https://lagotek.unl.pl/bank/ban2.html w jakiejkolwiek przegladarce oraz IE zobaczycie w czym problem ...

Z gory dzieki za pomoc :)

Myślałem, że wiem na czym polega problem jak zobaczyłem stronę w IE. Po czym spojrzałem w kod strony i powiem tak - przy tak napisanym kodzie problem może być dosłownie wszędzie. Bo kod strony jest napisany tak freestylowo że aż głowa boli. Korzystałeś z jakiegoś generatora kodu? Bo pewnie ręcznie byś takich głupot sam nie napisał w kodzie. Masakra. Polecam zapoznanie się z dowolnym kursem xhtml, a później możemy mówić że IE nieprawidłowo wyświetla stronę.

Jesteś bezczelny, nieuprzejmy i nie przepuszczasz kobiet w drzwiach? Zapraszam na ulubione24.pl

Nie nie korzystalem z generatora kodu... pisalem to recznie a ze dopiero sie ucze to wyszlo jak wyszlo... nie wiem co masz na mysli ze kod jest freestylowo napisany, jesli wstawilbys jakies przyklady i co jest w nich nie tak to moze bym zrozumial..

Zacznij od tego co napisał użytkownik "papieros" - pozamykaj div, id musi być unikalne - to są podstawowe błędy których musisz się pozbyć. Na dzień dobry wchodząc na Twoją stronę widać ponad 300 błędów w samym tylko kodzie html. 300 błędów może wygląda strasznie, ale w większości się powtarzają, więc sukcesywnie poprawiając błąd po błędzie dojdziesz do czystego kodu. I dopiero WTEDY jeżeli problem nadal będzie występował w IE możesz szukać innej przyczyny. Ale na 95% po uprzątnięciu kodu, problemu nie będzie.

Dlaczego taki nacisk kładę na walidację kodu? Bo większości problemów da się uniknąć właśnie poprzez walidowalny kod. Wiadomo - różnice między przeglądarkami pozostaną, ale walidowalny kod redukuje te różnice do minimum, a co najważniejsze - znalezienie błędu w takim przypadku to tylko chwila. Zachęcam również do zapoznania się z artykułem Lepiej trzymaj się standardów

Jesteś bezczelny, nieuprzejmy i nie przepuszczasz kobiet w drzwiach? Zapraszam na ulubione24.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności