Skocz do zawartości

nagłówki, elementy, które są zamieniane na obrazki

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

Mam dylemat teraz co do optymalizacji serwisu. Jestem na etapie jego cięcia i lepiej wygląda w czcionkach, które nie ma użytkownik. Najładniej byłoby wstawić tekst jako obrazek ale znajdują się tam ważne słowa i to na samej górze.

Jak google reaguje na coś takiego:

w kodzie:

<h1>fraza główna</h1>

a w css

h1 {
width:900px;
height:20px;
background-image: url(images/fraza-glowna.jpg); 
}

Oczywiście byłoby to z klasami ale chodzi mi o samą ideę. Jak wpłynie to na pozycje?

Lepiej wstawić tam zwykły nagłówek kosztem wyglądu czy zostawić jako obrazek?

forum zdrowotne - dodaj ogłoszenie za darmo!

naprawiasz elektronikę? - dodaj ogłoszenie za darmo!

masz kwiaciarnię? - dodaj ogłoszenie za darmo!

Zapomniałeś jeszcze o text-indent: -9999pz i overflow:hidden.

Jeśli tekst z obrazka pokrywa się z tym wpisanym w h1 możesz być spokojny. :)

Głodne dzieci, pomóż im, wystarczy kilka kliknięć. Optymalizacja strony za darmo.

Kiedyś miałem czas na wszystko, w ogóle masę wolnego czasu... później zająłem się pozycjonowaniem :D

Mój blog seo. Zapraszam do dyskusji.

... i lepiej wygląda w czcionkach, które nie ma użytkownik.
Można skorzystać z czcionki osadzonej, wtedy użytkownik nie musi mieć w systemie tej czcionki by się wyświetlała poprawnie

https://www.kurshtml.boo.pl/css/rodzaj,czcionki.html

Moje staruszki po liftingu, darmowe, zgodne z wytycznymi G, responsywne!

Katalog stron firm Zorb -/- Katalog sklepów Świat Zakupów -/- Katalog firm ProBi. PS Nie łatwo się dodać. ;)

A jeśli lubisz technologię, zwłaszcza bezzałogowce, to w wolnej chwili zajrzyj na InfoDron - info.dron.pl

... i lepiej wygląda w czcionkach, które nie ma użytkownik.
Można skorzystać z czcionki osadzonej, wtedy użytkownik nie musi mieć w systemie tej czcionki by się wyświetlała poprawnie

https://www.kurshtml.boo.pl/css/rodzaj,czcionki.html

Nie. Temat jest o wpływie text-indent: -9999px; i overflow:hidden; w css na pozycjonowanie

forum zdrowotne - dodaj ogłoszenie za darmo!

naprawiasz elektronikę? - dodaj ogłoszenie za darmo!

masz kwiaciarnię? - dodaj ogłoszenie za darmo!

z mojego punktu widzenie przesuwanie i ukrywanie tekstu typu "w lewo" czy "w prawo" , itp ma pewien sens, ale przesuwanie czy inne ukrywanie słów kluczowych w h1 to proszenie się o guza. Nawet jak boty tego nie szczapią, to zawsze może konkurencja zakapować , więc czy warto tak kombinować, skoro można normalnie pojechać fontem ? Ja osobiście bym nie ryzykował i nie dawał nikomu pretekstu ;)

Katalog stron firm Zorb -/- Katalog sklepów Świat Zakupów -/- Katalog firm ProBi. PS Nie łatwo się dodać. ;)

A jeśli lubisz technologię, zwłaszcza bezzałogowce, to w wolnej chwili zajrzyj na InfoDron - info.dron.pl

Tag h1 wiąże ze sobą nie tylko "to co widać" w przeciwieństwie do obrazka, więc to nie jest to samo.

H1 wartościuje również tekst, a obrazek nie.

Wnikać głębiej w to nie ma raczej sensu, uważam po prostu, że najprościej/bezpieczniej zrobić to za pomocą dogranych czcionek, bez przesuwania i podmiany h1 na grafikę, bo jak wspomniałem, dla człowieka wizualnie może to i to samo, ale dla bota nie koniecznie.

z mojego punktu widzenie przesuwanie i ukrywanie tekstu typu "w lewo" czy "w prawo" , itp ma pewien sens, ale przesuwanie czy inne ukrywanie słów kluczowych w h1 to proszenie się o guza. Nawet jak boty tego nie szczapią, to zawsze może konkurencja zakapować , więc czy warto tak kombinować, skoro można normalnie pojechać fontem ? Ja osobiście bym nie ryzykował i nie dawał nikomu pretekstu :)

Jakie w tym kombinowanie, jeśli na obrazku jest ten sam tekst? Gdybyś oglądał Matta i czytał Kaspara to byś wiedział, że ta kwestia już była poruszana. Jeśli tak bardzo będziesz się upierać przy swoim to pokuszę się o znalezienie wywiadu z pracownikiem G.

Głodne dzieci, pomóż im, wystarczy kilka kliknięć. Optymalizacja strony za darmo.

Kiedyś miałem czas na wszystko, w ogóle masę wolnego czasu... później zająłem się pozycjonowaniem :D

Mam dylemat teraz co do optymalizacji serwisu. Jestem na etapie jego cięcia i lepiej wygląda w czcionkach, które nie ma użytkownik. Najładniej byłoby wstawić tekst jako obrazek ale znajdują się tam ważne słowa i to na samej górze.

Zastosuj sIFR albo Cufon i sprawa niestandardowych fontów będzie załatwiona.

Tutaj masz przykład zastosowania sIFR: Sklep internetowy Brioko.pl.

Obydwie metody nie działają we wszystkich przeglądarkach. Lepiej wziąć sIFR, bo nie działa jedynie w przeglądarkach niszowych (z tych popularniejszych to tylko nie działa w FF2). Cufon odpada, bo HTML5 & CSS3 jeszcze nie są wspierane przez wszystkie przeglądarki.

Jeśli tak bardzo będziesz się upierać przy swoim to pokuszę się o znalezienie wywiadu z pracownikiem G.
Toż ja się nie upieram przy swoim. Dla mnie zwyczajnie jest różnica między wspomnianymi obiektami, stąd wątpliwości. Co do wywiadu, to jak masz go pod ręką, to poproszę na PW, chętnie zapoznam się z treścią.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności