Skocz do zawartości

Sprawdzanie skuteczności pozycjonowania

Amatorek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zleciłem pozycjonowanie mojego www firmie, która zrobiła mi stronę. Stronę zrobili super, natomiast nie mam jasnych wyników ich pracy w zakresie pozycjonowania. Chciałbym zapytać jak od podstaw należy wypozycjonować stronę i gdzie można sprawdzić skuteczność ich działań. O ile reklamując się w adwords są pełne statystyki (wynikm jakości, kliknięcia, koszty) to w pozycjonowaniu nie mam żadnych informacji. mam wykupiony panel statystyczny stat, gdzie widzę pełną analizę klikalności mojej strony. Zauważyłem, że strona jest odwiedzana właściwie tylko wtedy, gdy ukazuje się mój link sponsorowany. Wiem, że pozycjonowanie to długotrwały proces i nie wymagam, aby w ciągu 2 tygodni moje www było na pierwszej stronie, ale chciałbym mieć pewność że moje pieniądze dla agencji pozycjonującej nie będą wyrzucane w błoto a przede wszystkim że nie tracę czasu (chyba ważniejsze od pieniędzy:-). Zatem czy jest jakieś narzędzie, w którym sprawdzę ich pracę?

@'Amatorek' :

1. najważniejsze to podłaczenie statysytk do strony internetowej - od tego należy zacząc - osobiście polecam xannstat.com (co raczej nikogo nie dziwi) monitorują one przedewszyskim przyrost linków do strony BL

2. Zlecić audyt fraz do pozycjonowania lub przeprowadzić samemu

3. Koszystać z zewnetrznych programów do monitorowania fraz , web ceo, web-tools.pl

Marketing internetowy dla firm

Tak jak napisał Xann, dobre statystyki to podstawa.

Oprócz tego po prostu umów się na spotkanie z tą firmą, porozmawiaj o bieżącej sytuacji i ich wizji dalszego działania - takie spotkania są pomocne dla obu stron. Spytaj czy według nich frazy są wybrane odpowiednio - może tutaj trzeba coś zmienić.

Dzień bez afery na PiO jest dniem straconym :)

small_logo_footer.jpg

Najlepsze statystyki nie zinterpretują same wyników kwestia kto to zrobi, czy sam sie podszkolisz czy też firma która teraz Cie obsługuje zrobi to dla Ciebie, albo poprosisz kogoś z zewnątrz.

Pozycjonowanie można tez sprawdzić metodą w której zapytasz sam siebie czy jestes zadowolony z efektów, jezeli nie widzisz efektów

nie jesteś zadowolony to coś gdzieś jest źle robione, albo gdzieś są jakieś blednę założenia , może trzeba uderzyć w SEM itp.

Najlepsze statystyki nie zinterpretują same wyników kwestia kto to zrobi, czy sam sie podszkolisz czy też firma która teraz Cie obsługuje zrobi to dla Ciebie, albo poprosisz kogoś z zewnątrz.

No nie trzeba być omnibusem zeby odczytać z statysytk podstawowe parametry, jeżeli witryna jest pozycjonowana na pewno bedzie widać zwiekszenie ruchu jak i po jakich frazach najcześciej odwiedzają naszą witryne te dwa parametry już coś mówią nawet najmniej rozgarnętym

Xann - za długo siedzisz w tym biznesie, co dla przeciętnego użytkownika PiO który trochę poczyta ze zrozumieniem jest "oczywista oczywistością" dla przeciętnego właściciela jest raczej już nie tak oczywiste.

Z drugiej strony jeżeli firma prowadzi klienta w ten sposób że klient nie jest przekonany o słuszności wydanych złotówek to jest to kiepska firma.

Pozycjonowanie nie powinno być sztuka dla sztuki ale powinno przynosić korzyść obydwu stronom.

. Zatem czy jest jakieś narzędzie, w którym sprawdzę ich pracę?
Tym narzędziem jest przeglądarka z załadowaną strona wyszukiwarki na jaką była umowa pozycjonowania - na naszym rynku to nadal google. Bezpośrednia miarą skuteczności pozycjonowania jest wzrost pozycji z n-tej na n-tą w danym czasie bez stosowania technik za które grozi niechybnie BAN. Natomiast pośrednią będzie wzrost zainteresowania Twoją ofertą prowadzący do wzrostu sprzedaży produktów, lub (oraz) usług.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

.... Natomiast pośrednią będzie wzrost zainteresowania Twoją ofertą prowadzący do wzrostu sprzedaży produktów, lub (oraz) usług.

Ten model nie sprawdza się to w żadnym wypadku, chyba że przestaniesz odbierać tel i dasz warunek że strona nie może mieć innych refereów niż z google i towar ma byc tańszy jak u konkurnecji

Dziękuję za Wasze rady. Rzeczywiście okres pozycjonowania jest krótki, więc na pewno powstrzymam się z wydaniem jakiejkolwiek opinii o tej firmie. Zrobili mi super stronę i jak tak podejdą to pozycjonowania będę bardzo zadowolony, ale

Mój kolega też kiedys korzystał z ich usług i jeżeli chodzi o pozycjonowanie to nie jest juz ich klientem. Ale on miał inne kryteria i inna branżę więc ja z pełną swiadomością zdecydowałem się na ich usługi.

Pozycjonują mi stronę od miesiąca, więc jest jecze pewnie za wcześnie na top, ale chciałbym móc sprawdzić, czy w ogóle cos robią.

Korzystam z stat24, ale ilośc odwiedzin mnie nie przekonuje :D

Ten model nie sprawdza się to w żadnym wypadku,
Oczywiście, że się sprawdza i to wprost proporcjonalnie ze wzrostem pozycji = zwiększoną ilością odwiedzin...

Co więcej, bardzo dobrze ujął to Kolega @Maximus Marius "Pozycjonowanie nie powinno być sztuka dla sztuki ale powinno przynosić korzyść obydwu stronom.". Wiadomo, że mam na myśli klasyczne oferty usługowo towarowe, a nie oferty sprzedaży działek na marsie :D

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Jeżeli sam w temacie jesteś nieoblatany to po prostu podaj nazwe domeny i frazy na które ma być pozycjonowana. Miesiąc to okres po którym już będzie widać jakieś ruchy pozycjonujące (o ile są robione i nie pozycjonujesz sie za 10zł/mc z allegro ;))

Katalog ślubny i katalog motoryzacyjny - zapraszam.

Lakiery samochodowe - wyjątkowe farby House Of Kolor

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności