Skocz do zawartości

Klikanie w odnośnik w wynikach a podnoszenie pozycji

zamulek

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

mam pytanie, ponieważ mierzę się aktualnie z książką Jerri Ledford "Seo Biblia", zaciekawiło mnie stwierdzenie, że wyszukiwarka google częściowo korzysta z mechanizmu premiującego klikanie w link. Podam może na przykładzie: mam frazę pawilony, moja strona którą pozycjonuję znajduje się na 3 stronie wyników, ale ponieważ zawiera użyteczną i przyciągającą treść w ten link na 3 stronie klika dużo osób (różne IP etc.), nie używają oni zbyt szybko przycisku 'wstecz', co mogłoby sugerować słaba merytorycznie treść, tylko pozostają przez >30sek. na stronie. Wg. artyukłu autora tej książki, oraz zapisów na jego blogu takie klikanie daje pozytywny efekt pozycjonowaniu.

Wątpię aby był to błąd tłumaczeniu... Sam ostatnio zauważyłem że jeśli ktoś kliknie w link w googlach do mojej strony i zainteresuje się nią dzięki czemu wskaźnik odrzuceń na dane słowo maleje to pozycja strony się podnosi... Jednak działa to wyłącznie na bardzo niszowe frazy które nie posiadają większej konkurencji na silne słowa kluczowe to zupełnie nic nie daje.

Nikt nie wie jak jest naprawdę i czy wejścia z wyszukiwarki są w stanie pomóc w zdobyciu lepszych pozycji, ale coraz częściej się o tym dyskutuje.

W sumie to może mieć sens nawet. Ale nim taki mechanizm byłby naprawdę ważny, to minie jeszcze kilka lat. :)

Ogólnotematyczny katalog stron - moderowany katalog na domenie z 2001 roku. Moderowany minimum 2 razy dziennie. PR 3, megaszybka indeksacja. Dodaj swój unikalny wpis już dziś.

Ostatnio dodane strony w katalogu.

najpiękniejsze kobiety świata

Na pewno mają mechanizm do zliczania kliknięć w link uruchamiany akcją onmousedown dla linka.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Google bada zdarzenia onclick na serpach. Jeśli coś kliknąłeś i za chwilę znowu wróciłes do G to znaczy że nie znalazłeś nic ciekawego w serwwisie. Co do analyticsa to G nie bada danych z nieg, ale dzięki analizie zachowania na serpach nawet tego robic nie musi.

Snake Plisken? Myślałem, że nie żyjesz!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności