Skocz do zawartości

Zmiana strony i spadek pozycji

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Do marca posiadałem stronę, która wymagała liftingu i zmiany struktury html. Wcześniej wszystkie strony posiadały taki sam tytuł, nie było znaczników typu h1, h2, zamiast których były stosowane pogrubienia, katalog produktów był fatalnie zaprojektowany. Mimo tych niedogodności strona w najważniejszych frazach była w top10, czasami nawet w top3.

Zmiana strony pociągnęła za sobą drastyczny spadek pozycji między innymi w Google. Wcześniej z wyszukiwarek pochodziło około 80% wejść, obecnie jest to poniżej 40%, odwiedziny spadły o około 70%. Błędem z mojej strony był brak obsługi wejść ze starych linków, co obecnie zostało poprawione przez przekierowanie na przygotowaną stronę 404.php, któa szybko okazała się najczęściej odwiedzaną.

Aby szybciej zaindeksować nowe linki zgłosiłem w Google Webmaster Tools mapę witryny, wpisałem też odpowiednią linijkę w pliku robots.txt informującą roboty o położeniu mapy witryny. Mapa wisi tam już kilka dni, lecz do tej pory nie zaindeksowano żadnych linków. Kompletnie nie wiem co mam dalej robić, aby odzyskać pozycję. Co jeszcze powinienem zrobić w związku ze zmianą witryny? Co mogę zrobić, aby roboty szybko zaindeksowały nowe linki? Proszę pomóżcie!

Rozumiem, że chcesz szybko wprowadzić do indeksu nowe adresy podstron ... bo przekierowanie już jest: "Błędem z mojej strony był brak obsługi wejść ze starych linków, co obecnie zostało poprawione przez przekierowanie na przygotowaną stronę 404.php, któa szybko okazała się najczęściej odwiedzaną."

Nie pozostaje Ci się nic innego jak stare sztuczki ... masz mapę więc ją trzeba podlinkować (katalogi, presell'ki, itd.), możesz też uruchomić programik do pingowania (zarówno stron jak i mapy) ... a cała reszta to czekać - jak już się głośniej krzyczeć nie da :)

Trafiłeś na niezbyt komfortowy moment, bo od kilku miesięcy Google miesza z site ... więc trudno przewidzieć co i w jakim stopniu pomoże, ile stron trafi do indeksu i kiedy, itd. :(

Pozdrawiam B)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności