Skocz do zawartości

Instalowanie płatnego skryptu na kilku domenach

dMien

Rekomendowane odpowiedzi

Ale co w tym dziwnego? Ty pracujesz za darmo? :D Przecież nikt nie będzie ryzykował, że do zdekodowanej wersji dorwie się jakiś pokemon i wszystko wyląduje na rapidshare.

To jest dziwne, że użytkownik nie może robić ze skryptem tego co chce, tylko musi płacić autorowi za każdą zmianę (i nie ma tutaj żadnej konkurencji, bo tylko jeden autor może wprowadzić zmiany).

Nawet jak pojawi się na RS, to z pirackiej wersji skorzystają głównie ci, którzy nigdy oryginalnej by nie kupili. Żaden profesjonalny sklep internetowy nie będzie używał pirackiej wersji skryptu.

Nie w wypadku kodu. Jeśli zakodujesz opcode to nawet po odkodowaniu nic ci to nie da (bo dostaniesz operacje na niskim poziomie a nie instrukcje PHP). +Obfuscation i nie da się w takim wypadku odtworzyć automatycznie kodu źródłowego (tak jak z klucza SHA nie odtworzysz zakodowanego hasła).

Ten sam kod generuje zawsze te same opcode.

Przy pomocy narzędzi dostępnych w internecie można odzyskać cały plik zakodowany ionCube, tracąc jedynie komentarze i formatowanie.

DRM to co innego.

Kodowanie skryptów to też DRM.

• Odpowiedzi 41
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Trafiłeś w sedno forum służy do dyskusji, a nie pisania tutoriali i nauki podstaw jakiegoś zagadnienia. W twoim wypadku wypływasz na szeroką wodę [w domyśle skoro już interesujesz się kodowaniem skryptów php to samo programowanie masz opanowane], ale nie potrafisz pływać w tym wypadku nawet nie wiesz jaką techniką działa php skoro zadajesz tak takie pytania o kod wynikowy.
Zdaję sobie sprawę, że wypływam na szeroką wodę, ale po prostu byłem tego ciekaw. Wiem jednak jak działa PHP, problem w tym, że błędnie zinterpretowałem Wasze odpowiedzi.

Co do uczenia podstaw na forum - wiesz zapewne, że o wiele łatwiej przyswoić sobie jakąś wiedzę, jeśli się dostaje tylko te informacje, których się potrzebuje (przeszukując Google czyta się 10x więcej tekstu, bo nigdy nie trafi się akurat na oczekiwane odpowiedzi). Nie trzeba też weryfikować wyczytanych gdzieś tam informacji, jeśli dostanie się je z pierwszej ręki od człowieka, do którego umiejętności ma się jakieś tam zaufanie.

Co więcej pokaż mi w jakim miejscu ostatnich wątków jest jakaś konkretna treść o której można bardziej dyskutować może " Nie ma ochrony praw autorskich", "działa na niekorzyść wydajności takiego skryptu. Bo co by mi producent nie opowiadał ". Odpowiedziałem w miarę wyczerpująco na Twoje pierwsze pytania które były konkretne etc, etc ...
Tak, na moje pytania odpowiedziałeś wyczerpująco (a jeśli nie całkiem, to inni forumowicze pomogli), ale w polemice z innymi już się zaczęło. To już jest jak najbardziej dyskusja i należałoby wyprowadzić dyskutanta z błędu... zamiast się na niego wypinać.

Dobra, zrobiłem lekki offtop. Sorry.

Pozdrawiam

To jest dziwne, że użytkownik nie może robić ze skryptem tego co chce, tylko musi płacić autorowi za każdą zmianę
za zdekodowanie życzył sobie xxxxx zł,
Za te xxxxx zł klient może sobie kupić ten skrypt i robić z nim co tylko chce. Jeżeli chce płacić tylko część wartości takiego skryptu, musi się liczyć z ograniczeniami jakie to niesie.
Nawet jak pojawi się na RS, to z pirackiej wersji skorzystają głównie ci, którzy nigdy oryginalnej by nie kupili
Jeżeli nie miał zamiaru tego kupić i może to łatwo ukraść, to już nie jest złodziejem?

Gdyby jednak był, to z jakiej racji ktoś ma wystawiać swój towar takim ludziom na tacy?

Co najmniej dziwne rozumowanie widzę w Twoich postach.

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

Ten sam kod generuje zawsze te same opcode.

Przy pomocy narzędzi dostępnych w internecie można odzyskać cały plik zakodowany ionCube, tracąc jedynie komentarze i formatowanie.

Daj link do takiego narzędzia :D To najgłupsze kilku kilobajtowe wirusy 20 lat temu miały zaimplementowany polimorfizm a najlepsze narzędzi do kodowania PHP 20 lat później tego nie potrafi :D Jakoś nie chce mi się wierzyć, że to tak działa... może link do tej informacji też?

To jest dziwne, że użytkownik nie może robić ze skryptem tego co chce, tylko musi płacić autorowi za każdą zmianę (i nie ma tutaj żadnej konkurencji, bo tylko jeden autor może wprowadzić zmiany).

Nawet jak pojawi się na RS, to z pirackiej wersji skorzystają głównie ci, którzy nigdy oryginalnej by nie kupili. Żaden profesjonalny sklep internetowy nie będzie używał pirackiej wersji skryptu.

Urok praw autorskich które i tak są 100x bardziej logiczne niż prawa własności intelektualnej (które zakładają, że np. tylko jedna firma powinna mieć monopol na usługę, na przykład pozycjonowania). W PL na szczęście prawa własności intelektualnej jeszcze nie do końca obowiązują, więc możesz po prostu zlecić sklonowanie funkcjonalności lub stworzyć swój własny sklep bez obaw że ktoś cię będzie ciągał po sądach za wykorzystanie jego patentu na koszyk zamówień.

Biorąc pod uwagę cytat na górze :D... co za problem (z kodowaniem) skoro i tak można odkodować co się chce.

@βασιλιάς - tylko jest wiele skryptow, ktorych nie uzywa sie w sposob widoczny np. wszelkie dodawarki do katalogow, statystyki itp. I w tym przypdaku kupilo by taki skrypt kilka osob, a reszta by go sobie sciagnela z netu i nie jestes w stanie wykryc kto go uzywa.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Daj link do takiego narzędzia ;)

Nie po to pisałem 50 postów po rosyjsku aby dostać dostęp do działu VIP na forum z takimi narzędziami, żeby teraz tu udostępniać to za darmo.

Jest to php5-cgi 5.2.1 zmodyfikowany w taki sposób, że zamiast wykonywać skrypty wrzuca ich zdekodowane wersje do folderu _output.

To najgłupsze kilku kilobajtowe wirusy 20 lat temu miały zaimplementowany polimorfizm a najlepsze narzędzi do kodowania PHP 20 lat później tego nie potrafi :) Jakoś nie chce mi się wierzyć, że to tak działa...

Tak działa. Można odzyskać całe skrypty, włącznie z symbolami (nazwami funkcji i zmiennych). Jedyne co się traci to wcięcia, komentarze, ?>...<?php które jest zamieniane na echo.

Kod nie jest identyczny np. zamiast

echo <<<k
test
k;

jest

echo "test";

ale zawsze działa.

Biorąc pod uwagę cytat na górze :)... co za problem (z kodowaniem) skoro i tak można odkodować co się chce.

Techniczny żaden, ale jest to duży problem prawny.

Nie trzeba pisac postow po rosyjsku tylko umiec szukac w google i mozna to znalezc. Z tego co czytalem to efektywnosc tego narzedzia jest rozna - niektore skrypty rozkoduje poprawnie, inne z krzaczkami, a niektore tak ze polowy kodu brakuje.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Nie po to pisałem 50 postów po rosyjsku aby dostać dostęp do działu VIP na forum z takimi narzędziami, żeby teraz tu udostępniać to za darmo.

Jest to php5-cgi 5.2.1 zmodyfikowany w taki sposób, że zamiast wykonywać skrypty wrzuca ich zdekodowane wersje do folderu _output.

Wiec wyszło szydło z worka ;)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Techniczny żaden, ale jest to duży problem prawny.

Wiesz to że ludzie sobie wypisują w TOSach takie brednie, że głowa boli myśląc przy tym że są sejmem, senatem, policją, prokuraturą i sądem w jednej osobie jeszcze nie świadczy, że te głupoty mają jakąkolwiek moc prawną.

Z resztą nikt ci nie będzie na serwerze grzebał. Nawet gdyby, to co za problem kupić nową licencję?

Zabezpieczenia muszą być, niekoniecznie wszystko musi być szyfrowane, ale pewne rzeczy mogą a nawet głupio by było ich nie szyfrować. To, że ktoś poważnie myślący o serwisie raczej nie będzie jechał na pirackim oprogramowaniu to jest też w dużym stopniu obawa przed konsekwencjami i "poprawnością" funkcjonowania takich skryptów.

Jak support jest słaby a oprogramowanie całe zaszyfrowane nie działa jak należy (przykład nie szukając dużo niedziałająca wersja prekursora polskich dodawarek) to rzeczywiście nie jest ciekawa sytuacja, ale przecież to raczej marginalne przypadki !

...

IonCUBE jest do rozkodowania i zgadzam się z βασιλιάς w 100% że jest to prawda sam mam te narzędzia i pewnie między innymi dlatego zdecydowałem się na zakup licencji na ZEND 5 który kodując z pełną mocą jest na razie w 100% bezpieczny. IoCUBE przez niską cenę staje się coraz bardziej nie bezpiecznym narzędziem gdyż dużo osób go używa do kodowania i tym samym duża ilość osób ma za cel je dekodować. Ja sam posiadam kilka wersji spreparowanych bibliotek php służących do rozkodowania takich plików i masa innych osób.

Jedno jest pocieszające że nie jest to proces w pełni automatyczny i stąd właśnie pojawiają się pliki częściowo rozkodowane etc.

Czy kodowanie jest potrzebne jestem zdania że nie ale sam koduję i nie robię tego dlatego że boję się że ktoś będzie robił lewe kopie oprogramowania ale przede wszystkim żeby przyspieszyć wykonywanie skryptów php oraz móc świadczyć suport na odpowiednim poziomie. Jako rekompensata kodowania oprogramowania jest znacznie niższa cena jego niż ten sam program nie kodowany (oczywiście obie wersje są dostępne i do kupienia) a produktem ubocznym całego tego procesu jest kontrola kopi i piractwa. Na razie poza mną nie spotkałem na polskim rynku firmy która oferuje swoim użytkownikom 2 wersje oprogramowania kodowaną i nie kodowaną. Moim zdaniem prawo wyboru powinna mieć każda osoba co chce kupić.

Co do samego autra tematu to odniosłem wrażenie że tu chodzi raczej oto że sam chce coś spiratować i ma mały problem z tym :)

Ważną sprawą jest to że np oprogramowania na licencji GNU GPL nie można kodować i jeśli np ktoś zacznie kodować takie pliki to może po małym donosie do autora zabulić całkiem nie małe kary - to tak na marginesie

PS:

Pliki exe można edytować i dekompilować jeśli się tylko wie jak ale są też sztuczki żeby znacznie utrudnić takie zabawy z plikami. Nie ma zabezpieczenia którego nie dało by się obejść w taki czy inny sposób. Czasem wymaga to czasu (czasem nawet sporo) ale jak jest warto to zawsze się znajdzie sposób taki czy inny

Pozycjonowanie Stron Nie dla Leszczy ;)

@Pliki exe można edytować i dekompilować jeśli się tylko wie jak ale są też sztuczki żeby znacznie utrudnić takie zabawy z plikami.

Owszem pliki exe napisane w C# .NET co stanowi wielką wadę tego języka.

Inne pliki exe możesz poddać jedynie deasemblacji skoro twierdzisz inaczej poproszę o adresy stron źródłowych traktujących o "dekompilacji" programów exe. Parafrazując - możemy coś przyspawać, ale nie funkcjonuje pojęcie "coś odspawać" :)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności